Problém poničených domů v Orlové kvůli těžbě

29. květen 2008
Zblízka

Teď budeme mluvit o naději, o naději skupinky osob v Orlové, kterým právě svitla naděje, že dostanou odškodnění za domy, které byly poničeny těžbou. Trápí je trhliny, padající omítka a také to, že domy mají narušenou statiku. Městský úřad teď má v ruce posudek, podle kterého je jasné, že budovu staré radnice poničila důlní činnost. Expertíza může pomoci i starousedlíkům, kteří mají své domy poškozené úplně stejně. Do Orlové se vydala reportérka Andrea Čánová.

Andrea ČÁNOVÁ:
Jsem na náměstí v historické části Orlové. Přede mnou stojí devětadvacetiletá Anna, která tu žije. Vypráví mi příběh, ze kterého jde mráz po zádech. Kvůli důlní činnosti se její dům třese tak, že ze stěn padá zdivo. Jeden takový kus před časem málem zranil jejího malého chlapečka.

Anna, obyvatelka Orlové:
Měla jsem malého v postýlce v takové té cestovní a spadl mi normálně kus zdi, mi spadl kousek od něho, kousek od hlavičky, deset centimetrů široký to bylo, asi tak, no, a kolik to bylo, deset centimetrů od malého od hlavy a spadlo by mu to na hlavu. No, lekl se, jako co to bylo, naštěstí se mu nic nestalo.

Andrea ČÁNOVÁ:
Mladá žena má jasno v tom, kdo za takové potíže může. Důlní společnost, která v podzemí těží uhlí.

Anna, obyvatelka Orlové:
Tam jsou praskliny, tam máte dva, tři centimetry díru, normálně vidíte skrz zeď. A vždycky byly jako ty plánované otřesy a to, jak se zatřepalo, tak mi věci padaly ze stěny a tak jako. A toto je všude. To ty lidi tady jako úplně nadávají. Tady znám jednoho pána, který má dokonce barák smontovaný takovýma těma drátama, ne?

Andrea ČÁNOVÁ:
A stejné potíže má i důchodkyně Anna Oršulíková.

Anna ORŠULÍKOVÁ, důchodkyně:
Poddolované, na všecky strany nám to ujíždí, takové otřesy tam jsou. Ty doly za to můžou. To tu je dost poddolované všecko.

Andrea ČÁNOVÁ:
O potížích Orlovských jsme už v pořadu Zblízka vysílali počátkem ledna. Tehdy jsem prošla poškozenou budovu staré radnice i místostarostou Radislavem Mojžíškem.

Radislav MOJŽÍŠEK, místostarosta Orlové:
Tak jsou to jednak samozřejmě trhliny, jak tady vidíte třeba na těch sloupech.

Andrea ČÁNOVÁ:
Pojďme se podívat dovnitř.

Radislav MOJŽÍŠEK, místostarosta Orlové:
Dobře, můžeme se podívat dál. Tady můžeme registrovat především třeba na dlažbě trhliny, které se tu objevují a které se, domníváme taky, že vlastně pocházejí z té hornické činnosti.

Andrea ČÁNOVÁ:
Místní přitom dosud neměli moc šanci přimět těžaře k nějakému řešení.

osoba:
Oni pořád, že nic, že oni prostě za to nemůžou to OKD. Oni se pořád vymlouvají.

Andrea ČÁNOVÁ:
Teď Orlovským svitla naděje. Může za to paradoxně právě poničená budova staré radnice. Město má totiž na rozdíl od starousedlíků peníze na posudek. Znalec jednoznačně potvrdil, že za trhliny v městském objektu může těžba. Místostarosta Radislav Mojžíšek si proto myslí, že posudek pomůže změnit postoj OKD i vůči starousedlíkům.

Radislav MOJŽÍŠEK, místostarosta Orlové:
Tak ono jednoznačně samozřejmě tyto trhliny jsou z podstatné části způsobené těžbou. Podstatné je to, že to potvrdil soudní znalec nebo teda odborník v oblasti seismických vlivů a posuzování těžby. My jsme nastavili jakési vodítko pro toho občana, že pokud město uspěje v tomto sporu, dá se říct, tak by mohlo vlastně být i určitým vodítkem pro toho občana, že by mohl taktéž uspět i on.

Andrea ČÁNOVÁ:
Důchodkyně Anna Oršulíková věří, že teď, když už existuje jednoznačná expertíza, se pohnou ledy.

Anna ORŠULÍKOVÁ, důchodkyně:
Aby něco s tím dělali.

Andrea ČÁNOVÁ:
Zajímá mě, co na expertízu říkají přímo těžaři, a proto vcházím do sídla Ostravskokarvinských dolů. Já jsem Čánová z Českého rozhlasu, já jdu za panem mluvčím Sobolem.

osoba:
Ano.

Vladislav SOBOL, mluvčí OKD:
Regionu se snažíme nezůstat nic dlužni. Společnost OKD zatím ten posudek nemá k dispozici, takže se k tomu nemůžeme vyjádřit. Měli bysme ten posudek získat a dohodnout se na dalším postupu, jak celou tuto situaci vyřešit.

Andrea ČÁNOVÁ:
První jednání s těžaři, na kterém zástupci orlovské radnice vytáhnou trumf z rukávu v podobě znalecké expertízy, začne už dnes.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ada
Spustit audio