Sověti prý plánovali stažení svých vojsk z tehdejšího NDR

18. březen 2009
Zblízka

Mělo sovětské vedení už v létě roku 1989 v úmyslu stáhnout své vojáky z tehdejší NDR? V Německu se teď objevil 20 let starý dokument Stasi, který zamýšlené stažení sovětských vojsk naznačuje. Otevírají se tak stavidla pro nový pohled na pád komunismu ve východním Německu? Vědělo vůbec o dokumentu tehdejší vedení NDR?

Výbušný dokument pocházející z 18. odboru východoněmeckého ministerstva státní bezpečnosti (MfS) je datovaný 30. červencem 1989. Jeho pravost potvrdil Úřad Marianne Birthlerové, který akta Stasi spravuje. Hlášení o stažení, respektive rozpuštění sovětských bojových jednotek na území NDR otiskl odborný časopis Fliegerrevue Extra.

"S ohledem na detailní informace o probíhajícím odzbrojování a stahování sovětských jednotek dokument jasně vypovídá o tom, že ministerstvo státní bezpečnosti vědělo o plánech Sovětského svazu stáhnout vlastní vojáky z NDR do roku 1995. Měla tak začít celá nová etapa, což byl evidentně nápad samotného Michaila Gorbačova," uvádí jeden z autorů článku Stefan Büttner.

"Dokument otištěný ve Fliegerrevue je zajímavou záležitostí, kterou se musíme zabývat, to je zcela nepochybné. Chybí mi ale dodatečné informace a taky pozadí tohoto hlášení. Víme, že při interpretaci těchto textů musíme být opatrní," varuje renomovaný vojenský historik Rüdiger Wenzke.

"Zůstává otevřené, jestli východoněmečtí soudruzi třeba nepřeháněli nebo zda informace ze setkání s představiteli Západní skupiny sovětských vojsk špatně nepochopili nebo mylně nepřeložili. Nedá se vyloučit, že Sověti skutečně vybreptali státní tajemství. Je pro mě ale těžko myslitelné, že by podřízené osoby na sovětské straně měly tento druh informací a ještě je v této době postoupili východoněmeckým občanům," doplnil.

Bývalého člena Ústředního výboru Jednotné socialistické strany Německa (SED) Güntera Schabowského obsah předloženého dokumentu zaskočil. "Já tedy o tom nic nevěděl. Byl jsem členem politbyra a my měli jiné představy o setrvání sovětských vojáků. Je pravda, že v roce 1989 panovaly značné názorové rozdíly mezi Moskvou a Berlínem, nebo lépe řečeno mezi Gorbačovem a Honeckerem. Nikdy ale nebyla řeč o tom, že by se Sověti z NDR úplně stáhli," pátrá v paměti Schabowski.

"Zastávám tezi, že ministerstvo státní bezpečnosti výbušnou zprávu představitelům strany a státu nenahlásilo. Neobjevil se zatím žádný doklad, který by to potvrzoval. Nemáme údaje ani z jiných úrovní bezpečnostního aparátu NDR," poznamenává Stefan Büttner.

"Tyto informace za normálních okolností putovaly k vedení ministerstva státní bezpečnosti. To pak vyhodnotilo, jestli je dokument natolik závažný, že se má postoupit stranickému vedení. To znamená tehdy přes tajemníka pro bezpečnostní otázky Egona Krenze až ke generálnímu tajemníkovi," popisuje služební postup Rüdiger Wenzke.

Ten se domnívá, že východoněmecké vedení ještě v létě roku 1989 počítalo s podílem Sovětů na případném potlačení demokratických proudů ve společnosti. K tomu ale nakonec nedošlo a obávaný bezpečnostní aparát NDR ke slovu nepřišel. Günter Schabowski to přičítá něčemu jinému než informacím o plánovaném stažení sovětských vojsk.

"Nedošlo k projevům násilí ze strany obyvatelstva, které se chovalo velmi umírněně. Navzdory odporu proti oficiálnímu směřování NDR se lidé projevovali velmi inteligentně. Spousta lidí si zase nevěřila proti režimu otevřeně vystoupit, takže zbabělost tu taky hrála roli. Lidi z bezpečnosti zase nechtěli riskovat svou kariéru, pokud by sáhli k násilí. V politbyru navíc seděla skupina 'mladších kádrů', kteří zbavili moci Ericha Honeckera."

autor: Jiří Hošek
Spustit audio