V Karviné nezabezpečili problematický přechod silnice

12. únor 2008
Zblízka

Jedenáct minut po deváté hodině posloucháte dopolední Radiožurnál. Zabezpečení přechodu pro chodce v Karviné brzdí úřední šiml. Radnice už má peníze na nasvícení místa, jenže musí čekat na několik povolení. Loni v prosinci tam řidič srazil dvě sedmnáctileté dívky, dvojčata. Eliška na místě zemřela, její sestra Eva skončila s vážnými zraněními v nemocnici. Jak to na místě vypadá, na to se zblízka podívala naše reportérka.

Andrea ČÁNOVÁ:
Stojím na místě, které se zhruba před měsícem stalo dějištěm tragické dopravní nehody. Hned poté primátor Karviné Tomáš Hanzel slíbil, že kritický přechod, na který si lidé stěžují, nechá nasvítit.

Tomáš HANZEL, primátor Karviné:
Město bude okamžitě dělat opatření k tomu, aby i tento přechod byl nasvětlený.

Andrea ČÁNOVÁ:
Přechod pro chodce ovšem stále nasvícený není.

osoba:
Tak to by museli všechny osvětlit a není ani jeden osvětlený, tak ...

osoba:
Možná, že to bude jednou, ale kdy? Jsou lajdáci asi, ne.

Andrea ČÁNOVÁ:
Z rušné křižovatky jsem došla na jednání karvinských zastupitelů. I tady musel primátor Tomáš Hanzel vysvětlovat, proč není nebezpečné místo na silnici lépe zabezpečeno.

Tomáš HANZEL, primátor Karviné:
Já bych byl taky rád, kdyby už to bylo teďkom nasvíceno, ale, bohužel, tam jsou určité termíny, které neobejdeme a to je třeba stavební povolení, které musíme dostat na to, abychom mohli začít budovat toto veřejné osvětlení. Takže my jsme připraveni toto v letošním roce udělat, už se na tom pracuje, projekt, stavební povolení, všechny tyto věci až doběhnou v termínech, jak mají, tak se začne s realizací. Peníze na to jsou připravené. Musí se vyřídit formality, papíry, a pak se může začít realizovat.

Andrea ČÁNOVÁ:
Mluvčí radnice Šárka Swiderová navíc doplňuje, že musí bojovat i s úředním šimlem.

Šárka SWIDEROVÁ, mluvčí karvinské radnice:
Protože cestu lze jakkoliv upravovat, teda ten povrch, až teploty vystoupají několik dnů za sebou nad pět stupňů Celsia, což teďka jaksi moc není.

Andrea ČÁNOVÁ:
Tady na křižovatce před vjezdem do Karviné připomíná tragickou nehodu velice dojemný pomníček. Jsou tady svíčky, zřejmě spolužáci mrtvé dívky tady přinesli plyšové hračky. Jsou tady i vzkazy, které studenti napsali, například: "Milá Eliško, strašně moc nám chybíš. Ani to nejde napsat, jak moc." Teď mířím do střední zdravotnické školy. Obě dívky dvojčata Eva a Eliška tady studovaly.

údržbář:
Já jsem tu údržbář. Podle mě jeli více přechodů osvětlenejch, proč by ten nemohl být osvětlenej. Než ty náležitosti vyřídí, to je úřední šiml, bohužel.

osoba:
Podle mě už je pozdě. Mohla žít, že jo.

Andrea ČÁNOVÁ:
A jak to ti vaši žáci prožívali nebo žákyně spíš?

osoba:
Jako to byly nejhorší dny ve škole, co jsme vůbec zažili. Teď už se z toho dostali, hlavně díky tomu, že ta Evička už se zlepšuje hodně, chodí ji navštěvovat a vypadá to, že prostě se z toho vzpamatuje.

osoba:
Tak já si myslím, aby to co nejrychleji bylo osvícené, protože se ztrácejí mladé životy a je to zbytečné. Takže osvětlit.

Andrea ČÁNOVÁ:
Já jsem si všimla, že jste tam nakreslili takové vzkazy velice dojemné.

spolužačka:
Eliška byla skvělá holka. Prožívali jsme to strašně jako třída.

spolužačka:
Když jsme byly spolu v hodinách, tak určitě jsme se spolu bavily a prostě dělaly kravinky a tak.

Andrea ČÁNOVÁ:
To k tomu jako patří. Holky, chodíte za Evičkou?

spolužačka:
Tam bylo pár holek z naší třídy.

spolužačka:
Tak už je na tom rozhodně líp, už to je prostě lepší, no. Začíná chodit, mluví normálně. Je to opravdu o hodně lepší, no, než to bylo minule, když jsme tam byly na návštěvě.

Andrea ČÁNOVÁ:
Naděje. To je slovo, které mě napadá, když odcházím ze Střední zdravotnické školy v Karviné, kde obě dívky studovaly. Jedna přišla při nehodě o život, ta druhá o něj bojuje v nemocnici a zdá se, že vyhrává.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ada
Spustit audio