Ozvěny dne 20. dubna 2010

20. duben 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Ruzyňské letiště hlásí zhruba šedesátiprocentní úroveň běžného úterního provozu. Aerolinky sčítají škody a požadují kompenzace.

osoba:
Analyzujeme i možnost určitých forem státní podpory jednotlivým aerolinkám.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Také Evropa pomalu otevírá vzdušný prostor. Sopečný prach ale stále hrozí.

redaktor:
Po pěti dnech se nad Evropou částečně obnovil letecký provoz. Hlavní francouzská letiště v Paříži ale odbavila oproti normálnímu stavu pouze třetinu letů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Nová ministryně životního prostředí Rút Bízková chce zlepšit ovzduší na severní Moravě.

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
Nástrojem pro to je zrychlení čerpaní peněz z operačního programu životního prostředí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Středa bude převážně oblačná, místy přeháňky a teploty do 15 stupňů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Začínají Ozvěny dne, u mikrofonu jsou Veronika Sedláčková a Štěpánka Čechová.

Vzdušný prostor nad Českou republikou zůstává otevřený

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Vzdušný prostor nad Českou republikou zůstává otevřený. Oproti plánům z dnešního rána ale aerolinie dál škrtají ve svých letových řádech. Například pražské ruzyňské letiště funguje na méně než 60 procent běžného provozu. I dnes tedy letecké společnosti rušily linky z Prahy. Mrak sopečného popela z Islandu tak přinutil některé pasažéry dál marně čekat na odlet.

Nikola BOJČEV:
V tuto chvíli odbavují všechna česká mezinárodní letiště. Problémy jsou ale kvůli zavřeným letištím v zahraničí. Situace se mění každou chvíli. Ruzyně měla ještě ráno v plánu přes 260 spojů. Letecké společnosti ale do této doby 60 odletů a příletů zrušily. V Praze zatím přistálo zhruba 40 strojů a stejný počet z české metropole odletělo. Cestující obléhají přepážky aerolinek a dožadují se informací. Někteří turisté museli už poněkolikáté přebukovat letenky. Přes všechny komplikace byl dnes na ruzyňském letišti klid. Lidé trpělivě čekají na odlety, dlouhou chvíli si krátí například hrami. Česká republika je v takzvané druhé zóně, kde platí varování před výskytem sopečného prachu. Zatím se nečeká, že by se vzdušný prostor opět uzavřel. Nikola Bojčev, Radiožurnál.

Zastavení leteckého provozu způsobilo leteckým společnostem obrovské škody

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Zastavení leteckého provozu způsobilo leteckým společnostem obrovské škody. Podle jejich evropské asociace je na hraně bankrotu 100 až 150 aerolinek. Evropská komise připustila, že státy budou moci jednotlivým firmám za určitých podmínek finančně pomoci. Za normálních okolností to unijní pravidla zakazují, anebo silně omezují.

Jaroslav SKALICKÝ:
Ministerstvo financí už tuto možnost zkoumá. Jde mu hlavně o pomoc státním ČSA, které kvůli zaprášenému nebi přicházejí denně o desítky milionů korun.

osoba:
Dovedu si představit, že konkurenti ČSA by prostě takovéto požadavky rovněž mohly vznést. Toto bude zřejmé až dostaneme podrobnější podklady k tomu bruselskému prohlášení.

Jaroslav SKALICKÝ:
Druhá největší domácí letecká společnost Travel Service zatím vyčíslila škody na 38 milionů korun. Žádosti o státní dotace a nebývalou vstřícnost bruselské komise zatím sleduje s jistými obavami.

Roman VIK, šéf letecké společnosti Travel Service:
Máme strach o to, aby nedošlo ke zneužití této podpory ve prospěch některých ztrátových aerolinek, to budeme bedlivě sledovat.

Jaroslav SKALICKÝ:
Upozorňuje Roman Vik, šéf letecké společnosti Travel Service. Jaroslav Skalický, Radiožurnál.

Vzdušný prostor nad severní a střední Evropou se dnes postupně otevíral

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Vzdušný prostor nad severní a střední Evropou se dnes postupně otevíral. Mnohá letiště ale musela následně znovu zavřít kvůli pohybu sopečného prachu. Chaotická situace panuje především ve Velké Británii, ke které se blíží nový oblak popela. Letiště tam proto zůstanou uzavřená přinejmenším do zítřejší jedné hodiny ranní. Letecký prostor ráno otevřelo například Švýcarsko, Lotyšsko a Maďarsko. Ze vzdušné paralýzy se vzpamatovává také bruselské letiště Zaventem. Dnes má odbavit skoro 25 tisíc cestujících. Zítra by to už měl být téměř dvojnásobek. Podle zprávy letiště je zatím odbavení pasažérů klidné.

Pavel NOVÁK:
Bruselské letiště pro dnešek počítá se 113 přílety a vypravením 120 letadel. Už zítra by jich mělo být víc a letiště má odbavit 45 tisíc cestujících. Belgická společnost Brussels Airlines se snaží nejdříve dostat zpět domů cestující uvízlé v afrických destinacích. Přiznává ale, že i to může trvat i tři dny. Pokud ovšem vydrží současná situace a nebe nezastře nový mrak sopečného prachu. Otevřené je i letiště v Charleroi využívané nízkonákladovými společnostmi. Podle televize RTLTVi přijelo ale zatím jen jedno letadlo z Casablanky. Největší operátor na tomto letišti, irský Ryanai, chce lety obnovit zítra odpoledne. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Finsko a Polsko dnes musely letiště opět uzavřít

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Naopak Finsko a Polsko dnes musely letiště opět uzavřít. K podobnému kroku přistoupilo i Norsko. Německý vzdušný prostor zůstane jen s malými výjimkami uzavřený nejméně do dnešních 20 hodin.

Odlet dvou šťastných cestujících

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Odlet dvou šťastných cestujících, kterým se podařilo nasednout na obnovený let, sledoval náš zpravodaj ve Francii Jan Pokorný. Před pěti dny si dívky sbalily zavadla a vyrazily na letiště Charlese de Gaulla v Paříži, odkud měly letět na studijní pobyt do New Yorku.

Jan POKORNÝ:
Doprovázím dívky k informační tabuli, kde stále u většiny spojů ještě svítí nápis "zrušeno". Hledáme let Paříž New York. "Poletíme," projevují studentky nelíčenou radost. Chvíli na to s tříhodinovým zpožděním přistává na letišti Charlese de Gaulla v Paříži Airbus A380 z New Yorku z více než pěti sty cestujícími na palubě. V tomto americkém městě čekají na odlet tisíce dalších Francouzů. Celkem jich je ještě na nedobrovolné dovolené v zahraničí kolem sta tisíc. Obvykle na tomto největším francouzském letišti odbaví denně na patnáct set letů. Dnes jejich počet odhadují zhruba na třetinu. Z letiště Charlese de Gaulla v Paříži Jan Pokorný, Český rozhlas.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
A provoz postupně obnovují i největší asijská letiště. Po šesti dnech tam odstartovala letadla na některá letiště v Německu, Francii, Nizozemí či Švýcarsku.

Zlepšit kvalitu ovzduší na Ostravsku

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Zlepšit kvalitu ovzduší na Ostravsku, takový úkol si dala nová ministryně životního prostředí Rút Bízková. Mezi její další priority patří urychlení čerpání evropských prostředků, úprava programu Zelená úsporám a průhlednější zadávání veřejných zakázek.

Zbyněk ZIKMUND:
Rút Bízková chce, aby firmy na severní Moravě víc investovaly do moderních technologií, což povede ke snížení emisí. Nová ministryně to považuje za jednu ze svých priorit.

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
Zdraví obyvatel České republiky, momentálně zejména v Moravskoslezském kraji, naprosto zásadní. Hlavní problém životního prostředí.

Zbyněk ZIKMUND:
Bízková chce dát městu a obcím možnost použít prostředky z programu Zelená úsporám na zateplování veřejných budov v jejich majetku. Mělo by jít až o čtyři miliardy korun. Ministryni také čeká rozhodnutí o modernizaci uhelné elektrárny Prunéřov 2.

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
Nejsou dosud zodpovězeny některé dotazy, které sem dal zejména odbor ochrany ovzduší, to se připravuje, k tomu rozhodnutí, myslím si, dojde poměrně brzo.

Zbyněk ZIKMUND:
Právě kvůli sporu s premiérem Janem Fischerem o rychlost posouzení přestavby Prunéřova rezignoval letos na jaře ministr životního prostředí Jan Dusík. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Kreml nařídil ruské armádě ochránit ruské obyvatele Kyrgyzstánu

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Ruský prezident Dmitrij Medveděv nařídil armádě zajistit bezpečnost ruských občanů i objektů v Kyrgyzstánu. Příkaz z Kremlu přišel den poté, co se Kyrgyzstán stal dějištěm nových nepokojů. Bělorusko mezitím potvrdilo, že svržený kyrgyzský prezident Kurmanbek Bakijev se zdržuje na jeho území.

Lenka KABRHELOVÁ:
Pokyn ruského prezidenta armádě zabezpečit ochranu ruských občanů v Kyrgyzstánu podle mluvčího Kremlu souvisí s novými případy rabování a násilností. Během uplynulých 48 hodin při nich zahynulo pět obyvatel středoasijské republiky. Terčem se stali především etničtí Rusové a meschetínští Turkové žijící na okraji Biškeku. Rusko má podobně jako Spojené státy v Kyrgyzstánu vlastní vojenskou základnu se zhruba pětisetčlennou posádkou. Nové případy násilí posílily obavy, nakolik má provizorní kyrgyzská vláda situaci v zemi skutečně pod kontrolou. Představitelé kabinetu mezitím ohlásili, že budou žádat Minsk o vydání svrženého prezidenta Bakijeva. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

V chrámu svatého Petra v Římě byla sloužena zádušní mše za kardinála Tomáše Špidlíka

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
V chrámu svatého Petra v Římě byla sloužena zádušní mše za kardinála Tomáše Špidlíka. Pepež Benedikt XVI. pronesl závěrečnou promluvu a udělil poslední požehnání. Ostatky zemřelého kardinála jsou už na cestě do České republiky, kde bude kardinál Špidlík pohřben 30. dubna na Velehradě.

Vědunka LUNARDI:
Nejméně půl tisíce lidí se přišlo rozloučit naposledy s kardinálem Tomášem Špidlíkem do chrámu svatého Petra. Pohřební obřad za účasti několika desítek kardinálů a představitelů České republiky se konal v centrální apsidě za hlavním oltářem. Zádušní mši předsedal kardinál Sodano a ministrovali čeští duchovní z papežské koleje Nepomucenus. V závěru obřadu sestoupil do baziliky papež Benedikt XVI. Ve své promluvě připomenul zesnulého kardinála jako významného teologa a znalce spirituality křesťanského východu, ale také jako kněze s velkým smyslem pro humor. Čímž byl blízký Janu Pavlu II. Z Říma Vědunka Lunardi.

Český pavilon na světové výstavě EXPO 2010 už funguje

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Český pavilon na světové výstavě EXPO 2010 už funguje. Jde zatím sice jen o zkušební provoz, českou národní expozici nazvanou Plody civilizace, ale během prvního dne navštívil už na 18 tisíc lidí. EXPO 2010 oficiálně začíná 1. května a potrvá do 31. října.

Robert MIKOLÁŠ:
Fasáda zdobená desetitisíci puky, socha Jana Nepomuckého i slavná deska s reliéfem pro štěstí z Karlova mostu, 25 perel naší republiky i moderní výtvory mladých českých umělců. To vše nabízí náš pavilon, který se návštěvníkům zkušebně otevřel už dnes.

osoba:
Jak budou čínští diváci a návštěvníci reagovat na český pavilon, jak dlouho jim bude trvat, než projdou pavilonem, u čeho se budou zastavovat, to všechno chceme zjistit, abychom byli dobře připraveni na ten skutečný provoz.

Robert MIKOLÁŠ:
Uvedl pro Český rozhlas generální komisař účasti České republiky na EXPO v Šanghaji Antonín Stehlík. A jeho slova potvrzuje i dosavadní rekordní návštěvnost. Robert Mikoláš, Český rozhlas, Šanghaj.

Pražští radní rozhodli, že slovanskou epopej na tříměsíční výstavu do Japonska nepůjčí

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Pražští radní dnes rozhodli, že slovanskou epopej na tříměsíční výstavu do Japonska nepůjčí. Ještě letos na podzim ji ale chtějí vystavit v Praze. V současné době je na zámku Moravský Krumlov, který se opravuje a podle památkářů je zchátralý.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Podle radního pro kulturu Ondřeje Pechy je 20 obřích pláten o českých o slovanských dějinách umístěno v nevyhovujících prostorách.

Ondřej PECHA, radní pro kulturu:
Takže je možné, že prostě to dílo už tam nebude možno vystavovat.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Proto se rozhodli pro obrazy najít dočasné místo ve velké dvoraně Veletržního paláce. Tady bylo 19 pláten z 20 roku 1928 vystaveno vůbec poprvé. Malířův vnuk John Mucha Českému rozhlasu řekl, že to nepovažuje za šťastné rozhodnutí. Uvítal by, kdyby se obrazy z Krumlova stěhovaly už do nově postaveného pavilonu.

John MUCHA:
Moje koncepce je něco podobného, van Goghovu muzeum v Amsterodamu.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Je ale rád, že radnice celý cyklus epopeje do Japonska nepůjčila, protože tam by se podle jeho slov s časem z cenného díla stal pojízdný cirkus na peníze. Michaela Vetešková, Radiožurnál.

Přehled následujících zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A na řadě je první část večerních Ozvěn. Sopečný oblak dál komplikuje letecký provoz nad Evropou. Aerolinky, včetně ČSA, sčítají škody. Třetina českých firem uvažuje o odchodu do daňových rájů. V Česku jsou podle nich daně vysoké a systém výběru příliš komplikovaný. A komentátor Jan Macháček si všímá změn ve vedení pražské ODS.

Sopečný oblak dál komplikuje letecký provoz nad Evropou

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Taky dnes začneme pohledem do vzdušného prostoru nad Evropou. Letový provoz tu dál do velké míry drží v šachu sopečný prach z vulkánu na jihu Islandu. Ke kontinentu se navíc blíží druhý mrak popílku a ten by mohl znovu ochromit dopravu, která zažívá prakticky bezprecedentní situaci. Po několikadenní paralýze by dnes mohla být odbavena polovina běžných evropských spojů. Postupně ožívá i provoz na pražské Ruzyni. Aerolinie ovšem dál zaznamenávají těžké ztráty a uvažují, že o jejich náhradu požádají vlády jednotlivých států. Jednou z těch, která by si mohla nárokovat podporu od českého státu, je společnost Travel Service. Dosavadní škody odhaduje na 38 milionů korun, ale počítá s dalším nárůstem, a to nejen kvůli zrušeným spojům. Důležitým faktorem je totiž i nejistota, kterou poslední dny vyvolaly mezi klienty, řekl mi před vysíláním generální ředitel aerolinek Roman Vik.

Roman VIK, generální ředitel společnosti Travel Service:
Tak ty ztráty budou vznikat zcela jistě i delší období, protože vytíženost linek bude horší z důvodu toho, že cestující budou v nejistotě, se vrátí nazpátek, ty obavy budou velmi dlouho přetrvávající, protože každou chvíli se mění meteorologická situace, víte, že desítky tisíc českých občanů uvízly různě v zahraničí a samozřejmě tato nejistota bude jistě v myslích našich cestujících přetrvávat, není to zcela jistě nějaká obava o tom, že by ty lety nebyly bezpečné, to zcela jistě bezpečné jsou, jinak bychom je neprovozovali ani my, ani jiní dopravci, ale je to prostě z pohledu těch cestujících je to skutečně obava o tom, že si nemohou naplánovat naprosto přesně dovolenou, nemohou si naprosto přesně naplánovat přílety a odlety, protože nikdo neví, jak se ta situace s tou sopkou bude dál vyvíjet.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pozorujete už teď, že by lidé odkládali lety, že máte letadla míň naplněná, než před tím?

Roman VIK, generální ředitel společnosti Travel Service:
Samozřejmě je to vidět a samozřejmě i prodeje letenek v našich /nesrozumitelné/ systémech, to znamená, v systému Smart Wings jsou zpomalené, proti třeba období před 14 dny, kdy se začínaly prodávat v podstatě letenky na letní sezónu, tak to zcela jistě, i cestující dneska vyčkávají a budou nakupovat letenky buď na poslední chvíli, anebo se rozhodnou, že vůbec nikam nepoletí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Budete žádat o pomoc vládu?

Roman VIK, generální ředitel společnosti Travel Service:
Tak primárně my žádat samozřejmě budeme, pakliže k tomu bude vytvořena legislativa v rámci Evropské unie a samozřejmě ten hlavní problém, který my vidíme, nevidíme ani tak v tom, že vlády, jednotlivé vlády na tu pomoc přistoupí nebo nepřistoupí, ale my máme hlavně velké obavy z toho, aby nedošlo ke zneužití té pomoci ve prospěch vznik aerolinek, které se potácejí v problémech a strašně neradi samozřejmě bychom se dívali na to, aby byla tato pomoc zneužita na sanaci těchto firem a samozřejmě tím by docházelo k vytváření nerovných podmínek na trhu a nebylo by vytvořeno rovnovážné prostředí, což samozřejmě by zkomplikovalo celou situaci v tomto odvětví ještě víc.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Myslíte konkrétně ČSA.

Roman VIK, generální ředitel společnosti Travel Service:
Tak já zatím nemám žádné informace o tom, jestli ČSA žádaly nebo nežádaly o nějakou pomoc, ale samozřejmě, pokud se vláda rozhodne sanovat nebo pomoc aerolinkám, tak zcela jistě předpokládáme, že bude pomáhat všem subjektům působícím pod hlavičkou nebo pod příjmy Ministerstva dopravy a Ministerstva financí České republiky. Protože pokud by tomu tak skutečně nebylo, tak je to vážné porušení vůbec té myšlenky Evropské unie, kterou publikoval.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jak to vlastně vypadá teď s provozem vašich letadel, kam se létá, do jaké míry jste dokázali obnovit ten provoz?

Roman VIK, generální ředitel společnosti Travel Service:
Tak létáme jižním a jihovýchodním směrem z Prahy, obnovili jsme některé lety naše z Paříže a létáme také na Blízký východ a do Izraele. Momentálně náš provoz je zhruba na 60 procent toho, co bychom normálně podle letového řádu, který jsme měli na tyto dny připraveny.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Uvádí Roman Vik, generální ředitel Travel Service. Evropská komise dala včera najevo, že by mohla dovolit mimořádnou státní podporu aerolinkám a největší tuzemská letecká společnost ČSA už taky poslala ministerstvu financí předběžnou zprávu o svých ztrátách, potvrdil mi šéf resortu Eduard Janota.

Eduard JANOTA, ministr financí:
Ano, dostali jsme ty ztráty z důsledku /nesrozumitelné/ letadel, dostali cirka 25 milionů korun denně pro ČSA, to je jedna věc. A zatím jsou vyčísleny souhrny, protože jaksi ty propočty se provádějí, ale zhruba to takhle vychází.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jak je pravděpodobné, že by se dočkaly ČSA nějaké podpory od státu?

Eduard JANOTA, ministr financí:
V této chvíli to nemohu nějakým způsobem ani potvrdit, ani vyvrátit, protože pro mě bude podstatné, vůbec co ta možnost, která byla včera dána v rámci, v rámci Bruselu, bude znamenat, za jakých podmínek, koho se bude týkat, zdali a do jaké míry tam sledováno dodržování tržního prostředí, dodržování konkurenčního prostředí, takže v této chvíli prostě myslím si, že zatím takto ani v zahraničí ani doma nikdo konkrétní kroky nenavrhl.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Zatím tedy ještě není jisté, jak by bylo zajištěné, jestli se pod tyto údaje nevejdou taky nějaké předchozí skryté ztráty?

Eduard JANOTA, ministr financí:
Ne, to v žádném případě, to asi bude ošetřeno, ale ty konkrétní pravidla ještě nejsou, nejsou na stole, ale určitě to bude postaveno tak, že předchozí ztráty v tomto nemohou být prostě zahrnuty, to je nabíledni.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ovšem to, že by stát podpořil nějaké aerolinky na úkor druhých, že by byla narušena konkurenceschopnost a konkurenční prostředí, to se stát nemůže?

Eduard JANOTA, ministr financí:
Já si myslím, že nikoliv, že prostě by Brusel popřel sám sebe, takže v tomto kontextu jsem k té možné případné podpoře velmi, velmi skeptický.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Myslíte si, že nakonec k ničemu podobnému nedojde, že si budou muset společnosti poradit samy?

Eduard JANOTA, ministr financí:
Nevím, já nechci předjímat, ale i když bude nějaká forma podpory, tak to gró si budou muset zrealizovat ty společnosti samotné.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Nějaké finanční prostředky z Evropské unie, můžou s nimi počítat, podle toho, co zatím víte?

Eduard JANOTA, ministr financí:
Zatím, zatím podle toho, co vím, tak, tak to prostě nebylo vůbec předmětem, ani to prohlášení, vlastně bylo naznačeno, že bude možnost za určitých, ne zatím definovaných podmínek těmto společnostem pomoci, ale jaká forma pomoci bude, z jakých peněz, zda domácích či bruselských či jiných, o tom vůbec zatím není ani řeč, takže já myslím, že to je předčasné a koneckonců ta situace se poměrně dramaticky mění, vy víte, že některá letiště otevírají provoz, jiná, viz dneska Británie, že prostě naopak letiště zavírají, protože se šíří další mrak, který komplikuje tu situaci. Takže ty věci jsou teďko velmi, velmi komplikované, ale zatím nepadlo a nevěřím, že padne v krátké době nějaké rozhodnutí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Mohl by mít na kompenzaci nárok ještě někdo jiný, kromě leteckých společností, třeba provozovatelé letišť?

Eduard JANOTA, ministr financí:
Už jsem tyto úvahy slyšel, ale právě v tomto ohledu, prostě jestli, jestli jenom letecké společnosti, ale co ostatní společnosti, které utrpěly ztráty v důsledku byznysu v oblasti cestovního ruchu a podobně, čili ta věc se musí opravdu posoudit v celém kontextu a toto většinou jsou společnosti na vyloženě privátním byznysu a celá řada z nich vlastně utrpěla škody, a to nejen tím, že se nezrealizoval ten let, ale vlastně, že se nezrealizoval ani pobyt těch rekreantů v určitých destinacích, takže tam bych řekl, že to je trošku ještě komplikovanější, tak proto ta otázka na vaši odpověď je velmi, velmi složitá a komplikovaná.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Upozorňuje ministr financí Eduard Janota.

Třetina českých firem uvažuje o odchodu do daňových rájů

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Platit daně v Česku se údajně nevyplácí, alespoň si to myslí skoro 30 procent tuzemských firem, které oslovila Česká kapitálová a informační agentura. A tito podnikatelé dokonce uvažují o přesunu do takzvaných daňových rájů. Proč? Co jim nejvíc vadí? Na to jsem se zeptala analytičky agentury ČEKIA Petry Štěpánové.

Petra ŠTĚPÁNOVÁ, analytička, Česká kapitálová a informační agentura:
53 procent oslovených firem, neboli podnikatelů by odchod z daňového ráje zvažovali za podmínky, kdyby jim rostlo daňové zatížení v České republice, ale s dalšími faktory je potom růst politické nestability, často se měnící legislativa nebo vyšší zisky z podnikání, které by je potom motivovaly plánovat daňovou optimalizaci.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dá se to shrnout tak, že je to spíš nespokojenost s místními poměry nebo jsou to spíš výhody, které nabízejí daňové ráje, to, co podnikatele vede k rozhodování, zda zůstat nebo odejít?

Petra ŠTĚPÁNOVÁ, analytička, Česká kapitálová a informační agentura:
Já si myslím, že to je kombinace obou faktorů, daňové zatížení v České republice není příliš nízké a podnikatelé mají často dojem, že za daně, které odvádějí, nedostávají od státu ten servis, který by požadovali, takže se domnívám, že kdyby se změnilo obecně podnikatelské prostředí v České republice, že by se ochota podnikatelů platit daně zvýšila.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Říkáte změnit podnikatelské prostředí. Respondenti vašeho průzkumu označili jako hlavní, dejme tomu, jeden nebo dva důvody, které jsou bariérou v podnikání, jaké by to byly důvody?

Petra ŠTĚPÁNOVÁ, analytička, Česká kapitálová a informační agentura:
Mělo by to být určitě snížení byrokracie, opravdu podnikatelé od vlastního podnikání velmi zdržuje a legislativa, vymahatelnost práva.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Zaznamenali jste v tomto ohledu posun oproti předchozím sondám, zda jsou podnikatelé spokojenější nebo míň spokojení, než v minulosti?

Petra ŠTĚPÁNOVÁ, analytička, Česká kapitálová a informační agentura:
My jsme v minulosti podobný průzkum nedělali, nicméně počet firem, které přesouvají svá sídla do daňových rájů za poslední tři roky kontinuálně roste, z toho lze soudit, že se obliba daňových rájů mezi podnikateli neustále zvyšuje. A že dokáží ocenit její výhody, to znamená, nízké nebo žádné zdanění a zcela benevolentní podnikatelské prostředí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dvě třetiny firem z vašeho průzkumu odchod neplánují, dá se říct, že tady daňové peklo nepanuje, že sice nějaké problémy jsou, ale že to není fatální?

Petra ŠTĚPÁNOVÁ, analytička, Česká kapitálová a informační agentura:
Já si naopak myslím, že pokud třetina firem plánuje odchod z České republiky a nehodlá tady platit daně, že tady daňové peklo panuje.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Je to tedy znepokojivé číslo podle vás?

Petra ŠTĚPÁNOVÁ, analytička, Česká kapitálová a informační agentura:
Je to rozhodně znepokojivé číslo. A co se týká státního rozpočtu, by se jednalo o desítky miliard korun.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Myslíte si, že k tomu nakonec může dojít, nebo co by se muselo změnit, skutečně legislativa a v nejbližší době nebo se může stát, že třetina firem skutečně zamíří z České republiky?

Petra ŠTĚPÁNOVÁ, analytička, Česká kapitálová a informační agentura:
No, podle komentářů, které jsme v rámci našeho průzkumu získali od podnikatelů, se podnikatelé nejvíce obávají volebního vítězství levice. A já si myslím, že pro celou řadu z nich by to mohla být poslední kapka, protože levice hodlá sanovat státní rozpočet zvyšováním daní. A každé zvýšení daní, třeba i minimální, je pro podnikatele více než nepříjemné. A jednoznačně to znamená pro podnikatele, že vykáží nižší čistý zisk. Řečeno jinak, i minimální zvýšení daní se může stát impulsem pro vlnu odchodu do daňových rájů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A podnikatelům, kteří nevylučují v dohledné době přechod do některého z daňových ráj, nevadí, že takové firmy můžou budit podezření, že se vyhýbají regulérnímu podnikatelskému prostředí, že mají co skrývat.

Petra ŠTĚPÁNOVÁ, analytička, Česká kapitálová a informační agentura:
Zřejmě jim to nevadí, když do těch daňových rájů odcházejí. A v současné době podle platné legislativy v České republice jim opravdu v tom nic nebrání a ani to víceméně nikomu nevadí, že firma je vlastně na daňové ráje, tyto firmy vesele získávají státní zakázky a tváří se jako běžné společnosti, které podnikají na území České republiky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Padala i jména lokalit takzvaných daňových rájů, kam by se zmíněné tuzemské firmy mohly přemístit nebo kam se přemísťují nejčastěji?

Petra ŠTĚPÁNOVÁ, analytička, Česká kapitálová a informační agentura:
Na tuto otázku jsme se ptali, ale z našich databází vyplývá, že k nejoblíbenějším evropským daňovým rájům patří Nizozemí nebo Kypr. A z těch exotických se nejčastěji společnosti stěhují na Seychely.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Doplňuje analytička agentury ČEKIA Petra Štěpánová.

Nepřehledná situace

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A v poznámce večerních Ozvěn se Jan Macháček ze serveru Respekt.cz vrací ke včerejšímu regionálnímu sněmu pražské ODS, která krátce před volbami odvolala z funkce hned tři místopředsedy zdejší organizace.

Jan MACHÁČEK, komentátor serveru Respekt.cz:
Říká se, že čeští voliči jsou nedospělí a do značné míry zmasírovaní totalitou či totalitním myšlením. Když je nějaká politická strana jednotná a vůdce ji drží pevně pod krkem, když žádní disidenti, šťouralové a oponenti nevystrkují růžky, pak takovou partaj lidé honorují, potom vede v průzkumech, jako současná sociální demokracie Jiřího Paroubka, anebo svého času ODS Václava Klause. A když je nějaká strana rozhádaná a nesešikovaná, pak se její pozice v průzkumech hroutí a ve volbách je potrestána. Je tento požadavek stranické jednoty proti pluralitě skutečně tak zakořeněn? Voliči by podle mého soudu možná pochopili i relativně ostrou diskusi a názorovou pluralitu uvnitř politických stran, kdyby se jen politici hádali o ideje, programové priority, akcenty a podobně. Vezměme si současnou ODS. Možná by nikomu nevadilo, že se vedení ODS mezi sebou hádá, kdyby lidé tušili, že se ti lidé přou třeba o tom, kterou konkrétní daň zvýšit nebo snížit, jestli má strana být vstřícnější vůči Evropské unii, nebo zda je strana proamerická, nebo se chce přátelit pouze s americkými republikány a demokratickou stranu má mít ráda stejně jako Putina. To bychom asi chtěli skutečně příliš už vzhledem k průměrné úrovni vzdělání české politické elity. Možná by lidé přece jen pochopili, že se vedení nějaké strany pře o rozluštitelné mocenské zájmy. Voliči musí zkrátka alespoň trochu chápat, o co jde, musí alespoň tušit nějaký systém, nebo alespoň nějaký jeho náznak. To bohužel v případě ODS nejde. Odehrává se pouze bohapustá bitva a řež o moc, ale hlavně v tom volič zvenku nepozná, jakou má logiku, jaký v tom je systém a kdo je s kým proti komu. Tak například, byli odvoláni místopředsedové pražské ODS Tomáš Chalupa a Jiří Janeček. Prý proto, že to jsou spojenci Pavla Béma. Samotný Pavel Bém ale odvolán nebyl. Zůstává předsedou pražské ODS a s největší pravděpodobností se stane i poslancem. Rozumí tomu někdo? Z kuloárních informací vyplývá, že Chalupovi bylo vyčítáno, že minulý týden nepomohl svrhnout Ivana Langera. Copak za to může jenom Chalupa? A co vlastně pražská ODS Langerovi vyčítá? Vyčítá mu totéž, jako Jiří Paroubek, tedy údajnou spolupráci s mafiánem Mrázkem, nebo něco lehčího? Proč to nikdo neřekne nahlas? Starosta Milan Jančík už není místopředseda ODS, ale kandiduje v parlamentních volbách. Proč? Jedno vadí a druhé ne? A proč je vlastně Jančík kontroverzní starosta, jak se dnes nadneseně říká? Protože je tlustý? Tedy já bych možná tušil, ale řekne mi ODS, co konkrétně Jančík provedl nebo bude říkat, že nic neprovedl a jenom je kontroverzní? A proč, pokud něco provedl, na něj nepodají trestní oznámení? Otázka stojí tak. Lze dělat očistu způsobem, kterému nikdo nerozumí?

