Jak tráví léto rychlobruslařka Martina Sáblíková

8. červenec 2009
Zblízka

Vybojoval titul mistryně světa ve víceboji, složit zkoušku z dospělosti a zvládnuté stěhování do Velkého Oseka na Kolínsku, přesto tohle už má za sebou v letošním kalendářním roce rychlobruslařka Martina Sáblíková. Nyní už opět zvládá tvrdé tréninkové dávky pod vedením kouče Petra Nováka a v hlavě spořádá sny o olympiádě ve Vancouveru 2010.

Pavel PETR:
Říká se, že je někdy lepší vyhořet, než se stěhovat. Martina Sáblíková ale celou vidí jinak, osamostatnila a pro vše kolem rychlobruslení bude mít větší klid.

Martina SÁBLÍKOVÁ:
Na jednu stranu se mi tady strašně líbí, samozřejmě pěkná příroda, dobrý počasí, co se týče v porovnání s Vysočinou, ale na druhou stranu mi tady trošku chybí ty kopce, no, ale vzhledem k tomu, že vlastně začíná opravdu tvrdá příprava, kdy už budeme skoro pořád pryč, tak mi to zas až tak nevadí.

Pavel PETR:
Ve Velkém Oseku, dvoutisícové obci na Kolínsku, má Martina k dispozici vlastní dům a je logické, že on i jeho okolí potřebují dostatečnou péči.

Martina SÁBLÍKOVÁ:
No, tak snažím se, i když teďka, jak se trénuje, tak spíš bych řekla, že obstarává vlastně všechno trenér vlastně s jeho ženou, takže já jsem mu za to strašně vděčná, protože na ten trénink potřebuju čas a potom na odpočinek taky, takže teďka opravdu je to na nich.

Pavel PETR:
Kdo by se ale domníval, že Martina myslí pouze na trénink, byl by na omylu. Čím přípravu doplňuje, jaké práce jí nejsou cizí?

Martina SÁBLÍKOVÁ:
Samozřejmě každotejdenní uklízení, ale to dělá asi každej, potom sekání zahrady, to je činnost, kterou mám docela ráda. No, a potom, u všeho se potřebuje nějaký nářadí, protože to je takový zpestření a baví mě to. Hlavně to bylo před maturitou, kdy jsem prostě si řekla ne, dneska už se učit nebudu, a tak jsem se vyneřádit.

Pavel PETR:
Mimochodem právě maturita na sportovním gymnáziu v Novém Městě na Moravě dala pořádně zabrat, možná více než mistrovství světa.

Martina SÁBLÍKOVÁ:
Tak bylo to pro mě hlavně psychicky náročný, protože takovouhle psychiku jsem fakt ještě nezažila, tohle bylo hodně, hodně těžký a já jsem ráda, že to mám za sebou, no.

Pavel PETR:
Navíc zkouška z dospělosti poznamenala trénink.

Martina SÁBLÍKOVÁ:
Tak určitě, no. Ten trénink vlastně dejme tomu těch 10, 12 dní před tou maturitou byl hodně ošizenej, poslední, já nevím, asi 6 dní, dá se říct, že jsem nedělala skoro vůbec nic a teďka se mi horko těžko vrací zpátky, no.

Pavel PETR:
Mimochodem jedním z důvodů, proč se Martina přestěhovala, byla šance vybudovat ve Velkém Oseku halu pro rychlobruslení. Jak daleko je nyní k zahájení stavby?

Martina SÁBLÍKOVÁ:
No, já vůbec nevím teďka, ale doufám, že to dopadne, no, protože moc bych si to přála, aby to tady stálo. Říkám ne pro mě, ale třeba i pro ty ostatní, protože já, když teďka koukám, kolik lidí tady jezdí na kolečkových bruslích všude v okolí, tak bych řekla, že by si to určitě přišli zkusit a třeba by je to lákalo natolik, že by to zkusili trošku profesionálnějc.

Pavel PETR:
Co je ale aktuální, to je olympiáda ve Vancouveru. Pod pěti kruhy se bude bojovat v únoru příštího roku. Jak daleko k vrcholu sezóny je dnes?

Martina SÁBLÍKOVÁ:
Hlavně teďka opravdu potom, jak jsem měla ten tréninkový výpadek, tak na to myslím čím dál tím víc, jestli vlastně budu schopna závodit. Vím, že to bylo v uvozovkách nějakejch 14 dní, ale stejně vím nebo cejtím na sobě, že to ještě nejsem já a doufám, že to bude brzo pryč a že se dostanu zas na tu úroveň, kde jsem byla, no. Právě to mám v hlavě a toho se strašně bojím.

Pavel PETR:
Martině je 22 let, sama přitom ví, že ve Vancouveru bude pod obrovským tlakem. Každý totiž bude očekávat medaili.

Martina SÁBLÍKOVÁ:
Věřím, že to v brzký době přijde, hlavně určitě v tu dobu, kdy se začnou jezdit světový poháry a vlastně ta zima bude opravdu v plným proudu a pak už se to nebude dát zastavit.

Pavel PETR:
A současnost? Aktuálně se rodačka z Nového Města na Moravě vydává k moři.

Martina SÁBLÍKOVÁ:
Dejme tomu, že tam budu stejně dvakrát až třikrát denně trénovat, takže to bude docela náročný i s tím počasím tam, ale potom vlastně, jak přijedeme, tak okamžitě odjíždíme na led, kde budeme 10 dní, pak vlastně v Novém Městě na soustředění, Itálie a už to pojede, už potom nebudu se moct kde zastavit.

Pavel PETR:
Tuší Martina Sáblíková. Pavel Petr, Radiožurnál.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ppe
Spustit audio