Kde končí svoboda internetu?

30. září 2009
Radiofórum

V italském Miláně dnes začal soudní proces, který prověří hranice internetové svobody, etiky a míru právní odpovědnosti provozovatele webového serveru. Na lavici obžalovaných jsou čtyři zaměstnanci internetového giganta, Googlu. Pokud je soud shledá vinnými, hrozí jim až tři roky odnětí svobody.

Na počátku byla nahrávka šikany. Čtyři italští studenti na ní zesměšňují a bijí spolužáka stiženého Downovým syndromem. Několik dalších studentů nečinně přihlíží. Zhruba tříminutový klip v roce 2006 někdo umístil na Google. Google jej odstranil do 24 hodin od chvíle, kdy na něj byl upozorněn.

Žaloba, která se chopila podnětu milánského magistrátu a skupiny Vividown, která prosazuje práva lidí trpících Downovým syndromem, tvrdí, že Google zareagoval pozdě. Lépe řečeno, že neměl vůbec dopustit, aby se nahrávka na webu objevila.

Proto nyní před milánským soudem stojí čtyři vysoce postavení zaměstnanci Googlu. Včetně muže, který ve firmě odpovídá za ochranu osobních údajů v celoevropském měřítku, a jeho kolegy s odpovědností za zveřejněná evropská videa. Proto těmto lidem hrozí až tři roky vězení.

Na kauze jsou zajímavé především dva aspekty. S tím prvním se vrací staronová otázka, kde mají ve svobodné společnosti končit meze internetové svobody. Co je lepší: čínský systém internetové kontroly, kde se filtruje vše byť jen potenciálně nepohodlné, anebo systém náš, který tu a tam propustí i něco nechutného a zavrženíhodného?

Google zmíněný klip stáhl později, než snad mohl, ale stáhl ho. A viny ho zprostila i sama oběť šikany, která Google zažalovala jako úplně první, ale žalobu pak stáhla.

A to druhé, co stojí za promyšlení? Také nic nového pod internetovým sluncem. Internet má dvojí tvář. Většina toho, co na něj v dobré víře umísťujeme, a že tam často lehkomyslně prozrazujeme citlivá tajemství, se může obrátit proti nám. Obsah internetu nemohou kontrolovat výhradně jeho provozovatelé. Tou první, myslící a soudnou instancí, máme být my sami, uživatelé.

autor: msl
Spustit audio