Ozvěny dne 24. května 2010

24. květen 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
O katedrálu svatého Víta se budou starat Hrad a církev společně. Ztvrdila to dohoda prezidenta Václava Klause a pražského arcibiskupa Dominika Duky.

Dominik DUKA, pražský arcibiskup:
Vznik této nádherné stavby umožnil právě harmonický vztah panovníka arcibiskupa, aby zde lidé mohli oslavovat Boha i české patrony.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Vláda se dnes rozhodla vyvlastnit pozemky farmářky Ludmily Havránkové pod dálnicí D 11 u Hradce Králové.

osoba:
Každá dohoda má svůj omezený čas a nemá smysl nekonat a neuzavírat to.

Jan BUMBA, moderátor:
Na Staroměstském náměstí přivítaly české hokejové mistry tisíce fanoušků.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Zítra čekejte většinou oblačno, místy přeháňky a teploty do 22 stupňů.

Jan BUMBA, moderátor:
U mikrofonu jsou Štěpánka Čechová a Jan Bumba.

O katedrálu svatého Víta se budou starat Hrad a církev společně

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Český stát a katolická církev se dohodly na společné správě chrámu svatého Víta na Pražském hradě. Dohodu ve tři hodiny podepsali prezident republiky Václav Klaus a pražský arcibiskup Dominik Duka.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Katolická církev odstoupila od ústavní stížnosti, kterou před rokem podala k brněnskému Ústavnímu soudu. Důvodem byl tehdejší rozsudek Nejvyššího soudu, že pražská katedrála patří českému státu. Potvrdil to jak arcibiskup Dominik Duka, tak český prezident Václav Klaus při podpisu dohody o úpravě vzájemných vztahů při péči o chrám svatého Víta. Prezident Václav Klaus uvedl, že se společně dohodli také na vytvoření rady pro zajištění péče o katedrálu. Michaela Vetešková, Radiožurnál.

Vláda se dnes rozhodla vyvlastnit pozemky farmářky Ludmily Havránkové

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Ministři se dnes na svém zasedání rozhodli ukončit 16 let trvající pokusy o dohodu s farmářkou Ludmilou Havránkovou. Většina členů vlády rozhodla, že její pozemky pod dálnicí D 11 u Hradce Králové vyvlastní, i když to bude znamenat zdržení proti současným plánům. Statkářka byla přitom připravena smlouvy se státem podepsat. Dohodě bránil už jen pozemek, který Havránková vlastní spolu se svou sestrou Jaroslavou Štrosovou. Té se totiž nepodařilo dohodnout se zástupci státu na podmínkách výkupu nebo sněmy jejího podílu.

Petr SEHNOUTKA:
Zásadní část sporu už přitom byla vyřešena. Farmářka Ludmila Havránková měla směnit své tři hektary půdy pod budoucí dálnicí D 11 za jiné tři hektary a dostat doplatek více než 21 milionů korun. Statkářka také měla státu vrátit 60 hektarů pronajatých pozemků a místo nich dostat do pronájmu jiných 130 hektarů. Původně se tato dohoda měla podepsat už před měsícem. Podle Michala Frankla z úřadu vlády se proto ministři rozhodli, že dohoda nebude reálná ani v budoucnu.

Michal FRANKL, úřad vlády:
Vláda nechtěla přispívat k tomu, že se ty věci budou neřešit a že se budou stále odkládat, čili každá dohoda má svůj vymezený čas a nemá smysl nekonat a neuzavírat to.

Petr SEHNOUTKA:
Právník farmářky Pavel Černohous ale věří, že se státem bude možné se dohodnout i v průběhu vyvlastňovacího řízení. Podle Michala Frankla to sice právně možné je, ale reálné nikoli, a to prý proto, že podmínky pro paní Havránkovou už nikdy nebudou tak výhodné, jako to bylo v chystané dohodě. Petr Sehnoutka, Radiožurnál.

Na krytí povodňových škod by se měly vydat dluhopisy za 3 miliardy korun

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Na krytí povodňových škod by se měly vydat dluhopisy za 3 miliardy korun. Rozhodla o tom dnes vláda. 3 miliardy jsou podle kabinetu maximální možnou částkou, která se nicméně nemusí vyčerpat celá. Vláda současně požádá vedení sněmovny, aby návrh na vypsání dluhopisu projednali poslanci ve stavu legislativní nouze na mimořádné schůzi tento čtvrtek.

Veronika MALÁ:
Hladiny řek postupně klesají. V postižených krajích se proto pomalu počítají škody.

