Kubánský exil v USA je ke zrušení embarga opatrný

24. únor 2009
Zblízka

Washington musí změnit svůj vztah ke Kubě. Vládu k tomu vyzývá americký Senát. Je ale žádoucí, aby prezident Obama zrušil obchodní embargo, které Amerika vůči jedné z posledních bašt komunismu uplatňuje už skoro půl století?

Je večer a kousek od centra Miami se můžete cítit jako na Kubě. Téhle čtvrti se koneckonců říká Malá Havana. Její hlavní tepnou je 8. ulice, které ale nikdo neřekne jinak než španělsky Calle Ocho.

"Miami je jako Kuba. S tím rozdílem, že je tady dost jídla a svoboda," uvádí mne do obrazu 43letý emigrant Gilbert Cavera. "Můžete tady žít třeba dvacet let a nemluvit vůbec anglicky," říká Gilbert, majitel klubu La Casa de Tula.

Gilbert je praktický člověk, podnikatel, který nemá o smyslu amerického embarga valné mínění. "Když vám někdo říká něco o embargu vůči Kubě, mluví o iluzi. Embargo neexistuje," míní. Na Kubu můžete dostat zboží ze Spojených států přes třetí zemi, vysvětluje Gilbert.

Znamená to ale, že by prezident Obama měl embargo zrušit? To je trochu jiná věc, říká alespoň emigrantský veterán Eduardo Peréz. Z Kuby odešel hned po nástupu Fidela Castra k moci a v roce 1961 se dokonce zúčastnil nezdařené invaze exilových ozbrojenců v Zátoce sviní.

"Emigranti nesnášejí, když se Castrovi udělá ústupek, aniž by za to stárnoucí komunista musel cokoli nabídnout. Jestli je nebo není embargo účinné, je jedna věc. Ale umožňovat komunistické vládě, aby si neprávem připsala politické body, je věc druhá," vysvětlil Eduardo.

Záleží ale vůbec na tom, co si kubánští exulanti myslí? Přinejmenším v době voleb určitě ano. Florida patří mezi státy, které mohou o prezidentovi rozhodnout, jak ukázaly docela dramaticky volby v roce 2000. Kubánci tvoří významnou a disciplinovanou skupinu voličů. Tradičně sice hlasují pro republikány, ale při posledních volbách loni na podzim to bylo jinak.

"60 procent jich volilo Obamu a 40 procent republikána Johna McCaina. Současně jich ale sedmdesát procent hlasovalo pro republikánské zástupce v Kongresu," přiblížil Eduard Peréz. Podle něho tím dávají prezidentovi jasný signál: "Chcete-li dialog s Kubou, v pořádku. Ale nevzdávejte se jednostranně embarga. O tom totiž rozhoduje Kongres, a proto v něm chtějí mít Kubánci zástupce, kteří určitě nebudou vůči Havaně nijak vstřícní."

Eduardo Peréz tak sice čeká určité uvolnění pravidel pro cesty za příbuznými na Kubu a posílání peněz. Ta se totiž za prezident Bushe výrazně zpřísnila. Ale nějaká jiná, podstatnější změna amerického vztahu ke Kubě není podle něj zatím na místě.

Neočekává ji ani Martin Palouš, český velvyslanec při OSN, který se vztahům Kuby s okolním světem věnoval už jako velvyslanec ve Washingtonu. "Myslím si, že v bilaterální relaci asi k nějakému pohybu dojde, ale je to věc oboustranná. Také velice záleží, jaké signály budou přicházet z Havany. A budeme muset ještě chvilku počkat, co se tam stane," vysvětlil velvyslanec.

V Malé Havaně kousek od centra Miami tak možná zaslechnete známou Kubánskou písničku Guantanamera. Ale v dohledné budoucnosti bude zřejmě kubánská hudba jedním z mála artiklů, který se bude ve Spojených státech volně šířit. Embargo, které platí pro vývoz stejně jako pro dovoz jiného zboží z Kuby, podle všeho jen tak nezmizí.

autor: vpo
Spustit audio