Washington řeší ekonomickou krizi biliónovými dotacemi

23. červen 2009
Zblízka

Americká města se potýkají s hospodářskou krizí. Federální vláda Baracka Obamy věnuje obrovské částky na pomoc bankám a snaží se hospodářství podpořit investicemi do infrastruktury. Malá města ale na pomoc pořád čekají.

Je to nejrozsáhlejší stimulační balík v naší historii, prohlásil Barack Obama v únoru při podpisu zákona o obnově Ameriky a reinvesticích. Vláda a Kongres se rozhodly takříkajíc napumpovat do americké ekonomiky 787 miliard dolarů, a to je na první pohled opravdu úctyhodná suma. Jenže podstatná část z ní jde na daňové úlevy a sociální dávky. Na přímé investice, obnovu infrastruktury, hlavně škol a silnic, je určených asi 100 miliard dolarů.

I to je dost, ale Amerika je velká země s 300 milióny obyvatel. Je už taková federální finanční injekce cítit po několika měsících i na místní úrovni?

Karen Montgomeryová zasedá v zákonodárném sboru Marylandu: "Určitě už ty peníze začínají stékat na státní i okresní úroveň. Jen v mém volebním okrsku se pracuje na 14 projektech silničních oprav. Kromě toho jsme dostali peníze, abychom zaměstnali víc lidí ve zdravotní péči pro chudé. V celém státě jsme získali prostředky na pojištění 24 tisíc dětí a postupně bychom chtěli mít všechny děti v Marylandu pojištěné. Takže federální peníze dostáváme na stavby škol, silnic a i když je to míň, než bych chtěla, dostáváme i peníze na zdravotnictví."

Karen Montgomeryová je demokratka. Její optimismus může být podpořený příslušností k vládní straně. Stavební ruch na silnicích a dálnicích nejen v okolí Washingtonu je velmi viditelný a citelný. Jenže když bydlíte v nějakém městečku daleko od dálnic, může být obrázek jiný.

Sonja Hawkinsová je starostkou jedenáctitisícového Oil City v Pensylvánii. Politicky je nezávislá a co se rychlosti federální pomoci místní ekonomice týče, je o poznání vlažnější. "Na federální úrovni okolo toho panovalo velké nadšení. Část z těch peněz už je převedená na stát, aby je využil. Zatím ale nevíme, podle jakých pravidel se budou peníze rozdělovat. My všichni na malých městech teď prostě čekáme, jakým způsobem a kolik z těch peněz projde až k nám," vysvětlila.

Znamená to tedy, že konkrétně městečko Oil City ještě vůbec žádné federální peníze nedostalo? "Něco už dostáváme. Pověřená města jako Oil City dostanou asi 100 tisíc dolarů navíc prostřednictvím grantů na rozvoj komunit. O další už jsme zažádali. Vlastně kdykoli můžeme o něco zažádat, uděláme to," doplnila.

Ale zatím kromě zmíněných 100 tisíc dolarů do Oil City nic nepřišlo. Tak trochu to připomíná systém rozdělování evropských fondů. Jednotlivé státy žádají o peníze z federální pokladny a pak je poskytují na projekty v okresech a městech. Uchazečů je pochopitelně víc, než by se dalo uspokojit, projekty musejí splňovat určitá kritéria a projít výběrovými řízeními. To všechno nějakou dobu trvá. Navíc federální vláda počítá se spolufinancováním konkrétního státu, kterému má projekt pomoci.

"K federálním penězům musíme přidat státní finance. Platí to hlavně ve školství, které platí stát, a ne Washington. A právě teď máme na některých místech obrovské problémy dát dohromady dost peněz z daní, abychom udrželi kvalitu, na kterou jsou lidé zvyklí z minulosti," vysvětluje Karen Montgomeryová, zákonodárkyně státu Maryland.

Jinými slovy: špatná ekonomika znamená nižší daňové výnosy. Stát pak nemá v některých případech dost peněz na to, aby spolufinancoval projekty, na které mu chce přispět federální vláda ve Washingtonu. Stimulační balík tak opravdu může být nejrozsáhlejší pomocí ekonomice v americké historii, jak o tom mluví prezident Obama. Zatím toho ale moc nezměnil a pokud pomůže, bude to zřejmě znát až později.

autor: vpo
Spustit audio