Ozvěny dne 28. října 2009

28. říjen 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Přehled zpráv

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Politici i lidé v ulicích oslavili 91. výročí vzniku samostatného Československa. Prezident Klaus ujistil premiéra Fischera, že Lisabon po splnění své podmínky podepíše. Německou kancléřkou zvolili poslanci Spolkové ho sněmu podruhé Angelu Merkelovou. Počasí, v noci a zítra čekáme zataženo až oblačno, místy s deštěm a denními teplotami do 13 stupňů. Na Radiožurnálu začínají Ozvěny dne.

Oslavy 91. výročí vzniku samostatného Československa

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Oslavy 91. výročí vzniku samostatného Československa se dnes konaly na mnoha místech republiky. Kromě tradičního dne otevřených dveřích v Poslanecké sněmovně a v Senátu se lidé scházeli u příležitosti pietních aktů odhalení nových pomníků a také na politických mítincích.

Jan HERGET, redaktor:
Politické špičky absolvovaly každoroční kladení věnců hlavně v Praze u Národního památníku na Vítkově a u sochy T. G. M. na Hradčanech. V panteonu Národního muzea si ale vyslechly i kritiku Anděly Dvořáková, předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu.

Anděla DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu:
Těžko totiž najdeme ve světě pokornější lokaje, než jsme my. To se týká především regionálních politik, na jejichž chování veřejnost vlastně nevidí a kteří si dělají, co se jim zlíbí, aniž berou ohled na zájmy státu nebo občanů.

Jan HERGET, redaktor:
Státní svátek využili k setkání také extremisté. Do Otrokovic na Zlínsku přijeli asi tři desítky pravicových radikálů. V Praze se sešla asi stovka stoupenců Dělnické strany. 28. říjen obohatil Prahu také o 2 nové pomníky. Na Pražském hradě je to socha lva od Vincence Makovského.

Václav KLAUS, prezident:
Ideu tohoto konkrétního projektu bylo posílit symboliku Pražského hradu jako místa české státnosti.

Jan HERGET, redaktor:
Prezident Václav Klaus také jmenoval 5 nových generálů. Jan Herget, Radiožurnál.

Dnes proběhne udílení státních vyznamenání

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Oslavy státní svátku tradičně vyvrcholí slavnostním večerem na Pražském hradě. Prezident Václav Klaus udělí státní vyznamenání asi dvacítce osobností.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Prezident propůjčí Řády bílého lva a Řády Tomáše Garrigua Masaryka a udělí medaile za hrdinství a za zásluhy. Prezidentská kancelář seznam oceněných do poslední chvíle úzkostlivě tají. Nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva zřejmě převezme letos 93letý stále čilý válečný hrdina Imrich Gablech. Lidovým novinám to sám potvrdil. Mluví se také o tom, že mezi oceněnými Řádem Tomáše Garrigua Masaryka by měla být předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková.

Anděla DVOŘÁKOVÁ, předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu:
Budu tomu věřit, až to budu držet v ruce, teď mám jediný strach, co tam bude za úžasný třeba lidi nějaký vědci nebo, já nevím, kdo tam bude, jestli si to teda vůbec zasloužím.

Jaroslav SKALICKÝ, redaktor:
Slavnostní ceremoniál udílení státních vyznamenání vám na Radiožurnálu přiblíže v přímém přenosu z Vladislavského sálu Pražského hradu od 20 hodin. Jaroslav Skalický, Radiožurnál.

Klaus ujistil Fischera, že Lisabon po splnění své podmínky podepíše

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Česká podmínka k Lisabonské smlouvě. To bude jeden z bodů jednání Evropské rady. Zítra začne v Bruselu. Kvůli mandátu pro premiéra Jana Fischera se odpoledne mimořádně sešla vláda. Ta odsouhlasila text, který bude Fischer na jednání se svými evropskými partnery prosazovat.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Přesný text výjimky, který má uspokojit prezidenta Václava Klause a umožnit ratifikaci Lisabonské smlouvy, zatím zůstává tajný. Podle premiéra Jana Fischera je jeho autorem Švédsko, jako předsednická země, a to by jej také mělo zveřejnit.

Jan FISCHER, premiér:
Nebudou tam žádné vyřezávání nějakých věcí a odkazy z minulosti, je skutečně obecný, to říct mohu, tak je to celé konstruované.

Václava VAŘEKOVÁ, redaktorka:
Řekl po jednání vlády Fischer. Ten také ujistil, že mu prezident osobně dal garance, že jestli Ústavní soud nenajde nesoulad Lisabonské smlouvy s naším právem a evropská sedmadvacítka podpoří českou výjimku, nová evropská pravidla podepíše. Výhrady některých zemí k naší výjimce podle premiéra Fischera řeší Švédsko, jako předsedající země. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Maďarsko požaduje konec tahanic kolem Lisabonské smlouvy

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Maďarská vláda naléhavě požaduje konec tahanic kolem Lisabonské smlouvy, aby se mohla Evropská unie věnovat palčivým hospodářským, klimatickým i energetickým problémům. Takové je oficiální stanovisko Budapešti před důležitou schůzkou lídrů zemní evropské sedmadvacítky.

Gregor Martin PAPUCZEK, redaktor:
Maďarsko ratifikovalo Lisabonskou smlouvu jako první země EU a je zainteresované na tom, aby se tento proces ukončil. V zájmu vyjasnění případných nedorozumění udělá vláda všechno, ale nepodporuje žádné snahy o rehabilitaci nebo omlouvání Benešových dekretů, které jsou založené na kolektivní vině Němců, Rakušanů a Maďarů. Premiér Gordon Bajnai k tomu dodává: "Lisabonská smlouva je o budoucnosti Evropy, když dodnes sporné diskriminační opatření Benešových dekretů, které ožebračily po 2. světové válce statisíce rodin, připomínají dodnes nezpracované tragédie ze smutného minulého století. Smíšení obou záležitostí pramení z neinformovanosti a směřuje proti budoucnosti evropské integrace." Konstatuje vládní prohlášení. Z Budapešti pro Radiožurnál Gregor Martin Papuczek.

Angela Markelová zůstává německou kancléřkou

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Jasnou většinou hlasů zvolili poslanci Spolkového sněmu Angelu Merkelovou kancléřkou i na druhé funkční období. Pro šéfku CDU se vyslovilo 323 z 612 přítomných zákonodárců. Někteří poslanci nové vládní koalice ale evidentně svůj hlas Merkelové nedali.

Jiří HOŠEK, redaktor:
Černožlutá koalice křesťanských demokratů s liberály má ve Spolkovém sněmu dohromady 332 zástupců. Podle informací serveru Spiegel.ONLINE byli všichni tito poslanci při hlasování přítomni. 9 zákonodárců tedy vlastní kandidátku nepodpořilo. Může to souviset s avizovanými daňovými škrty, které už dopředu narazily na odpor některých spolkových zemí, kde vládnou premiéři za CDU. Merkelová je prvním předsedou vlády v německé historii, který ve dvou volebních obdobích vystřídá různé koaliční partnery. Staronová kancléřka vyrazí večer na první zahraniční cestu v druhém legislativním období. S francouzským prezidentem Sarkozym se chce v Paříži poradit o společném postupu před summitem Evropské unie. Jiří Hošek, Český rozhlas, Berlín.

Na tržnici v Péšáváru vybuchla dnes ráno bomba

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Na tržnici v pákistánském městě Péšávár vybuchla dnes ráno bomba. Nejméně 91 lidí zahynulo a více než dvě stovky utrpěly zranění. K útoku došlo jen několik hodin poté, co do Pákistánu přiletěla americká ministryně zahraničí. Hillary Clintonová.