Jaroslav PALAS, hejtman Moravskoslezského kraje /ČSSD/:
U nás ty škody v tuto chvíli odhadujeme na jeden a půl miliardy korun.

Veronika MALÁ:
Řekl hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas. Peníze z dluhopisů proto hejtmani vítají. Šéf Olomouckého kraje Martin Tesařík by je využil hlavně na budoucí protipovodňová opatření.

Martin TESAŘÍK, hejtman Olomouckého kraje /ČSSD/:
Například ohrazování na toku řeky Moravy, ale i na Bečvě. Teplice, Suchá Nádrž, říční kapacity koryta řeky Moravy přímo v Olomouci.

Veronika MALÁ:
Podle premiéra Jana Fischera by sněmovna protipovodňové dluhopisy měla probrat ještě do voleb. Rychlou reakci zákonodárců by přivítal i hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

Stanislav MIŠÁK, hejtman Zlínského kraje /ČSSD/:
Vidím tam i hodnotový rozměr těch, kteří postižení nebyli, že myslí na ty, co postiženi byli.

Veronika MALÁ:
Veronika Malá, Radiožurnál.

Čeští hokejisté se dnes po poledni vrátili z mistrovství světa v Německu

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Čeští hokejisté se dnes po poledni vrátili z mistrovství světa v Německu, kde vybojovali zlaté medaile. Na letišti v Ruzyni je vítaly stovky fanoušků.

fanoušci:
Češi. Češi.

Štěpán POKORNÝ:
Takto vítali fanoušci své hrdiny z mistrovství světa na starém ruzyňském letišti. Letadlo s českými hokejovými reprezentanty dosedlo na přistávací plochu ve 12 hodin a 37 minut. První vyšel z Boeingu 737 kapitán národního týmu Tomáš Rolinek a hned vyzdvihl nad hlavu pohár mistrů. Oslavy po výhře nad Ruskem prý nebyly tak bujaré a hokejisté si je schovali až do Prahy na Staroměstské náměstí.

Petr ČÁSLAVA, obránce národního týmu:
Ani nějak obrovský to zatím nebylo, dali jsme si pár piv, poseděli. A já si myslím, že všichni jsou spíš unavení, teprve si to uvědomujeme, co jsme dokázali.

Štěpán POKORNÝ:
Řekl obránce národního týmu Petr Čáslava. Štěpán Pokorný, Radiožurnál.

Přivítání hokejistů na Staroměstském náměstí

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Po tiskové konferenci na ruzyňském letišti vyrazili hokejisté autobusem na Staroměstské náměstí, tam už na ně čekaly davy lidí.

Zbyněk ZIKMUND:
Fanoušci na Staroměstském náměstí si atmosféru pochvalovali. Někteří už tady na velkoplošné obrazovce sledovali i včerejší finále proti Rusku.

fanoušek:
Je to super, super atmosféra.

Zbyněk ZIKMUND:
Užili jste si to?

fanoušek:
No, my jsme tady byli včera a dneska jsme přišli kluky pozdravit.

fanoušek:
Jo, úplně suprová atmosféra, akorát takový počasí trochu, no, to pivo a sluníčko.

Zbyněk ZIKMUND:
Dohromady s tím pivem to nejde.

fanoušek:
No, moc ne, no.

Zbyněk ZIKMUND:
Každý český hráč si užil svoje ovace, když šel na pódium. Po 16 hodině nastoupili hokejisté do autobusu a za mohutného skandování odjeli. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Při záplavách v Polsku už zemřelo 14 lidí

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Hasiči, armáda, policie i dobrovolníci stále bojují se záplavami v Polsku. Momentálně je nejdramatičtější situace v centrálním Polsku kolem města Plock, kde řeka Visla na několika místech protrhla protipovodňové valy a zaplavila vesnice. Při letošních záplavách v Polsku už zemřelo 14 lidí.

Martin DORAZÍN:
Vrtulníky polské armády shazují pevný materiál v místech, kde řeka Visla protrhal ochranné valy podél koryta. Jinde naopak pyrotechnici kusy těchto hrází vyhodili do vzduchu úmyslně, aby odvedli rozbouřenou vodu tam, kde napáchá nejméně škody. Provizorní protipovodňové bariéry jsou ale natolik nestabilní, že nebezpečí stále trvá, řekl televizi TVN24 mazovský vojvoda Jacek Kozlowski: "Patnáct lodí evakuuje obyvatele dvaceti pěti obcí, které jsou v této chvíli pod vodou. Do záchranné akce se zapojily také vrtulníky." Hydrologové očekávají, že voda začne výrazněji klesat až ve středu. Martin Dorazín, Radiožurnál.

Jižní Korea trestá KLDR za korvetu

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Za velice vážnou označil krizi okolo potopení jihokorejské válečné lodi generální tajemník OSN Pan Kimun. Mezinárodní vyšetřovací komise totiž zjistila, že korvetu Čchonan zničilo na konci března severokorejské torpédo. Pchjongjang ale vinu nadále odmítá. Jihokorejci mezitím jako odvetu zmrazí vzájemný obchod. Spojenec Severokorejců Čína vyzývá ke zdrženlivosti.

Robert MIKOLÁŠ:
Obvinění před Radou bezpečnosti účast na společné protiponorkovém cvičení s americkou armádou i obnovení propagandistického vysílání na společné hranici, to jsou kroky, kterými chce jižní Korea potrestat režim Kim Čongila. Spojené státy Soul podpořily a vyzvaly Pchjongjang, aby se omluvil a změnil své výhrůžné chování. Severokorejský vládní deník /nesrozumitelné/ naopak označil výsledky vyšetřování za netolerovanou provokaci rovnající se vyhlášení války. Washington se v této souvislosti nyní snaží získat Čínu, aby útok odsoudila. Peking ale prohlásil, že by případ potopení korvety Čchonan měl být řešen spravedlivě. Robert Mikoláš, Český rozhlas, východní Asie.

British Airways zrušily kvůli stávce polovinu letů

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
První den stávky palubního personálu British Airways znamenal zrušení zhruba poloviny všech letů do zámoří i do Evropy. Letušky a stevardi ostrovního dopravce požadují lepší pracovní i platové podmínky. Kvůli nim ale muselo své plány změnit kolem 30 tisíc cestujících.

Ivan KYTKA:
Vedení British Airways sčítá v těchto chvílích ztráta ze zrušených letů, které se pohybují řádově v milionech liber. Kolem letiště Heathrow stály během dne hlídky, které měly zabránit palubnímu personálu, jenž se ke stávce nepřipojil, k nástupu do práce. Z Heathrow nicméně vzlétla asi polovina letů do zámoří a také do Evropy. Kromě jiného taky tři ze čtyř pravidelných letů British Airways z Londýna do Prahy. Stávka potrvá do pátku 28. května. Pro Radiožurnál Ivan Kytka, Londýn.

Zemřel zpěvák Petr Muk

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Dnes ráno zemřel ve věku 45 let zpěvák a hudebník Petr Muk. Jen před pár dny přitom spatřila světlo světa jeho nová podle českých hudebních kritiků zajímavá deska v Bludišti dnů.

/ Ukázka /

Eva RAJLICHOVÁ:
Petr Muk se hudbě věnoval od 15. Zlomová byla spolupráce s bratry Vozáryovými, v polovině 80 let s nimi založil skupinu Oceán. U tehdejšího československého publika měli úspěch. Stejně jako později s formací Shalom. Ještě před pár dny Petr Muk plánoval vystoupení na festivalu Okoř se šťávou.

osoba:
Budeme se snažit s kapelou zkoušet první dva singl. Doufám, že to stihneme.

Eva RAJLICHOVÁ:
Se zpěvákovým jménem se pojí spousta hitů, třeba Loď ke hvězdám, Tančíš sama nebo Něžné dotyky. Zdařilé byly i jeho coververze, třeba Bonsuar madmuazel Parí od skupiny Olympic. Kromě koncertování vystupoval Petr Muk v posledních letech i v muzikálech. Eva Rajlichová, Radiožurnál.

Přehled následujících zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
A jaká jsou témata následujících minut? Utichnou po dnešní dohodě státu s církví o společné správě katedrály svatého Víta veškeré spory a dohady? A proč se zrovna mistrovství světa v hokeji stávají pravidelnými orgiemi národní hrdosti?

Spor o katedrálu svatého Víta je u konce

Jan BUMBA, moderátor:
Spory, které se vlekly celých 18 let a dostaly se až k nejvyšším soudním instancím, by, zdá se, mohly skončit. Poté, co dnes prezident Václav Klaus a nový pražský arcibiskup Dominik Duka podepsali dohodu, na jejímž základě mají stát a církev společně pečovat o katedrálu svatého Víta na Pražském hradě. A obě strany ukončí i pře o vlastnictví nejcennějšího katolického chrámu v zemi. Další podrobnosti má Michaela Vetešková.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Katolická církev odstoupila od ústavní stížnosti, kterou před rokem podala k brněnskému Ústavnímu soudu. Důvodem byl tehdejší rozsudek Nejvyššího soudu, že pražská katedrála patří českému státu. Potvrdil to jak arcibiskup Dominik Duka, tak český prezident Václav Klaus při podpisu dohody o úpravě vzájemných vztahů při péči o chrám svatého Víta. Prezident Václav Klaus uvedl, že se společně dohodli také na vytvoření rady pro zajištění péče o katedrálu. Správa Pražského hradu poskytne církvi, konkrétně Metropolitní kapitule svatého Víta, nemovitosti, které potřebuje pro užívání katedrály. Jde o dvě budovy v areálu Pražského hradu Staré proboštství a Mladotův dům. Hrad bude i nadále o tyto nemovitosti pečovat, to znamená, že bude hradit provoz budov i katedrály ze svého rozpočtu. Na ten ročně potřebuje 20 milionů korun. A právě toto asi souvisí s neoficiální informací o tom, že by se za vstup do katedrály mělo nově platit. Podobně jak tomu bylo na podzim roku 2006, když Městský soud v Praze přiřkl katedrálu katolické církvi. Tuto informaci ale jak zástupci Metropolitní kapituly, tak Kanceláře prezidenta republiky odmítli komentovat. Podle vedení kapituly se k tomu může vyjádřit pouze pražský arcibiskup a ten skrze svého mluvčího vzkázal, že řečeného už bylo dost. Tomuto kroku předcházelo 17 let sporů o to, komu katedrála patří státu nebo církvi. Arcibiskup Duka při slavnostním aktu pod gotickou klenbou chrámu prohlásil, že katedrála patří katedrále. Podpis dohody o společné správě chrámu svatého Víta na Pražském hradě je zlomový. Katedrála přestane být po mnoha letech jablkem sváru a katolická církve vyšle veřejnosti zprávu o tom, že jí nejde pouze o navracení majetku, myslí si historik Jaroslav Šebek, který se zabývá dějinami katolické církve a pracuje v Historickém ústavu Akademie věd.

Jaroslav ŠEBEK, historik, Historický ústav Akademie věd ČR:
Vidím v tom ten milník také proto, že 18 let vlastně nic jiného se nakonec nediskutuje ve vztahu ke katedrále než to, komu patří. A to myslím, že je chyba. A že tento krok ze strany arcibiskupa Duky může nakonec k tomu otupení hrotů velmi výrazně přispět.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Katedrála je nejvíc navštěvovaným českým chrámem a jedním ze symbolů české státnosti. Byla místem korunovace českých králů. V její kryptě jsou uloženy ostatky významných českých panovníků, šlechticů a církevních hodnostářů. V katedrále jsou rovněž uschovány české korunovační klenoty.

Jan BUMBA, moderátor:
Dodává redaktorka Michaela Vetešková. Jak přijmou dohodu o svatovítské katedrále politické kruhy? Po telefonu zdravím poslance ČSSD, bývalého katolického kněze Františka Bublana. Dobrý den.

František BUBLAN, poslanec /ČSSD/:
Hezký den.

Jan BUMBA, moderátor:
Je to podle vás oboustranně přijatelný výhodný kompromis?

František BUBLAN, poslanec /ČSSD/:
Tak samozřejmě bude záležet na podmínkách té společné správy jak ze strany církve, tak ze strany Hradu. Nicméně já to vidím jako velmi pozitivní krok nebo spíš pozitivní signál, od kterého se mohou potom odvíjet ostatní vztahy, respektive ostatní řešení církevního majetku a vztahu mezi církvemi a státem.

Jan BUMBA, moderátor:
Zároveň jsme také slyšeli ale, že v církevních kruzích podle všeho nepanuje úplná shoda, jestli by právě takto se měl urovnat spor o katedrálu. Nemohly by třeba tyto možné neshody nějak zkomplikovat to dnes ztvrzené urovnání?

František BUBLAN, poslanec /ČSSD/:
Já si nemyslím, protože já znám situaci církví, jak se staví třeba k tomuto sporu, ale stejně tak vím, že když se probírala záležitost kolem vrácení církevního majetku, tak ne všechny církve a ne všichni duchovní byli pro to, aby se ten církevní majetek, nebo respektive by se vyplatil v takové částce, jaká byla navržena, takže ani tam nebyla jednota. A já se domnívám, že je skutečně třeba najít nějakou dohodu, shodu v tom, jak to řešit do budoucna.

