Obyvatele v Ústí nad Labem obtěžuje zápach z lihovaru

11. duben 2008
Zblízka

Do severních Čech teď můžete doputovat s Dopoledním Radiožurnálem, i když někteří, kteří nás právě v tomto kraji poslouchají, ani putovat nikam nemusí, Ústí nad Labem je průmyslové město. Snad právě proto si lidé zvykli na občasné nepříjemné zápachy z podniků ať už ze Setuzy nebo v minulosti z chemičky. V posledních letech se ale situace zlepšila, protože podniky zabezpečily provozy proti vypouštění zplodin do ovzduší. Zápach se ale objevil znovu, tentokrát z nedalekého lihovaru v Trmicích, a lidé si opět stěžují. Případem se zabývala redaktorka Ivana Solníčková.

Ivana SOLNÍČKOVÁ:
Trmický lihovar se začal stavět v průmyslové zóně nedaleko krajského města před více než rokem. Po spuštění zkušebního provozu na výrobu biolihu, který se přidává do benzinu, si lidé začali stěžovat na nepříjemný zápach.

osoba:
Bohužel teda hodně, hodně smrdí.

osoba:
Smrdí to strašně, no, jak když se vám připálej povidla, když pečete buchty.

Ivana SOLNÍČKOVÁ:
Způsobuje vám to nějaké problémy nebo jde skutečně jen o ten zápach?

osoba:
Problémy osobně ne, ale někdo, kdo má asi slabší žaludek trošku, tak mu to problém určitě může dělat, no.

Ivana SOLNÍČKOVÁ:
A stížnosti řešila i starostka Trmic Jana Oulbrechtová.

Jana OUBRECHTOVÁ, starostka Trmic:
Ten zápach je určitě obtěžující. Od lidí jsem zaznamenala takové příznaky jako únava, bolesti hlavy.

Ivana SOLNÍČKOVÁ:
Jak se k celému problému staví trmický lihovar, co vlastně nepříjemný zápach způsobuje, to mi vysvětlil předseda představenstva firmy Antonín Vávra.

Antonín VÁVRA, předseda představenstva firmy:
Smrdí to, protože sušíme zbytky z výroby lihu, to jest zbytky pevné části obilí, které musíme řekněme ekologicky likvidovat, to ty granule pak prodáváme jako velice ceněné krmivo a nebo jako biopalivo pro účely spalování.

Ivana SOLNÍČKOVÁ:
Tomu zápachu se ale určitě dá předejít.

Antonín VÁVRA, předseda představenstva firmy:
Samozřejmě ano, ten problém u nás je ojedinělý v tom, že jsme první fabrika na světě svého druhu, a když se připravoval projekt, tak se připravoval řekněme v dobré víře, že to, co tu je nainstalováno, odpovídá všemu, co jsme viděli, slyšeli, cítili, nicméně v průběhu období bylo zjištěno, že se ta fabrika nechová tak, jako ten podobný zdroj ve Francii.

Ivana SOLNÍČKOVÁ:
Takže lihovar začal okamžitě jednat o zakoupení dezodorační jednotky. To je přístroje na odstranění zápachu, který by měl alespoň částečně problém vyřešit. Česká inspekce životního prostředí už ale lihovaru uložila pokutu. Říká její ředitelka Jana Moravcová, která zároveň dodává, že zápach není zdraví škodlivý.

Jana MORAVCOVÁ, ředitelka České inspekce životního prostředí:
Pachové látky, které unikají z lihovaru v Trmicích, nejsou životu nebezpečné, nicméně jsou velmi obtěžující. Ano, v březnu letošního roku byla lihovaru uložena pokuta za nedodržení povinností provozovatele.

Ivana SOLNÍČKOVÁ:
Jak už bylo řečeno, lihovar pracuje na odstranění zápachu. Zmíněná dezodorační jednotka ho ale odstraní jen z osmdesáti procent. S tím se nespokojí sousední město Ústí nad Labem, říká mluvčí magistrátu Milan Knotek.

Milan KNOTEK, mluvčí magistrátu Ústí nad Labem:
Město Ústí nad Labem chce, aby ten zápach byl stoprocentně odstraněn.

Ivana SOLNÍČKOVÁ:
Lihovar tedy ještě dokoupí takzvanou jednotku kondenzační, která už by zápach měla odstranit úplně. V případě, že se tak nestane, nedá město Trmice ani Česká inspekce životního prostředí souhlas k uvedení výroby do trvalého provozu, a to by znamenalo konec lihovaru.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Ivana Solničková
Spustit audio