Vražda Petra Šebesty

7. říjen 2003
Pod kůži

Jsou to přesně dva týdny od úterý 23. září, kdy byl zavražděn Petr Šebesta, a to kulkou do hlavy, když se na motorce vracel do svého domu u Orlické přehrady. Šestačtyřicetiletý podnikatel patřil do skupiny kontroverzních byznysmenů. Spojovala ho s nimi řada podezřelých obchodů v řádech stovek milionů korun. Minulost Šebesty i způsob vraždy napovídají, že jde o vyřizování účtů uvnitř podnikatelského podsvětí. Podrobnosti má reportáž redaktora České televize, Pavla Janošce.

Neznámý vrah několika přesně mířenými ranami z revolveru Petra Šebestu doslova popravil. Do dlaně mu poté vložil prázdnou nábojnici. Příčinu úmrtí upřesňuje mluvčí Policie Středočeského kraje, Pavel Truksa.

Pavel Truksa: Tento muž zemřel na následky střelných poranění. Kriminalisté samozřejmě prověřují více vyšetřovacích verzí, ovšem blíže se k nim nebudeme zatím vyjadřovat.

Petr Šebesta pracoval za bývalého režimu jako číšník. Po listopadu 1989 se pustil do podnikání. Partnery se mu staly kontroverzní osoby, jako Miroslav Provod nebo Jaroslav Starka. Jak ale Šebestu viděl správce areálu Orlík Vystrkov, Zdeněk Vítek?

Zdeněk Vítek: To byl člověk, který měl srdíčko. K zaměstnancům se choval velice dobře. Chodili jsme si spolu zasportovat, chodili jsme si spolu na pivo do Kozárovic a já bych o něm křivý slovo asi říct neuměl.

V první polovině 90. let se Šebesta spolu s dalšími lidmi z okruhu podnikatele Miroslava Provoda podílel na úvěrových machinacích, při kterých vznikla českým bankám škoda takřka 3 miliardy korun. Za žádnou z nich nebyl dodnes nikdo ze skupiny odsouzen. A jak vidí smrt Petra Šebesty zmiňovaný podnikatel Miroslav Provod?

Miroslav Provod: Jedna z těch verzí je, že to byli Čečenci, který měl pan Šebesta údajně poslat na pana Starku. Může to být teoreticky nějaká odplata této skupiny, která přijela do Příbrami v několika autech, každý nesl v ruce samopal, chtěli po panu Starkovi údajně 8 milionů korun za ochranu, protože pan Starka začal areál provozovat po panu Šebestovi.

Jaká je reakce zmiňovaného podnikatele Jaroslav Starky?

Jaroslav Starka: Tak samozřejmě, že to může působit na někoho všelijak. Já si myslím, že nejsem posera, takže já si akorát dělám svůj obchod a nejsem zvyklý někomu platit za jeho interesi v obchodě. Já jsem s ním normálně vycházel. Informace máme každý svoje, ale tohleto není určitě motiv pro nějaké takové zabití nebo podobnou věc.

Pavel Janošec: Mezi známými se Šebesta údajně nechal slyšet, že nechá Starku, Provoda a jeho společníka odstranit. Všichni tak mohli mít důvod se Šebesty zbavit. Protože však byl Šebesta v širokém okolí považován za velmi problematickou osobu, objednavatelem vraždy mohl být prakticky kdokoliv. Informace o motivech vraždy doplňuje mluvčí Policejního prezídia České republiky, Blanka Kosinová.

Blanka Kosinová: Většinou je to nějaké vyřizování si účtů. Dost často se v tom pohybují vysoké peníze. Jde tam skutečně o život.

Pátrání po důvodech vraždy tak spíše než-li konkrétního vraha poodhaluje charakter prostředí, v němž se Petr Šebesta pohyboval prakticky od začátku 90. let. Ačkoliv poslední léta působila dojmem zklidnění atmosféry, poprava jednoho z nejkontroverznějších pražských podnikatelů naznačuje, že právě v těchto dnech dochází v tom nejtvrdším podnikatelském podsvětí k vyřizování účtů.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

Více z pořadu