Jan Macháček: Angela Merkelová se snaží o záchranu eura nedostatečně

5. duben 2012
Ozvěny dne

Německá kancléřka Angela Merkelová, která právě navštívila Prahu, je částí českých médií představována jako umanutá fanynka společné evropské měny, která udělá vše pro to, aby euro zmítané krizí nezaniklo.

Skutečnost je o dost jiná. Ano, kancléřka před rokem řekla, že udělá vše pro to, aby euro nezaniklo. Taktéž Merkelová opakuje, že i případný odchod ekonomicky nepříliš významného Řecka by mohl mít nepředvídatelné důsledky a je třeba mu zabránit stůj co stůj.

Ve skutečnosti je od začátku eurokrize přístup Merkelové váhavý, nejednoznačný, zmatený, opožděný a pomalý, vystrašený z domácí politické opozice. Kancléřka je možná nejmocnější ženou Evropy, ale v obtížných chvílích pro Evropu neposkytuje statečnou a přesvědčivou vizi a leadership.

Lokální řecká krize se díky tomuto váhavému přístupu za dva roky přetavila v systémovou krizi. Kancléřka sama byla u všech těch desítek summitů, které za poslední dva roky proběhly a vždy nabídly jen něco polovičatého a opožděného. Situace v eurozóně se obrátila k lepšímu teprve na konci loňského roku, kdy sebrala odvahu k razantním opatřením Evropská centrální banka a poskytla komerčním bankám v eurosystému gigantické dávky levných peněz.

Ani to však asi stačit nebude, a proto eurozóna navyšuje kapacitu obou záchranných valů. Kancléřka je opět velmi opatrná. Analytici si už všimli, že pod jejím vedením budou valy navýšeny i nenavýšeny zároveň, respektive budou navýšeny nepřehledně a postupně.

Kancléřka prosadila fiskální kompakt. Ten však krizi eurozóny vůbec nevyřeší, protože míří pouze na jednu z mnoha příčin krize a to jsou státní rozpočty. O obchodních nerovnováhách a soukromých bublinách ani slovo. Věc zcela jiná je, zda se k takzvanému fiskálnímu kompaktu měla připojit Česká republika. Odpověď je ano, protože sami máme vládu rozpočtové odpovědnosti, která chce zavést fiskální ústavu i rozpočtovou radu.

Mnohem důležitější je, jestli Merkelová nabídne časem měnové unii i to, co tato k životaschopnosti opravdu potřebuje: tedy kromě společné centrální banky také společný dluhopis, zárodečné společné daně a zárodek společného ministerstva financí.

V tomto ohledu byl klíčový rozhovor, který v rámci fóra v Davosu poskytla Merkelová deníku Süddeutsche Zeitung. Tehdy pravila, že Evropa potřebuje kromě větší vzájemné kontroly rozpočtů diskutovat také o politické odpovědi na krizi. O politické unii, federaci, druhé komoře evropského parlamentu. Tohle je totiž to opravdu důležité, i když to ještě potrvá. Opravdu důležité je, aby na to Česká republika měla prodiskutovaný názor. A ta ho bohužel nemá.

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu