Z ústavních chovanců se stali vesničané

10. duben 2009
Zblízka

Transformace sociálních zařízení - tato tři slova jste už určitě někdy slyšeli, ale ne všichni si pod nimi dokážeme představit něco konkrétního. Proto vám jeden příklad ukážeme. Velkou změnu prožívají klienti opavského ústavu Marianum. Už několik měsíců se zhruba dvacet mentálně postižených obyvatel učí žít naprosto samostatně ve dvou opravených domech v nedaleké obci Deštné.

Čtyřiadvacet klientů opavského Mariana si už čtyři měsíce suverénně uklízí, smaží a co zbožňují nejvíce, možná vás překvapím, je cestování hromadnou dopravou. "Když to začínalo, tak každopádně obavy byly. Ale víra v to, že je to dobrá věc, byla velká," prozradila hned za dveřmi domu v Deštné jedna z vedoucích - Jana Hozová.

Polorozpadlá stavba se změnila v barevný a moderní domov pro lidi, kteří už nemusí být izolovaní ve velké ústavní budově v Opavě, i když je to budova pozoruhodná, s historickým leskem. Stačilo v podstatě velmi málo, aby se z ústavních obyvatel stali mnohem sebejistější lidé.

Ředitel opavského Mariana Antonín Janýška také přiznává lehké chvění, které prožíval, když se dvě desítky obyvatel stehovaly z Opavy do dvou domů v Deštné. Teď jednoznačně vidí, že to byla dobrá cesta a že k ní brzo přibudou další.

"Předpokládáme, že všech 200 uživatelů, kteří jsou v Marianu, bude bydlet v podobných, srovnatelných podmínkách jako naši první klienti, kteří bydlí tady v Deštné," uvedl ředitel a doplnil, že ústav má poměrně hodně nabídek z obcí - ať už na pozemky nebo na objekty, které je ovšem potřeba rekonstruovat.

"Je potom na nás, abychom spolupracovali s naším zřizovatelem a vymysleli cílové skupiny klientů, kteří v té které lokalitě budou," řekl ředitel.

"Je to krásné bydlení. Vaříme si tu, uklízíme si tu. Těšila jsem se sem. Moc se mi tu líbí, jsem spokojená," svěřila se jedna z klientek ústavu, která obývá dům v Deštné.

Podobná osamostatňování mentálně postižených klientů u nás stále ještě nejsou běžnou věcí. Skupina nových vesničanů v Deštné na to má jednoduchý názor. "Už jsem tu zvyklá. Chci tady být pořád až do skonání světa," vyjádřila své pocity z nového bydlení další z obyvatelek domu.

autor: mrk
Spustit audio