Už tři roky řeší ostravský soud kauzu zkrachovalé Moravia Banky

26. říjen 2005
Pod kůži

Už tři roky řeší ostravský soud kauzu zkrachovalé Moravia Banky. Dosud za vytunelování peněžního domu nikoho nepotrestal. Kuriosně však byla potrestána Česká republika za pomalost ostravského soudu, který kauzu řeší. Rozhodl tak Evropský soud pro lidská práva, u kterého se svou žalobou uspěl jeden z obžalovaných, prý bývalý právník peněžního domu, Věslav Nemeth. Stát mu má zaplatit téměř čtvrt milionu korun. Evropští soudci svému ostravskému kolegovi vytýkají, že proces zahájil až deset měsíců od podání žaloby.

Andrea Čánová: V polovině roku 2001 státní zástupce podal v kauze Moravia Banka žalobu. Do jednací síně ale obžalovaní vešli až v září roku 2002. Mezi nimi byl i někdejší právník zkrachovalého peněžního domu Věslav Nemeth. Pozdě zahájený proces podle něj poškodil jeho lidská práva.

Věslav Nemeth: Když tu kancelář, kterou budujete, já nevím, já jsem ji budoval jedenáct let, takže v podstatě to můžete celou tu dobu dát jako pryč, odepsat, že jo, ale hlavně to je, bych chtěl říct, to je obrovský psychický pres, nejen pro mou osobu, ale zejména pro rodinu celou.

Andrea Čánová: Evropský soud mu dal za pravdu, deset měsíců mezi podáním obžaloby a začátkem soudu považuje za nerozumnou dobu.

Věslav Nemeth: Samozřejmě, že to je obrovský úspěch, protože podle internetu je to už 69. žaloba, kterou vyhrál občan České republiky na státu, to je poprvé v Evropské unii, kdy takto bylo prvoinstančně, kde ještě není preiudicata, když ten proces ještě probíhá, rozhodnuto o tom, že byla porušována v přípravném řízení základní lidská práva podle úmluvy o lidských právech, to je obrovský precedens.

Andrea Čánová: Zatímco Věslav Nemeth se rozsudkem chlubí dokonce na svých internetových stránkách, ostravský soudce Karel Giel, který případ řeší, se k tomu vyjadřovat nechce. Předseda soudu Jiří Doležílek se ho zastává. Deset měsíců mezi podáním obžaloby a začátkem procesu považuje za přiměřenou dobu, protože jde o velmi složitou ekonomickou kauzu.

Jiří Doležílek: Jenom spisový materiál uje více než šedesát svazků o 25 tisících stran a k tomu čtyři bedny příloh. Předseda senátu samozřejmě s ohledem na takový rozsah spisů musel tento spisový materiál prostudovat a také se zabýval ještě několika jinými trestními věcmi.

Andrea Čánová: Mluvčí Ministerstva spravedlnosti Petr Dimun přiznává, že pomalost české justice je nejčastější výtkou Evropského soudu.

Petr Dimun: Ministerstvo spravedlnosti se to snaží řešit ať už zrušením stopstavu, který čeká Českou republiku a její soudnictví příští rok, kdy do české justice by mělo přibýt dalších sto nových soudců. Taky po té zákonné stránce se to snaží Ministerstvo spravedlnosti řešit, a to změnou příslušných zákonů, ať už o soudech a soudcích, nebo o vyšších soudních úřednících, tak, aby soudci nebyli zahlceni zbytečnou agendou a měli čas na rozhodování a tedy mohli rozhodovat rychleji.

Andrea Čánová: Evropští soudci se také pozastavili nad tím, že od roku 2004 do současnosti se v případu nic moc neděje. Čeká se totiž na posudek, který má objasnit velice složité finanční toky mezi bankou a spřízněnými firmami. Věslav Nemeth je rád, že si evropští soudci všimli i této věci.

Věslav Nemeth: Tak je zpochybněn ten další průběh, že pan doktor Giel tedy dodal nějaký posudek, sám se dostal do nějaké pasti, že v podstatě tam vznikají jako další průtahy.

Andrea Čánová: Předseda ostravského Krajského soudu Jiří Doležílek ale namítá, že nemohli dlouho sehnat firmu, která by posudek udělala. Hlásily se jen renomované společnosti, na ty ale soud neměl peníze.

Jiří Doležílek: Pokud by bylo přikročeno k hledání znaleckého posudku v nějaké renomované auditorské či účetní firmě, došlo by k tomu, že tedy náklady na vypracování tohoto znaleckého posudku by dosahovaly částky v řádech milionů korun. Samozřejmě, na takové výdaje v rozpočtu Krajského soudu pamatováno není a dost dobře být nemůže.

Andrea Čánová: Justice sice nemá peníze na drahé firmy, které by udělaly posudky pro složité kauzy, ale státu teď hrozí, že bude muset za zpožděný proces s Moravia Bankou miliony stejně zaplatit pokud žalobu k Evropskému soudu podají i další obžalovaní. Vít Šorm, který republiku u štrasburského soudu zastupuje, to nevylučuje.

Vít Šorm: To je otázka, ale samozřejmě, je to možné. No, můžou.

Andrea Čánová: V kauze Moravia Banky je šestnáct obžalovaných. Pokud by každý z nich republiku zažaloval a uspěl jako Věslav Nemeth, bude muset stát zaplatit téměř čtyři a půl milionu korun.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu