Velkoprostorové kanceláře, jejich výhody i nevýhody

27. leden 2006
Vaše téma

V takzvaných open-spacech pracuje mnohdy i 200 lidí. Nápad zařizovat velkoprostorové kanceláře k nám přišel po revoluci ze Spojených států, kde zažíval největší boom v sedmdesátých létech. Řada lidí si nedovede představit práci v těchto otevřených prostorách, architekti ale tento trend brání. Odborníci ze Státního zdravotního ústavu ale varovně zvedají prst.

Pojem "open-space" jsme si tedy vysvětlili. Proč jsou open-spacey stále oblíbenější?

Je to především tím, že je výstavba kanceláří v tomto stylu levnější. Není potřeba stavět příčky a tím se šetří hodně místa i peněz. Navíc je nárok na plochu na jednoho zaměstnance v podle norem menší, než v uzavřených kancelářích. Podle Jany Hlávkové ze Státního zdravotního ústavu je ale tento typ kanceláří pro lidi stresující a tedy ne příliš vhodný. Jiní odborníci ale oponují, že open-space musí být dobře rozvržený. Jen potom funguje tak, jak má. Zjištění ukázala, že člověk, který v podobném prostoru pracuje, třetinu času sedí, třetinu pracovní doby se pohybuje po kanceláři a téměř jednu třetinu také jedná. Pokračuje architekt Miroslav Čech.

Čech: Musíme mu vytvořit nějaké pracovní místo, kam patří stůl, židle, počítač a odkládací skřínky. Kancelář musí být taková, aby se pracovník se v ní cítil svobodně, mohl dynamicky pracovat v kolektivu. Další činností ve velkoprostorové kanceláři jsou jednání, konzultace, porady a musí tam tedy být jednací prostor.

Open-space by měl obsahovat také odpočinkovou zónu. To zní velice hezky.

Je to přesně tak a mnoho z nás to neví. Trendy se totiž ubírají také k tomu, že bychom se měli naučit odpočívat a najít si pro to místo mimo svojí pracovní zónu. Správná otevřená kancelář by proto měla mít také sedačku s konferenčním stolem, kde si můžeme dát v klidu kávu.

Čech: Nemusí jít o místo zastrčené v kuchyňce, ale třeba se může prolínat do prostoru, protože pracovník má mít možnost odpočinku na který má také právo. Pokud jde o hezké prostředí, tak je to i zároveň motivace pro lepší pracovní výkony.

Na co je potřeba myslet při projektování open-spaceu?

Musí se myslet na uspořádání, hygienické předpisy, dostatek vzduchu, prostoru i dobrou akustiku.

Čech: Často na to lidé nepamatují, zapomenou třeba navrhnout akustické podhledy, na skutečnost, že by měly být kobercové krytiny na podlahách, ne tvrdá místa, kde dochází k odrazu zvuku. Důležité je také osvětlení, ale i na to jsou normy.

Jsou nějaké nevýhody open-spaceů?

Nevýhody vidí především zaměstnanci. Bojí se toho, že se budou navzájem rušit a také jim vadí, že tak budou vlastně nonstop pod dohledem nadřízeného. To tvrdí i někteří psychologové s tím, že je to pro lidi stresující. Architekti ale argumentují, že jde o to, jak je takový prostor vytvořený a také o zvyk.

autor: Hana Jurášková
Spustit audio

Více z pořadu