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ptá se Jan Macháček z Respektu.

Vzdušný prostor nad Českou republikou zůstává otevřený

Štěpánka ČECHOVÁ:
Vzdušný prostor nad Českou republikou zůstává otevřený. Aerolinie jsou ale stále nucené škrtat ve svých letových řádech. Dnes opouští pražské letiště na 190 letů, ale ještě ráno jich měly společnosti v plánu o 70 více. V seznamech se škrtá podle toho, kde je právě zavřené cílové letiště. Ruzyně tak funguje na méně než 60 procent běžného úterního provozu. Letadla stále létají na základě pondělního rozhodnutí organizace Eurocontrol, která prostor nad Evropou rozdělila do tří měnitelných zón. První zóna je kvůli vysoké koncentraci popela zcela bezletová. Ve druhé, kam patří i Česko, platí varování před výskytem sopečného prachu a letecké společnosti zde mohou létat na základě vlastního rozhodnutí. Třetí zóna je pak zcela bez omezení. O případném zákazu letů, tedy vyhlášení první zóny i nad naší republikou, by rozhodoval Úřad pro civilní letectví.

Asie částečně obnovuje spojení s Evropou

Štěpánka ČECHOVÁ:
A spoje do Evropy dnes částečně obnovila i největší asijská letiště. Po šesti dnech tak odstartovala letadla do Německa, Francie, Nizozemí a Švýcarska. Většina cestujících nedobrovolně uvězněných v metropolích východní a jihovýchodní Asie si však na návrat domů bude muset ještě počkat. Aerolinky odhadují celkové ztráty za zrušené lety až na 3 miliardy dolarů.

Robert MIKOLÁŠ:
V Hongkongu během úterý přistála první tři letadla vypravená z evropských metropolí. Opačným směrem odletělo zatím šest spojů. Největší hongkongský přepravce, Cathay Pacific, chce v příštích dnech dát přednost hlavně studentům a byznysmenům. Většina letů, celkem 33, však i přes částečné obnovení provozu byla zrušena, dalších 11 odloženo. Podobná situace je i v Singapuru, Soulu či Tokiu. Například společnost Japan Airlines od minulého čtvrtka zrušila 55 letů do Evropy, celkem tak v Japonsku nedobrovolně uvízlo přes 23 tisíc cestujících. Letiště v Tokiu jim alespoň zdarma nabízelo přístup do odpočinkových místností, dále občerstvení, možnost se osprchovat či okružní jízdu hlavním městem. Robert Mikoláš, Český rozhlas, východní Asie.

Ústavní soud dnes odmítl stížnost Marcely Urbanové

Štěpánka ČECHOVÁ:
Ústavní soud dnes odmítl stížnost Marcely Urbanové, klíčové svědkyně v kauze bývalého vicepremiéra a expředsedy lidovců Jiřího Čunka. Urbanové se nelíbilo, jakým způsobem pražská státní zastupitelství vedla a nakonec zastavila její vlastní trestní stíhání. Hrozil jí totiž soud za křivou výpověď. Státní zástupkyně ale rozhodla, že Urbanová uvedla nepravdivé informace neúmyslně, a proto trestný čin nespáchala. Urbanová chtěla dosáhnout potvrzení, že nelhala ani nevědomě. Podle Ústavního soudu je ale její stížnost zjevně neopodstatněná.

Přehled následujících zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A na jaká témata se zaměříme? O změnách ve vedení ministerstva životního prostředí rozhodla jeho nová šéfová, mistryně Rút Bízková. Kdy se vyjádří k modernizaci elektrárny Prunéřov, zeptám se za okamžik přímo jí. A české knihy už mají své letošní miss. Komise rozhodla o nejkrásnějších nakladatelských počinech v několika kategoriích.

Modernizace prunéřovské elektrárny

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ministryně životního prostředí Rút Bízková není ve funkci ještě ani týden a už výrazně mění svůj resort. Zrušila sekci ochrany klimatu, kterou založil před 3 lety předchůdce Bízkové Martin Bursík. Právě ochrana klimatu totiž patřila mezi priority zeleného ministra. O funkci proto přišel dosavadní šéf zmíněné sekce, náměstek Aleš Kuták a celá agenda se přesunula pod sekci ekonomiky a politiky, kterou dosud vedla právě nová ministryně. Zajímá vás, jaké priority si určila pro dobu, po kterou povede úřad? Můžete se ptát buď emailem na adrese ozvenydne@rozhlas.cz nebo SMS ve tvaru OD mezera a váš text na čísle 9077704. Pozvání do diskuse přijala právě ministryně životního prostředí Rút Bízková. Dobrý večer.

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace v Česku Jan Rovenský. Dobrý večer.

Jan ROVENSKÝ, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace v Česku:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Paní ministryně, ta první otázka je aktuální, respektive k aktuálním událostem v resortu životního prostředí, proč jste se rozhodla zrušit sekci ochrany klimatu?

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
No, důvody jsou dva, jeden je, že ještě donedávna ministerstvo mělo sekcí pět, bylo pět náměstků, za ministra Dusíka vznikla sekce šestá, čili myslím, že počet sekcí a těch lidí v čele náměstků byl už příliš veliký. A druhý důvod byl, řekněme, ideový, že samozřejmě to, že sekce klimatu a ovzduší měla své opodstatnění, tak je to určitý náhled na věc. Už v tom úvodu jste to řekla. Priorita je klima. Moje odpověď je priorita je ovzduší. Ovzduší je to, co trápí lidi v Česku, to, co potřebujeme pro zdraví českých obyvatel. A z toho důvodu se jedná zejména o technická opatření, a to realizuje sekce, technická sekce ministerstva životního prostředí. Není úplně přesné, že celá ta sekce přešla do útvaru, který já jsem před tím řídila. Naopak ta sekce byla rozdělena a ovzduší a klima se stalo součástí technické sekce životního prostředí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ochrana klimatu tedy podle vás není tak závažným problémem, že by si zasloužila vlastní oddělení v resortu životního prostředí?

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
Ne, ne, ne, ona má vlastní, ona má vlastní ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ale je uzpůsobena pod jinou sekcí.

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
Ne, má vlastní odbor a tam jsou dva, celkem byly v té sekci ochrany klimatu a ovzduší tři odbory, z toho dva odbory, odbor ovzduší a odbor klimatu přešly do technické sekce, odbor udržitelné energetiky do mé bývalé sekce politiky a ekonomiky životního prostředí.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Rozumím. Pane Rovenský, vypadá to všechno jenom jako technická záležitost, že se v podstatě nic neděje, vnímáte to taky tak, že jde jenom o technikálie ...

Jan ROVENSKÝ, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace v Česku:
Já si myslím, že ty technikálie jsou pouze zástěrkou k tomu, o co ve skutečnosti jde, jsem rád, že paní ministryně přiznala, že ochrana klimatu promění prioritu, aspoň víme, na čem jsme. Je to samozřejmě velký zvrat po těch několika ministrech, pouze nikoliv Martinu Bursíkovi, který to téma považoval za důležité. Já bych se možná důrazně ohradil proti tomu, že na jedné straně stojí ochrana klimatu a na druhé straně ochrana ovzduší. Ve skutečnosti, když zvyšujete účinnost elektráren, snižujete emise těch skleníkových plynů, tak vám samozřejmě současně s tím klesají ty emise znečisťujících látek.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vy si myslíte, že jedno bez druhého nejde?

Jan ROVENSKÝ, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace v Česku:
Jedno bez druhého je velmi obtížně proveditelné a je i zbytečné to provádět odděleně. A je třeba si uvědomit, že podle dosavadního modelu ochrana ovzduší měla vlastního náměstka. V tuto chvíli ho ztrácí a já si myslím, že řeč je o tom, že je zapotřebí dělat ochranu ovzduší a zároveň rušit toho samostatného náměstka pro ovzduší je skutečně poněkud nešťastné, ale to jsou ty oficiální důvody. Já si myslím, že ten hlavní důvod, a to už jsme opakovaně řekli, paní ministryně byla podle našeho názoru na ministerstvu instalována proto, aby povolila elektrárnu v Prunéřově, respektive ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
K tomu se dostaneme. Ono možná s tím souvisí jedna věc, kterou dnes zmínil bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík, paní mistryně, on řekl, že vy jste vyšla v tom zrušení sekce ochrany klimatu vstříc společnosti ČEZ, která to samé žádala už po vašem předchůdci, panu Ladislavu Mikovi. Je to tak?

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
No, já hlavně nevím, že by ČEZ žádal po ministru Mikovi něco takového. To opravdu nevím.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A po vás to žádal?

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
Ne. Já tedy nevím, jaká je představa o fungování státní správy v České republice, už to opakuju, za poslední dobu, za těch pár dní, co jsem ministryní, několikrát, prostě je absolutně vyloučeno, aby firmy řídily stát, stát je buď odpovědný sám a chová se nějak a pak je partnerem ... samozřejmě jsou i firmy, ale takové, že si firma řekne, co stát bude dělat, to je pro mě naprosto nepřijatelné.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ona je to možná ideální situace, o které mluvíte, ale to podezření trošinku posiluje fakt, že vy jste v minulosti pracovala pro společnost ČEZ jako její mluvčí, tuším, nemáte tam zatím nebo dosud nějaké vazby?

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
No, to bylo v letech 94 až 96, pracovala jsem tam dva roky, vazby tam žádné nemám, protože všechno se už mezitím vyměnilo, ale já nijak nepopírám a ani neříkám, že to byla špatná životní zkušenost, naopak, v době, když se nejvíce odsiřovalo, když se snižovaly vlivy elektráren na životní prostředí, v té době já jsem prezentovala, reprezentovala ty změny. A jsem docela ráda, že jsem tam ten čas strávila, protože jsem se spoustu věcí naučila a dnes ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ano, ale ...

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
Jestli dovolíte, jenom to dořeknu, umím se ptát na věci, které bohužel ani kolegové, s kterými dnes jsem se rozloučila, tak se zeptat neuměli prostě proto, že vždycky měli jasný názor.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Protože neznali podle vás to, co víte vy. Pane Rovenský, řekněte mi, vnímáte to jako obohacující zkušenost pro ministryni životního prostředí, že pracovala pro společnost ČEZ.

Jan ROVENSKÝ, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace v Česku:
Já si myslím, že to pro paní Bízkovou nepochybně a určitě byla obohacující zkušenost, otázkou je, jestli to bylo obohacující i pro resort životního prostředí. A zejména v té situaci, ve které teď je. Já skutečně ani na vteřinu nepochybuji, že ten úkol paní ministryně je vydat souhlasné stanovisko k Prunéřovu za každou cenu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Úkol od koho a kdo dal to zadání podle vašeho názoru?

Jan ROVENSKÝ, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace v Česku:
Já v tomhle tom případě jsem přesvědčen o tom, že v naprostém rozporu s tím, co říkala paní ministryně, že ve skutečnosti v této zemi to není tak, že stát řídí ČEZ, ale skutečně ČEZ řídí stát. ČEZ není ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Potažmo vy tvrdíte, že společnost ČEZ řídí paní Bízkovou?

Jan ROVENSKÝ, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace v Česku:
Ne, já se dokonce uvažuji tvrdit, že v tomhle tom případě skutečně, kdyby se nad ministerstvo pověsil prapor /nesrozumitelné/ Romana podle jména předsedy, ředitele ČEZu, takže by to bylo v tuto chvíli poměrně případné. A v tomhle tom případě já si skutečně myslím, že ČEZ fakticky ovládl ministerstvo životního prostředí, ano. Odpověď na otázku zní ano.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Paní ministryně, my jsme u důležité otázky, je to velmi zajímavé téma, o kterém se mluví už několik týdnů, možná měsíců, a to je modernizace elektrárny Prunéřov, pan Rovenský na to narazil, skutečně můžete říct, že nepostupujete v souladu se zájmy společnosti ČEZ, pokud se týká modernizace této tepelné elektrárny?

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
No, já už jsem několikrát říkala, že záležitost elektrárny Prunéřov jest kauza zpolitizovaná. Ona je věcně nějaká a pak je nějaký mediální obraz a vytváření tématu. Dovolím se přece jenom vrátit se k tomu předchozímu, řekla bych skoro, že to v Česku není až tak špatné, jak se všeobecně říká, protože bylali by to pravda, tak jak říká pan Rovenský, no, tak třeba ten veřejný život není zrovna dvakrát čistý. A on určitě není dvakrát čistý, ale jestli pro mě něco platí, tak platí modré nebe nade mnou a mravní zákon ve mně. Jestli já vím ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Já jenom, abyste odpověděla na tu otázku, jestli skutečně můžete vyloučit, že co se týká modernizace Prunéřova, tak na vás ČEZ nemá žádný vliv?

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
Neumím si, takhle, samozřejmě že ČEZ a všechny ostatní velké firmy mají za to, že by nějaký vliv měly vyvíjet, ale je to na lidech, jestli si nechají na sebe ten vliv působit, anebo nenechají.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
To ano a je to na vás, proto se ptám vás, jestli vy si ten vliv připouštíte nebo ne?

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
Já si ho nepřipouštím, protože jakmile bych se začala chovat tak, jak si přeje jakákoliv firma, tak jsem na špatné cestě, já říkám od doby, co jsem nastoupila na ministerstvo, někteří se nad tím usmívají, smějí, sloužím deseti milionům, deset milionů, daňový poplatník mi platí, občan mi platí, a já musím rázně pracovat v jeho prospěch. Ve chvíli, kdy připustím, že pracuji pro některou firmu, tak jsem opravdu na špatné cestě. Tím neříkám, že stanovisko k Prunéřovu bude zcela určitě záporné, protože řada kritiků si to přeje, to je běžný úřední postup nějaký, došlo k nějakému vyhodnocení a bude vydáno stanovisko.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Bude vydáno, pane Rovenský?

Jan ROVENSKÝ, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace v Česku:
Já sem jsem skutečně nešel s tím, že bych očekával, že paní ministryně přizná nebo uzná, že pracuje pro ČEZ ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A odkud tedy berete podporu pro své argumenty, že paní ministryně Bízková pracuje pro společnost.

Jan ROVENSKÝ, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace v Česku:
Těch, těch důvodů je více, já si myslím, že si můžeme počkat, jak to stanovisko dopadne a vsadím culík, který mám na hlavě, že to stanovisko bude souhlasné přesně, jak jsme předvídali, pokud jde ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
No, ale to pořád ještě nemusí znamenat, že tam je vliv společnosti ČEZ, máte nějaké důkazy pro to, co říkáte?

