Recept na olympijský úspěch? Pohoda v týmu

5. srpen 2009
Zblízka

Pohoda v týmu a dobrá parta - i to jsou faktory, které mohou významně ovlivnit přípravu sportovců na vrchol sezony v podobě olympijských her ve Vancouveru 2010. Platí to nejen v kolektivních sportech, ale i při individuálních včetně bruslení. Tedy rychlobruslení. Právě pohodu v tréninku si pochvaluje také Martina Sáblíková.

Může se to zdát jako fráze, ale v případě NOVIS Teamu i reprezentace je pohoda nesmírně důležitá. Trenér Petr Novák je sice náročný, ale moc dobře ví, že jen metoda biče nemůže úspěch přinést. A jak vlastně na své svěřence včetně Martiny Sáblíkové hledí?

"Beru to jako všechno," směje se trenér. "Protože v první řadě jsem trenér a oni moji svěřenci, ale já bych to spíš definoval trochu jinak. Všechny je beru jako moje kamarády, ale musí mě u toho respektovat. Nesmí mít ze mě strach, ale musí mít respekt."

Právě Petr Novák je v případě reprezentace mužem, který dokáže závodníky povzbudit i nějakým vtipem - i když žádný konkrétní neprozradil: "To se ani nedá všechno říkat, o čem se bavíme. Ale snažím vnést i něco jiného než ostatní trenéři, protože vidím, jak se potom tváří závodníci ať už před závody nebo při tréninku. Ti naši většinou pak ještě diskutují, když něco pronesu, jsou odreagovaní."

Pochopitelně hlavní osobností reprezentace je Martina Sáblíková. Nehraje si ale na žádnou hvězdu, byť ostatní v týmu s nadsázkou označuje za děti.

"Parta je samozřejmě úplně úžasná. Sice jim říkám děcka, ale tak jim budu říkat, i kdyby jim bylo čtyřicet let. Momentálně jsem tu třetí nejstarší, nejmladší holku máme čtrnáctiletou, pak šestnáct a pak jsou to všechno dospělí lidi. Je s nimi sranda, dokážou si udělat legraci sami ze sebe, což se mi strašně líbí. Máme mezi sebou i 61letého puberťáka, což je náš trenér - ten nám ke smíchu taky hodně přidá. Nemůžu si na nic stěžovat, s těmi lidmi je radost pracovat. Prostě je to úplně úžasné," pochvaluje si Martina Sáblíková.

Rychlobruslařka ví, že i tato skutečnost může ovlivnit její výsledky v sezoně - potažmo na olympiádě ve Vancouveru. "Určitě i díky náladě na tréninku, když se všichni usmívají a dělají si ze sebe srandu, člověk nastupuje na trénink jinak, než kdyby tu byl sám a říkal si, co všechno musí udělat. Takhle na to někdy nemá čas ani myslet. I při jízdě zaslechne občas nějakou průpovídku, která ho rozesměje, a pak to ubíhá úplně jinak."

Tajemství onoho zmíněného označení "děti" alespoň trochu odhalil Martinin mladší bratr Milan: "Samozřejmě k ní všichni vzhlížíme, ale jsme ještě víceméně ve věkové hranici děti."

Po berlínské přípravě reprezentanti absolvují další část tréninku v Novém Městě na Moravě. Na ledě by se Martina Sáblíková a její "děti" měly objevit zase až v Itálii.

autor: ppe
Spustit audio