Pavel POLÁK, redaktor:
Hillary Clintonová hned na tiskové konferenci ujistila pákistánskou vládu, že v boji proti terorismu není Islámábád sám a přislíbila mu další podporu. Pákistán se stává v poslední době častým terčem teroristickým útoků. Taliban mu slibuje odvetu za jeho velkou ofenzivu proti talibanským baštám na afghánskopákistánských hranicích, kterou pákistánská vláda zahájila v polovině října. Taliban dnes zaútočil také v afghánské metropoli Kábulu. 3 ozbrojenci vnikli do ubytovny OSN a zastřelili 12 lidí. Útočníky zneškodnily až přivolané bezpečnostní jednotky. Taliban v Afghánsistánu bojkotuje druhé kolo prezidentských voleb naplánované na začátek listopadu. Pavel Polák, Radiožurnál.

Nosná raketa Ares I úspěšně odstartovala z mysu Canaveral

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Z floridského mysu Canaveral úspěšně odstartovala k testu nosná raketa Ares I, která by měla sloužit v nové éře po konci vesmírných cest raketoplánů. Raketa Ares by měla vynášet do kosmu kabinu Orion nahrazujíc dosavadní raketoplány. Testovací raketu, měřící na délku celých 100 metrů, odpálili Američané kvůli nepříznivému počasí s více než jednodenním zpožděním. Let Ares I trval jenom několik minut. Dolní část rakety měla s pomocí padáků posléze klesnout do oceánu. Po jením vylovení mají záznamy pořízené pomocí speciálních přístrojů odhalit, nakolik je kosmická novinka stabilní a bezpečná.

Dalších 6 studentů z českobudějovického gymnázia má chřipku typu A

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Dalších 6 studentů z českobudějovického gymnázia má chřipku typu A. Byli mezi 20 lidmi, kteří se po studijní cestě do partnerské školy v bavorském příhraničí nechali vyšetřit na infekčním oddělení českobudějovické nemocnice. Jak ale upozorňuje František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích, jedná se o dílčí výsledky odebraných vzorků, takže prozatím není možné říct, jestli jde o chřipku prasečí, nebo sezónní.

František KOTRBA, Krajská hygienická stanice v Českých Budějovicích:
V tuto chvíli máme k dispozici dílčí výsledky vyšetření u 7 osob. Můžeme říci, že 1 osoba byla negativní a u 6 osob byla prokázána chřipka typu A. Je potřeba počkat na výsledky dalších vyšetření, které s jistotou ukážou, zda se jednalo o takzvanou pandemickou variantu chřipky. Předpokládáme, že je budeme mít k dispozici zítra.

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Další osoby z exponované skupiny 34 lidí se podle informací Františka Kotrby na vyšetření na infekční oddělení nedostavily. Chřipkové příznaky tedy zatím mělo pouze 20 lidí.

V Brně a v Praze se představí Moskevští virtuosové

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
V Brně a v Praze se dnes a zítra představí světoznámý ruský orchestr Moskevští virtuosové. Zakladatel a dirigent Vladimír Spivakov se chopí jednak taktovky, ale také svých vzácných houslí z proslulé dílny mistra Stradivariho. Otázka pro koordinátorku turné Natalii Sudlijankovou, s jakým repertoárem Moskevští virtuosové přijeli?

Natalie SUDLIJANKOVÁ, koordinátorka turné Moskevští virtuosové:
Návštěvníci uslyší za prví klasickou hudbu Mozarta a Čajkovského a pak hudbu moderních skladatelů třeba Gruzínce Gija Kančeliho, Estonce Arvo Pärta, anebo Itala Piazzolly.

Renata KROPÁČKOVÁ, moderátorka:
Koncert Moskevských virtuosů se koná dnes v Národním divadle v Brně a zítra v pražském Rudolfinu.

autor: rkr
Spustit audio

Více z pořadu