Vánoce, stres, konzum

28. listopad 2003
Vaše téma

Vánoce, stres, konzum, to je dnešní Vaše téma, které připravuje redaktorka Michaela Vetešková:.

Na Vánoce se nejvíce těší děti. Baví je rozbalovat dárky a nechodit do školy, protože jsou prázdniny. Rady se dívají na televizní pohádky a mlsají cukroví a rodiče jim chtějí dělat radost. Takto nějak popisuje náladu českých vánoc vydavatel pivního magazínu a ředitel cestovní kanceláře Tomio Okamura. Narodil se v Japonsku, japonskému otci a české matce. Kouzlo Vánoc mu učarovalo.

Tomio Okamura: Já si myslím, že vánoce jsou takovým okamžikem velkého uklidnění, které právě v tom Japonsku velice schází, tam je velký shon. Je pravda, že v poslední době v rámci těch marketingových tahů obchodních domů, hrají německé koledy,když jdete okolo obchodů, je tam nějaký převlečený Santa Klaus, mnozí Japonci ani neví co to symbolizuje a v poslední době hlavně mladé páry si dají nějaké dortíčky vzájemně, na ten Štědrý večer si zapálí svíčku a dají si je. Ovšem o podstatě Vánoc, protože Japonsko není katolickou zemí, samozřejmě nic neví.

Když se zeptáte Čecha a Moravana jak on si představuje Vánoce, odpoví podobně a zdůrazní, že si na drahé dárky a plnou ledničku jídla příliš nepotrpí, ale...

David Marek: Pro mne osobně není důležitý objem ani hodnota darů, které dostanou příbuzní, známí, ale chápu že česká společnost se zařazuje do té západní společnosti, do té západoevropské, nebo americké, se vším všudy, včetně hospodářského systému, ale také včetně návyků domácností ve způsobu života a západní společnost je založena na spotřebě.

Vysvětluje ekonom David Marek z Patria ONLINE.

David Marek: Ostatně téměř polovina hrubého domácího produktu je vždy ?projedena". Investice jsou například podstatně menší a západní společnost je konzumní a protože my se dnes snažíme přiblížit se té západní společnosti, tak i naše společnost, naše domácnosti, podléhají stále více a více konzumu.

Psycholog Petr Šmolka, který se zabývá partnerskými vztahy naši západoevropskou civilizaci nezatracuje. Naopak, ač se považuje za realistu, je optimista.

Petr Šmolka: Já mám pocit, že už tak pomalu narážíme na strop těch možností, které jsou orientovány na konzum. Ono to samozřejmě v těchto záležitostech většinou jde ve výkyvech a jakmile ten výkyv jedním směrem k tomu konzumu už dosáhl jakéhosi pomyslného vrcholu, tak se dá očekávat, že najednou se to kyvadlo začne pohybovat opačným směrem. Jsou rodiny, které přijmou to, že Vánoce nejsou svátky, kdy je potřeba utratit třetinu toho, co utratíme za celý rok, ale je to spíš počátek toho zpětného kyvu toho kyvadla.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu