Romští policejní asistenti v ohrožení

7. září 2009
Zblízka

Drogy, předlužení, nevýhodné úvěry, ale také pouliční kriminalita nebo sousedské spory. To je denní chleba pro čtveřici z týmu Pomocná ruka. Nejde o žádné specialisty z řad kriminalistů, jsou to zaměstnanci ostravské sdružení Vzájemné soužití. Říká se jim romští policejní asistenti. Sami ale mají potíže. Chybí jim 200 tisíc korun, aby mohli v klidu pracovat.

Představte si ostravský dům, nedaleko pracují dělníci, blízko vede železniční trať a frekventovaná silnice. Obyvatele tu však neruší jen hluk dopravy a stavby, ale i soused a jeho podivní kamarádi. Reportérka Radiožurnálu se stala svědkyní návštěvy Davida Holuba a Drahoslavy Pavlitové, dvojice z týmu Pomocná ruka, u klientů.

Jejich klienty jsou starší manželé, kteří si ze strachu přejí zůstat v anonymitě. "Pán měl dost energickou družku, která ho držela na uzdě. Jenže před pár lety zemřela a on si nezvykl pracovat a má sklony k alkoholismu," popisuje klientka nepříjemné chování svého souseda. "Později se seznámil s jednou blondýnou a ona přivedla celou skupinu do našeho domu. Od loňského roku tu začalo být rušno," popisuje.

"Sousedka odmítala volat policisty. Říkala, že jí vyhrožují návštěvníci nájemníka. Prý se jich bojí a policisty volat nebude, protože by jim stejně musela otevřít dveře. Mě dokonce napadli, měla jsem pohmožděnou ruku," dodává klientka.

Vzápětí se začali o souseda zajímat romští policejní asistenti. "Nejdřív jsme se s klientkou radili, vyslechl jsem ji a pak jsem kontaktoval jejího souseda. Domlouval jsem mu, radil ohledně bytu a jeho placení. Uklidnil se a slíbil, že si do bytu nebude nikoho vodit," vyjadřuje se k celé záležitosti David Holub.

"Sice mu věřím, ale ještě mám pochyby. Pije alkohol a z toho se musí dostat," přiznává. Čím to, že na Davida Holuba soused dá? "Možná je to tím, že jsem Rom," myslí si policejní asistent.

"Situace je podstatně lepší," říká klientka. "Hluk byl totiž soustavný a rušení nočního klidu se nekoná. Ještě kdyby začala platit nájem, milej pan nájemník," dodává vzápětí.

"Nájemník nám sdělil, že si vzal půjčku na zaplacení nájmu. Asi se tím trápí," namítá Drahoslava Pavlitová, policejní asistentka.

Při odchodu z domu si všimneme rozbitých dveří a schránek. "Tady byly vylomené dveře, jak se snažili vypáčit dveře," ukazuje klient.

Policejní asistenti fungují v Ostravě od roku 2003, kdy se v romské komunitě objevily velké problémy s lichvou. Dnes se asistenti zaměřují především na drogy a nevýhodné úvěry. Sdružení Vzájemné soužití však nemá na projekt dostatek peněz, chybí mu 200 tisíc korun. Pokud neuspěje a nezíská grant, pak bude muset čtyřčlenný tým zúžit.

autor: mik
Spustit audio