Lotyšsko zasáhla finanční krize dost citelně

25. květen 2009
Zblízka

Lotyšsko rozhodně patří k zemím Evropské unie, která zasáhla finanční krize nejcitelněji. Pobaltská země byla těsně před vyhlášením státního bankrotu. Jen díky miliardovým injekcím mezinárodních institucí se země ještě drží nad hladinou. Ještě před rokem přitom patřilo Lotyšsko k ekonomickým tygrům. Dnes ale čelí nevídané recesi. Lidé nechápou, co se děje a kam se poděly všechny ty vyhlídky na prosperitu. Zblízka nás do Lotyšska zavede Petr Vavrouška.

Petr VAVROUŠKA:
Osamělý amatérský saxofonista v centru Rigy, hlavního města Lotyška, jen marně čeká na nějaký peníz od kolemjdoucích. Má smůlu. Zemi zasáhla krize a není čas na marnotratné výdaje, třeba i pár drobných do klobouku muzikantovi.

Dmitrij PETRENKO, šéfredaktor analytického portálu politika:
Když jdete po městě, tak vidíte spoustu prázdných výloh. Zavírají se kavárny, kluby, obchody, a to samozřejmě působí na psychiku lidí. Na vlastní oči vidí přímý dopad krize v Lotyšsku.

Petr VAVROUŠKA:
Říká mi Dmitrij Petrenko, šéfredaktor analytického portálu politika. Nezaměstnanost roste v Lotyšsku každým dnem. Aktuálně se pohybuje kolem patnácti procent. Ještě před rokem žili lidé v této pobaltské zemi v ekonomické euforii, brali si půjčky na domy a drahá auta. Politici jim slibovali jen skvělou budoucnost. Najednou se ale situace zcela obrátila.

Dmitrij PETRENKO, šéfredaktor analytického portálu politika:
Takových případů v Lotyšsku a zejména pak v hlavním městě Rize je spousta. Někdo pracoval například jako konzultant, dařilo se mu, tak si vzal velkou hypotéku na dům. Najednou ale není o jeho služby zájem a ocitl se ve velkém problému a musí většinu majetku prodat.

Petr VAVROUŠKA:
Vykresluje lotyšskou realitu těchto dní Dmitrij Petrenko. Reklama v televizi na nejrůznější výrobky a půjčky ale krize nekrize jede dál. Lotyšská vláda zatím vyplácí nezaměstnaným podporu, mají na ni nárok devět měsíců. Mnohým ale nestačí, a to má velmi nebezpečné následky, ví o nich šéf policejních odborů Agris Suna.

Agris SUNA, šéf policejních odborů:
Není žádným tajemstvím, že pokud se lidem žije hůř, nemají co jíst, tak začínají krást, narůstá zločinnost a vnitřní bezpečnost země tím velmi trpí. Tisícům lidí vyprší na podzim lhůta, kdy mají nárok na podporu, co bude poté, až přijdou o tyto peníze, se bojím odhadnout.

Petr VAVROUŠKA:
Upozorňuje policista. I on už pocítil, jak vypadají úsporná opatření lotyšské vlády v době krize.

Agris SUNA, šéf policejních odborů:
Naše platy se už snížili o dvacet, třicet procent na začátku roku a kolují zvěsti, že bychom se mohli dočkat ještě dalšího seškrtání. Spousta policistů přišla o práci, rekordní byl jeden den, kdy naše řady muselo opustit najednou tři sta policistů.

Petr VAVROUŠKA:
Dodává varovnou statistiku Agris Suna. Také mimo metropoli Rigu narůstá nezaměstnanost. Tak například městečko Jekbapils. Loni nemělo práci jen tři procenta obyvatel. Dnes už je to patnáct procent. Starosta Leonids Salcevičs svým zaměstnancům dává o pětinu menší plat a chystá další úsporná opatření.

Leonids SALCEVIČS, starosta:
Podíváme se na to, co kdo dělá a možná některé funkce spojíme. Velmi nerad bych někoho propouštěl, to je to nejjednodušší a zároveň nejhorší řešení. Raději lidem snížím plat, jen aby měli v době krize nějaký příjem, vyhnat na ulici je nemůžu.

Petr VAVROUŠKA:
Uvažuje starosta. Kvůli krizi v zemi mají podle nového nařízení zaměstnanci právo pouze na jednoměsíční odstupné a těm co zůstali se zkrátila dovolená o deset dnů. Teď vláda zvažuje další škrty, zejména v sociální oblasti. K protestujícím se přidaly už i mladé maminky. Jejich situaci mi popisuje Alexandra Novak, novinářka z televizního programu určeného právě pro maminky s dětmi.

Alexandra NOVAK, novinářka:
Mají strach z toho, že v kvůli ekonomické krizi chce vláda sáhnout na rodičovské přídavky. Pokud muž v některé rodině už přišel o práci a jediným příjmem domácnosti tak zůstává rodičovská, bylo by její snížení pro mnohé páry fatální.

Petr VAVROUŠKA:
Popisuje paní Novak další tvrdý dopad krize v Lotyšsku. Jediné, co teď lidé chtějí od politiků slyšet je, kdy se to zlepší. Kdy uslyší nějaká pozitivní slova. To dnes ale nedokáže odhadnout ani ten největší populista. Petr Vavrouška, Český rozhlas, Lotyšsko.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: pev
Spustit audio