Vhodné jídlo na cesty

17. srpen 2004
Zdraví

Mnohahodinové cestování na dovolenou by neměl kazit hlad ani žízeň. V letadle se o nás po této stránce postarají letušky. Pokud však cestujeme autem, vlakem nebo autobusem, měli bychom si sebou připravit i nějakou tu svačinku. Ne každé jídlo je ale vhodné na cesty. Jak by taková svačinka měla vypadat a co by naopak člověk během cesty rozhodně neměl konzumovat se můžete nyní dovědět.

V žádném případě bychom sebou neměl brát nic, co snadno podléhá zkáze. Například uzeniny, saláty obsahující majonézu a dokonce i tolik oblíbené smažené řízky.

Starnovská: Takovou svačinu si můžeme dopřát maximálně do 4 hodin od chvíle přípravy, pak už je riziková.

Upozorňuje nutriční terapeutka a členka Fóra zdravé výživy Tamara Starnovská. A jak by tedy podle ní měla taková ideální svačinka na cesty vypadat?

Starnovská: Optimální je tvrdý sýr, pečivo potřené také sýrem - tuk se rychleji rozpouští a dělá problémy - obložení ze zeleniny. Vhodná je salátová okurka, obsahuje hodně vody a je osvěžující.

Při delších cestách, které budou trvat deset a více hodin, musíme počítat i s větší svačinkou. V takových případech jsou ideální například müsli tyčinky. Nejen že se rychle nekazí, ale navíc při svém malém objemu dodají člověku dostatek potřebné energie.

Starnovská: Klasické teplé jídlo bychom měli mít až v místě určení, bohatá strava může při další cestě řidiče lehce uspat.

Daleko snáz se tělo vyrovná s malým hladem než s žízní. Nejdůležitější je proto mít během cesty dostatečný přísun tekutin.

Starnovská: Nápoje by měly být chladné, ale ne studené. Optimální jsou mírně nakyslé, třeba minerálka s citrónem. Dávky pití bychom si měli rozložit asi do množství dvou decilitrů a nekonzumovat velké množství tekutiny najednou.

Pokud si s sebou vezeme jídlo nejen na cestu, ale i na celou dovolenou, jsou k tomuto účelu ideální dehydrované potraviny v nepoškozeném obalu. Například instatntní polévky, všechno ostatní totiž podléhá skáze velmi rychle. Pečivo, sýry a maso bychom proto měli kupovat až v místě pobytu.

autor: sik
Spustit audio

Více z pořadu