Jan ROVENSKÝ, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace v Česku:
Jako, jestli myslíte, že mám třeba telefonické nahrávky předsedy Romana s paní ministryní, to nemám, já telefony neposlouchám, ale nicméně, ano, těch důvodů, které na to poukazují, je více. Jedním z nich je například to, jakým způsobem paní ministryně, tedy ještě jako náměstkyně v roce 2006 přihrála českým znečišťovatelům, zejména ČEZu, povolenky, které nepotřebovali a které následně za velké peníze prodali. ČEZ na této transakci vydělal pouze v předchozích dvou letech zhruba miliardu korun. A kdyby nám Evropská komise přes odpor lidí, jako je paní současná ministryně, ten národní alokační plán nezkrátila, tak ty rady mohly být čtyři, to byly peníze, které by jinak šly mimochodem do životního prostředí a dneska je vydělal ČEZ, díky tomu, že moje paní exnáměstkyně, dneska ministryně, to mohla přihrát, to je jeden signál. Druhý signál, již zde náměstek Kuták, který vede, nebo už vlastně nevede sekci ochrany klimatu a ochrany ovzduší, bylo známo, že se k té rekonstrukci elektrárny staví kriticky. Já si myslím, že to byl ten hlavní důvod, proč musel odejít, když se prostě paní ministryně teď v té krátké době zbavuje svých názorových oponentů, ona to koneckonců zmínila, že to je ideová záležitost, upřímně řečeno, dva měsíce před volbami. A se závazky, které Fischerova vláda má, že nebude dělat nevratné kroky, strukturální změny a podobně, tak opět to prostě poukazuje na nějaký zájem zvenčí. A konečně, možná poslední asi nejméně závažný důkaz nebo nejméně závažný indikátor, že paní ministryně zcela pravidelně poskytovala jako náměstkyně záštitu akciím ČEZu, nebo akciím, které ČEZ sponzoroval. Což si myslím, že sice není samo o sobě nic škodlivé, ale na druhou stranu už to přičtete k těm ostatním věcem, tak to určitě něco naznačuje.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Paní ministryně, slyšela jste to, já bych s dovolením zůstala u toho druhého bodu, protože ten je aktuální. Můžete vyloučit, že jste náměstka Aleše Kutáka zbavila jeho funkce, protože je to váš názorový oponent, právě pokud se týká rekonstrukce elektrárny Prunéřov?

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
Jestli dovolíte, pan Rovenský řekl všechno, co proti mně zatím Greenpeace měli, ta poslední věc jsou ty záštity. A pan náměstek Kuták na těch konferencích přednášel, jo, to je ten dovětek ještě. A pokud jde o odvolání pana náměstka Kutáka, já prostě dlouhodobě jsem přesvědčena o tom, že skutečně ty priority jsou v opačném pořadí, to znamená, ovzduší a pak klima. Já neříkám, že klima není priorita, ona ve chvíli, kdy je to celosvětová ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ta otázka zněla jinak, ta otázka zněla jinak, jestli se například zbavujete nebo jste se zbavila náměstka Kutáka, protože s vámi nesouhlasí, s tím, jak by měla vypadat rekonstrukce Prunéřova?

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
Ne, ne, nezbavila jsem se ho, protože se mnou nesouhlasí v Prunéřově, protože já vám ani tak neříkám, co já si myslím o Prunéřově, pan náměstek, jaksi je pravda, že fungoval jaksi velmi razantně při rozhodování, a to rozhodování nebylo, myslím si, vždycky věcné, ale to je jedna věc, to je jedna jednotlivá kauza. Druhá věc je, a to je pravda, to nějak nebudu zastírat, že my jsme s lidmi, a není to jenom pan náměstek Kuták, celkem dnes jsem se rozloučila a tedy s podáním ruky a s velkým poděkováním se třemi lidmi, tak všichni ti lidé jsou názorově poměrně odlišní a trošku celou dobu působili, ne jako státní úředníci ve státním úřadě, ale jako aktivisté, kteří prosazují něco, co ... své názory, ale vedení ministerstva není od prosazování svých názorů, vedení ministerstva je záležitost vedení státu, to se nedá nic dělat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ale, paní ministryně, pokud jsme u toho Prunéřova, vy jste řekla, což je pravda, ještě nezaznělo, jaký je váš názor na rekonstrukci Prunéřova, můžete tedy říct, jestli podle vás a podle toho, co zatím víte, spíš podpoříte ten návrh na rekonstrukci, který prosazuje skupina ČEZ?

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
Jak ministr Dusík, tak ministr Šebesta řekli, že nevidí důvod a nemají argumenty pro to, aby bylo vydáno záporné stanovisko.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
To znamená, že vaše bude kladné?

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
No, je samozřejmě daleko více pravděpodobné, že bude kladné, nicméně já jsem se ptala kolegů, zejména z ochrany ovzduší a z dalších odborů na, dávala jsem jim některé otázky, které plynou právě z mé znalosti ČEZu a nedostala jsem uspokojivé odpovědi.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Čekáte na další podklady?

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
Nebudou to žádné rozsáhlé podklady, ale žádala jsem je o propočty, které si myslím, že mohli všichni zúčastnění v tom dvouletém procesu posuzování už mohli dávno vytvořit, nevytvořili je, tak jsem požádala, aby mi je dali teď.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Rovenský, myslíte si, že je potřeba ještě doplňovat materiály, které jsou zpracovány k tomu, jak má vypadat modernizace elektrárny Prunéřov.

Jan ROVENSKÝ, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace v Česku:
Já si v této souvislosti dovolím připomenout, proč rezignoval pan ministr Dusík. On rezignoval proto, že mu pan premiér nedal čas na doplnění podkladů, které chtěl mimo jiné právě o odboru ovzduší, pokud si dobře pamatuji, je skutečně pozoruhodné, že to, co bylo důvodem, proč pan Dusík nemohl tu věc udělat, proč musel nakonec odejít z vlády, nebo proč odešel z vlády, tak paní ministryně Bízková najednou bez problémů dělá, to je jenom taková jako zajímavost, kterou je, myslím, dobré nezapomenout. Pokud jde o ty podklady, my si myslíme už od ledna, že ty podklady vydání negativního stanoviska jsou dostačující, ta studie DNV, která proběhla před necelým měsícem, jednoznačně potvrdila, že ten záměr nesplňuje požadavky /nesrozumitelné/ technologii ve dvou klíčových bodech. A já jsem samozřejmě předpokládala, že to rozhodování bude odborné, ale v tuto chvíli s tou strašnou politickou manipulací, která se kolem té kauzy stala, já skutečně nevěřím tomu, že to rozhodnutí bude kvalitní, odborné, myslím si, že bude výsledkem té politické manipulace, jak říkám, vsadím cokoliv, měsíční plat na to, že to rozhodnutí paní ministryně dá samozřejmě takové, jaké chce čas.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Paní ministryně, můžete zaručit, že to rozhodnutí, pokud bude tedy kladné, k tomu stanovisku nebo návrhu, jak s ním přichází ČEZ, bude to nejlepší pro životní prostředí?

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
Bude nejlepší v rámci, který je dán, za podmínek, které jsou dány. Jestli dovolíte, já považuji kauzu Prunéřova také za velmi zpolitizovanou, za velmi zmanipulovanou, a považuji bývalého ministra Dusíka ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Čím podle vás, já se omlouvám ...

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
Nezlobte se, ale tohle musím říct, protože to cítím jako lidsky důležité vůči ministru Dusíkovi. My jsme měli výborného ministra, jmenoval se Dusík. A člověk je připraven na nejvyšší kariéru v nejvyšší státní správě velmi dobře, premiér Fischer nebyl jeho příčinou jeho odchodu.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A co tedy?

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
A to je ... možná by stálo za to, jestli by pan Rovenský teda řekl všechno, co kolem té kauzy ví, protože například o tom, že ministr Dusík žádal podklady o odboru ovzduší, já nic nevím, ale o tom, že byl veden k tomu, aby buď nevydal rozhodnutí nebo vydal ho záporné, vezměte si, jak se to z různých stran ozývá, tak to byl, tak já si myslím, že ten určitý tlak byl.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Tedy, když mluvíme o tlacích, my tady nemáme pana Dusíka, máme tady vás, jsou na vás vyvíjeny nějaké tlaky, abyste vydala to stanovisko naopak kladné, například ze strany premiéra Fischera nebo ze strany skupiny ČEZ?

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
Tak, pan Rovenský může poslouchat mé telefony, nikdy jsem si s panem ředitelem Romanem netelefonovala.

Jan ROVENSKÝ, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace v Česku:
To já nedělám.

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
Může poslouchat mé rozhovory s panem Fischerem, mluvila jsem o tom jednou a velmi informativně na cestě z Hradu na ministerstvo. A třetí věc je, jestli cítím tlak, tak ve chvíli, kdy mi někdo říká: "My ti připomeneme ČEZ, ledaže bys vydala záporné stanovisko," tak to bych možná za určitých okolností, nebylali bych dost silná osobnost, mohla cítit jako nátlak. Necítím a rozhodnutí příslušný úřad vydá nebo příslušný odbor ministerstva vydá řádně a bez mého, bez mého tlaku. /Nesrozumitelné/ stanoviska znám, vím, že se dopracovává a já do něj žádným způsobem, žádným způsobem nebudu zasahovat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Rovenský, můžete říct, že ta verze, kterou navrhuje ČEZ, je skutečně tak škodlivá k životnímu prostředí, že je nutné trvat ještě na nějakém dalším rozpracování nebo jiné variantě?

Jan ROVENSKÝ, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace v Česku:
Já si myslím, že se jedná o naprosto zásadní precedent. Česká ..., Prunéřov je největším českým zdrojem znečištění, nejenom ve skleníkových plynech ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A ta modernizace, jak jí navrhuje ČEZ, o tom mi jde, podle vás tomu nepomůže?

Jan ROVENSKÝ, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace v Česku:
On tomu určitě pomůže, ale ten rozdíl v těch emisích oxidu uhličitého je podle různých propočtů 200 až 500 tisíc tun oxidu uhličitého za rok. DNV říká 200 tisíc, nám to vychází na 500 tisíc, pokud by se tam použila technologie, která je dneska v Ledvicích, to je množství emisí, které každoročně je větší, než má většina zdrojů, které dneska jsou regulovány, to znamená, když potom přijdete s nějakou středně velkou teplárnou, řeknete jim, měli byste použít kvalitnější technologie, abyste snížili emise o 5 tisíc tun, to je zcela běžná situace v rámci integrovaného povolení, tak ti lidé samozřejmě zcela legitimně řeknou, a proč bychom to měli dělat, když ČEZ tady v důsledku toho, že si to dokáže zařídit, může ty emise mít o 200 tisíc tun nebo 500 tisíc tun vyšší, než by mohl mít. A v tomhle tom si myslím, že je precedenční význam té kauzy skutečně velmi, velmi zásadní.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dodává vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace v Česku Jan Rovenský. A za to, že se zúčastnila naší diskuse, děkuji taky ministryni životního prostředí Rút Bízkové. Děkuji vám oběma, na shledanou.

Rút BÍZKOVÁ, ministryně životního prostředí:
Na shledanou.

Jan ROVENSKÝ, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace v Česku:
Děkuji, na shledanou.

Nejkrásnější české knihy

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A je tu tečka dnešních večerních Ozvěn. Už po pětačtyřicáté se dnes odpoledne vyhlašovaly výsledky soutěže o nejkrásnější české knihy roku. Letos se do přihlásilo přes 100 nakladatelů s 240 tituly. Vítěze nám teď představí Zdeněk Freisleben, ředitel pražského Památníku národního písemnictví, kde se slavnostní vyhlášení konalo. Dobrý večer.

Zdeněk FREISLEBEN, ředitel pražského Památníku národního písemnictví:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane řediteli, takže, která kniha letos zaujala porotce nejvíc?

Zdeněk FREISLEBEN, ředitel pražského Památníku národního písemnictví:
Já bych asi, protože nemáme tolik času, tak možná bych řekl jenom ty hlavní ceny, to jsou ceny ministra kultury, ve vědecké a odborné literatuře to byla kniha Litomyšl 1259 až 2009, která je velmi zdařilá. V krásné literatuře to byla Bodla stínu do hrudního koše, což je samozřejmě velmi zajímavý ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Zajímavý název.

Zdeněk FREISLEBEN, ředitel pražského Památníku národního písemnictví:
... název, ano, je to od Miloše Doležala a vydalo to nakladatelství Thyrsus.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A čím je tento titul, třeba konkrétně zastavme se u něj, tak výjimečný?

Zdeněk FREISLEBEN, ředitel pražského Památníku národního písemnictví:
No, tak my nebo porota hodnotí především teda vizuální podobu knihy, takže samozřejmě je tam opravdu teda ta vizualita té knihy, je tím hlavním kritériem, to je ostatně u všech. Jak jsem zmiňoval Litomyšl, tak to je de facto kniha o městě, ale je tak výjimečně upravena a výjimečně udělaná, že, myslím, najde ohlas u čtenářů, nejen ti, kteří jsou z Litomyšle, ale i ti, kteří se o Litomyšl jako takovou zajímají. Potom bych se možná vrátil ještě k další kategorii, což je literatura pro děti a mládež, kde získala cenu za knihu Péťa medánek Alžběta Skálová, která vlastně vydala tuto knihu sama, a ta kniha je zajímavá tím, že je v podstatě bez textu, to znamená, má pouze obrázky, což je určitě neobvyklé, ale je to kniha pro děti a mládež a tudíž teda má své opodstatnění už v tom, že se dá v ní pouze listovat a sledovat děj, který je trochu ve formě jakéhosi rozpohybovaných obrázků.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Já bych se ráda zeptala, protože to mě opravdu zajímá, jakou z těch knih vy byste chtěl mít doma, která vás osobně zaujala nejvíc?

Zdeněk FREISLEBEN, ředitel pražského Památníku národního písemnictví:
No, tak když řeknu všechny, tak samozřejmě to bude znít neskromně, protože ty knihy jsou skutečně krásné. Ale já bych nebo opovrhl knihou, která právě, o které jsem hovořil, například tou Litomyšlí nebo teda mě zaujala kniha, kterou v katalogu vydal mezinárodní, kterou vydala Národní galerie, což je 909 Umění přelomu tisíciletí. A dále je to kniha, která mě také zaujmula, a to je kniha, kterou vydalo Uměleckoprůmyslové muzeum a je to kniha Artěl a protože jsem muzejní pracovník, tak právě na ní mě zaujalo to, jakým způsobem jsou tam zpracovány exponáty, protože to je vlastně forma určitého nejen katalogu, ale soupisu, zajímá se o odborné jak kvality a je skutečně odborně pojata, takže je to kniha nejen pro laiky, ale i pro odborníky.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A jaká byla letos konkurence ve srovnání s předchozími ročníky, tedy jinak řečeno, jak je to s úrovní knižní tvorby na našem trhu?

Zdeněk FREISLEBEN, ředitel pražského Památníku národního písemnictví:
Já si myslím, že velmi dobře, nechci být, nechci být fanda, ale myslím si, že skutečně se můžeme, protože jsem se zúčastnil některých soutěží, respektive na Slovensku, ale mám možnost sledovat knižní kulturu i přes katalogy, nejkrásnějších knih různých států jak Německa, Norska například, Švédska, tak mohu říci, že prostě ta úroveň je opravdu velice dobrá a o tom nakonec svědčí i to, že v mezinárodní soutěži, kam se, kde se účastní české knihy, jsme získali za loňský rok tři ocenění, kdy prostě se dostala, jedna kniha dostala /nesrozumitelné/ přísloví, dokonce čestné uznání a další dvě knihy byly v užším výběru. Takže myslím si, že máme být na co hrdí nebo pyšní, že skutečně grafická úroveň a vůbec produkce knižní jako taková je na velmi dobré úrovni.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Uvádí Zdeněk Freisleben, ředitel Památníku národního písemnictví, děkuji, na shledanou.

Zdeněk FREISLEBEN, ředitel pražského Památníku národního písemnictví:
Prosím, na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Já jen dodám, že vítězné nejkrásnější knihy roku 2009 si tam budete moci prohlédnout už od zítřka. Ozvěny dne končí, celý pořad najdete ve zvukové podobě ve formátu MP3 na našich internetových stránkách www.radiozurnal.cz v sekci Rádio na přání.


autoři: šče , ves
Spustit audio

Více z pořadu