Osud zajatého vojáka Šalita stále vzbuzuje emoce

16. březen 2009
Zblízka

Bezmála tři roky je v palestinském zajetí izraelský seržant Gilad Šalit. Jeho osud má velký význam pro celý region. Izrael řekl, že dokud nebude Gilad na svobodě, mohou Palestinci zapomenout na ukončení blokády pásma Gazy. A samozřejmě stovky palestinských rodin se nedočkají návratu svých mužů z izraelských věznic, za které má Izrael Šalita vyměnit. Zatímco tajné služby a politici jednají, řadovými Izraelci zmítají emoce.

"Vůbec netušíme, jak to náš Gilad snáší. Když ho unesli do Gazy, bylo mu devatenáct, měl pár měsíců po střední škole. Nevíme, jak se o něj starají, jestli nebyl zraněn, jak je na tom psychicky. Hamás k němu vůbec nikoho nepouští. Ani Červený kříž nebo kohokoli jiného," uvedl Giladův otec Noam Šalit.

On a jeho manželka Aviva neviděli svého syna Gilada skoro tři roky. V sobotu uplyne tisíc dní od jeho zajetí a navíc končí dosavadní vláda Ehuda Olmerta. Tedy premiéra, který slíbil, že Gilada vrátí rodičům, než skončí jeho funkční období.

Pan Šalit mi vysvětluje: "Požadujeme, aby vláda a zvlášť premiér Olmert, který si to vzal jako svůj úkol, jednali rychle. Protože příležitost brzy pomine. Máme velký strach, že pokud se Gilad nevrátí před skončením mandátu této vlády, už ho nikdy neuvidíme."

Kvůli Giladovi na Olmerta nevybíravě útočí většina izraelských médií i veřejnosti. Právě on je v roli viníka utrpení Šalitových. Giladovu výměnu za palestinské vězně prý měl zajistit už dávno. Jenže je tu i tábor, který má úplně opačné stanovisko.

K protestnímu stanu za propuštění Gilada přišla před premiérovu rezidenci paní Miri Avitanová. Ta je proti výměně jednoho vojáka za stovky Palestinců, navíc často teroristů. Namítá, že vláda má Gilada vysvobodit třeba pomocí speciálních jednotek a ne ho vykupovat.

Po skončení hádky mi paní Avitanová říká: "Mého 15letého syna zavraždili teroristé. V prosinci 2001 se na pěší zóně v Jeruzalémě vyhodili do vzduchu dva Palestinci. Zabili mého Asafa a deset dalších lidí. A skoro dvě stě Izraelců tehdy zranili."

Odpůrci výměny mají svůj tábor před úřadem vlády, takže je jasné, že tady u premiérovy rezidence je paní Avitanová v roli škůdce. "Jsem proti tomu, aby vláda pouštěla teroristy na svobodu. Teroristé v izraelských věznicích mají návštěvy, lékaře, televizi. Mohou sportovat a dokonce za naše peníze studovat. Když je teď ještě vláda pustí, bude to ústupek teroru. A navíc ti lidé pak budou zase vraždit Izraelce," vysvětlila.

Pan Šalit s paní Avitanovou také mluvil. V klidu a snad i s leskem v očích si prohlédl fotografie jejího syna. "My nemáme s rodinami zavražděných žádné spory. Chápeme jejich bolest. Neprosazujeme propuštění palestinských vrahů. Rozhodovat by ale měla vláda. A ne truchlící rodiny, kterých je v Izraeli tolik," řekl Noam Šalit.

Mnozí pozůstalí po obětech arabského teroru stojí i za Šalitovými. Giladovi rodiče už týden pobývají v protestním stanu před sídlem premiéra a vyjádřit podporu jim chodí tisíce lidí. Od politiků hledajících v davu objektivy televizních kamer až po řadové občany.

V posledních hodinách se mluvilo o tom, že dohoda o Giladově osvobození je na spadnutí. Jaké plány mají Šalitovi? "Zůstaneme tu přinejmenším do doby, než tato vláda skončí a premiér se přestěhuje jinam."

Spustit audio