Obyvatelé italské Aquily stále žijí ve strachu

V italské Aquile, kterou v dubnu zničilo zemětřesení, právě dnes dostanou první lidé nové byty. Je to však jen malá část z těch, kteří před blížící se zimou potřebují střechu nad hlavou. Proč se toho v okrajových čtvrtích města od dubna mnoho nezměnilo?

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aquila

Aquila | Foto: Vědunka Lunardi

Do Aquily se nedostanete jinak než s přilbou na hlavě a v doprovodu civilní ochrany. Tak jsem nasedla do autobusu s desítkou dalších zahraničních novinářů a jeli jsme se podívat, co se v Aquile změnilo od června.

Šéf civilní ochrany shrnuje ohromující čísla: "Zemětřesení připravilo o střechu nad hlavou na 80 tisíc lidí. Pět tisíc se v srpnu vrátilo do bytů, které zůstaly nepoškozené. Staví se nové provizorní byty pro 18 tisíc lidí, kterým zemětřesení dům zcela zdevastovalo. Prvních patnáct set dostane nový byt právě dnes."

Od června zmizelo několik nouzových táborů a další se zavírají. Do Aquily totiž zima přichází brzy a do prosince by už nikdo neměl bydlet pod stanem. Kdo nedostane nový byt, bude bydlet v hotelu nebo v nějaké ubytovně.

Lidem, kteří si stěžovali na stanová městečka, se dnes do hotelů nechce. Psychika je složitá věc. Lidé, kteří přišli o všechno, si v táborech vytvořili nové zázemí, nová pouta - a ta se teď znovu rozpadají. Znovu se vrací strach z budoucnosti.

V okrajových čtvrtích města se mnoho nezměnilo. Vysoké činžáky - poměrně nové - zůstávají opuštěné. Na zdech nižších pater se rýsují takzvané kříže svatého Ondřeje. Dlouhé, křížící se trhliny, které ohlašují nebezpečí. Takový dům musí být zdemolován - a je jich mnoho.

Blíže k centru hasiči vyklidili ulice, ale hromady sutin zůstávají neodklizené, přikryté igelitovými plachtami. Lidé z Aquily hodlají město zrestaurovat, a nesmí se proto ztratit žádný původní kámen nebo dekorace.

Kupole kostelů jsou sevřené ocelovými popruhy a lešení drží pohromadě narušené zdi. Ale někde se už také pracuje na domech, které utrpěly pouze menší škody.

"Tyhle tři budovy jsou nové, provizorní školy, dva stupně základní školy a lyceum. Nechceme, aby lidé opustili Aquilu a škola je to základní. Škola zaručuje budoucnost Aquily," říká šéf civilní ochrany a ukazuje nám několik civilních budov, které jsou už téměř dokončeny.

Nové, provizorní byty se stavějí na rovině pod Aquilou. Zdejším lidem se nelíbí, nejsou na takové stavby zvyklí, ale v podstatě se jedná o třípatrové stavby z prefabrikátů. Nové domy jsou stavěny tak, aby odolaly eventuálním dalším otřesům.

Inženýr, který dohlíží na výstavbu jedné z devatenácti zón, kde se staví nové byty, vysvětluje: "Prefabrikované domy stojí v podstatě na betonové platformě, na kovových sloupech s hlavicemi, které dovolují výkyvy kolem 26 centimetrů. Zemětřesení z 6. dubna vyvolalo výkyvy kolem 13 centimetrů. Pro výstavbu 19 nových čtvrtí jsme vybrali místa, které jsou vhodná po všech stránkách, i z hlediska seizmicity."

První rodiny se nastěhují do nových domů dnes. V Aquile se země stále ještě otřásá, i když otřesy jsou slabší. Chce se lidem pod pevnou střechu, nebo mají strach?

Simona z civilní ochrany se domnívá: "V lidech zůstává strach ze zemětřesení, které může přijít nečekaně. Je pochopitelné, že se lidem nechce pod pevnou střechu. Ukazujeme jim, že nové stavby zemětřesení odolají, i kdyby bylo silnější než to z 6. dubna. Není to snadné."

Kolem nových domů je ještě staveniště. Dokončují se další stavby a úprava okolí - silnice, cesty, parky - to vše musí počkat. Je prostě nutné obrnit se trpělivostí. A lidé z Aquily to dobře vědí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obyvatelé italské Aquily stále žijí ve strachu

mapa
Zvětšit mapu - Aquila před zemětřesením >>>

Vědunka Lunardi Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme