Seznamovací kanceláře, organizované seznámení

25. červenec 2002
Dobrá rada

Ne každý je schopen bez problémů navázat partnerský vztah, málokdo rád zůstává sám. Inzertní stránky novin jsou stále plné seznamovacích inzerátů mužů i žen. Z krátké inzertní zprávičky je jen velmi těžké rozpoznat, zda jde o vhodného partnera. Stejné je to u novější verze - u seznámení přes internet. Do Čech se vrací způsob seznamování našich babiček, který ve světě fungoval nepřetržitě a sice formou seznamovací kanceláře. Kdo jsou nejčastější klienti, co lze od organizovaného seznámení očekávat?

V letním období se prý nejsnáze navazují partnerské vztahy. Jsou ale skupiny lidí, s nimiž si ani seznamovací agentury neví rady. Potvrzuje to majitelka jedné z nich Eliška Hančlová.

Hančlová: Mladí muži do 35 a ženy nad 40 let jsou kategorií, která nejvíc vyhledává seznamovací kanceláře a nemá příliš šancí na seznámení.

Kdy se tedy lidé zpravidla obracejí na seznamovací agentury?

Hančlová: Pokud se skutečně chtějí seznámit. Cítí své omezení v tom, že si nemohou s někým zajít do společnosti, nepěstují zájmovou činnost v určité skupině lidí, jsou velmi vytížení prací a není mnoho času. Začnou přemýšlet a hledat.

Když se člověk rozhodne svou samotu řešit, měl by si být vědom toho, že vysnění princové a víly jsou jen v pohádkách.

Hančlová: Představu, jak by měl partner vypadat, většina lidí má. Při modelové situaci vyhledáváme to, co jsme ztratili. Hledaný partner bývá často obrazem předchozího, někdy i v negativním smyslu. Často se jedná o vysněnou představu, ale pak se ukáže, že nemusí být vizuálně taková a zvítězí jiné kladné vlastnosti.

Někdy není partnera najít, spíše vztah udržet. Je potřeba přehodnotit své představy, přizpůsobit se a zvládnout umění ústupků. Řada lidí se stále stydí za seznámení prostřednictvím agentury. Ta nemůže sice zprostředkovat lásku, ale může zorganizovat náhodu.

Hančlová: Pokud chybí odvaha jít sám za zábavou, sportem, do společnosti, tak je dobré překonat rozpaky a jít do seznamovací kanceláře. Při bolesti zubů se také vyplatí návštěva u odborníka.

autor: Martina Vodičková
Spustit audio

Více z pořadu