Jan BUMBA, moderátor:
Nyní se k nám připojí také předseda KDUČSL Cyril Svoboda. Dobrý den přeji i vám.

Cyril SVOBODA, předseda strany /KDUČSL/:
Dobré odpoledne.

Jan BUMBA, moderátor:
František Bublan označil tu dnešní dohodu za důležitý signál a možnou naději pro obecně zlepšení vztahů církve a státu. Také máte takové pozitivní hodnocení, pane Svobodo?

Cyril SVOBODA, předseda strany /KDUČSL/:
Podle mě to je dobré rozhodnutí, dobrá dohoda a je to takzvané francouzské řešení, kde všechno, co je uvnitř kostela, co je před omítkou, patří církvi, to znamená, obrazy, sochy a tak dále, a to, co je za omítkou, to znamená, stavba patří státu, podle mě je to dobré řešení.

Jan BUMBA, moderátor:
Pánové, co myslíte, že především přispělo k tomu, že se podařilo dojít k takovému řešení sporu o katedrálu, pane Bublane?

František BUBLAN, poslanec /ČSSD/:
Tak já nechci říkat, že to byla přímo záležitost personální, možná už ta dlouhá doba těch 18 let, která nenesla žádný výsledek, přispěla k tomu, že došlo k tomuto řešení. A možná je to i výměnou arcibiskupa, přišel člověk, který na to měl trošku jiný pohled a tím se ta záležitost odblokovala.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Svobodo, také byste řekl, že možná především ten vstřícný postoj arcibiskupa Duky mohl být tím, co posunulo tuto dohodu?

Cyril SVOBODA, předseda strany /KDUČSL/:
Tak já neříkám ani možná, ani trochu, je to jisté, nástup arcibiskupa Duky znamená změnu, určitě teď hraje roli i to, že on má dobré vztahy s prezidentem Václavem Klausem, to všechno pomohlo, já jsem rád, že k této dohodě došlo, je to vstřícné gesto, je to dobrý počinek pro dobré vztahy mezi státem a církví.

Jan BUMBA, moderátor:
Nebude to ale arcibiskupovi Dukovi někdo vyčítat, třeba někdo v církvi nebude mít někdo pocit, že se církev vzdává svého nároku na katedrálu, pane Svobodo?

Cyril SVOBODA, předseda strany /KDUČSL/:
Určitě, určitě, /nesrozumitelné/, o tom není nejmenší pochyb, protože každé rozhodnutí a takhle odvážné rozhodnutí znamená, že se někdo bude ozývat, ale s tím se musí počítat, o tom já nepochybuju, že to někdo bude kritizovat, že se měl spor táhnout až do konce. Já též také jsem přesvědčen o tom, že vlastnictví státu ke katedrále nikdy nevzniklo. A historicky si myslím, že katedrála patří sama sobě, ale toto řešení je dobré řešení, já ho vítám.

Jan BUMBA, moderátor:
Jak by mohl pomoci tento dokument, dnes podepsaný dokument k tomu, aby se nějak pokročilo v tom dalším narovnávání vztahů mezi státem a církví, pane Bublane?

František BUBLAN, poslanec /ČSSD/:
Nesporně velmi významně, protože tady to je takový signál k tomu, nebo respektive symbolika toho, že stát chce s církvemi spolupracovat, že stát církve, ať nemluvím jenom o katolické církvi a obecně, takže stát ty církve potřebuje, protože jsou součástí toho společenského, toho veřejného života. A to, že se budou jakoby podílet oba dva subjekty na správě jednoho objektu, tak stejně tak se mohou podílet na tom, aby ta naše společnost byla lepší a aby ty církve přinášely do té společnosti takové ty, ty své hodnoty, které jsou velmi důležité.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Svobodo, jaký je váš pohled, v čem by se tato dohoda mohla nějak projevit na další spolupráci státu a církví?

Cyril SVOBODA, předseda strany /KDUČSL/:
Podle mě to, co říká pan kolega Bublan, je velmi naivní, nic se podstatného nezmění, pokud nezmění postoj například sociální demokracie, která vylepila našimi billboardy, že se nebude vracet žádný majetek církvím a další takové heslo, to znamená, že pokud se nezmění postoj politických stran, a teď myslím ČSSD a ODS, tak se nevyřešení nic a k tomuto dohoda jako nic neznamená, to by znamenalo, že by se měl radikálně změnit postoj politických stran, ale ty z toho tlučou velký kapitál politický jakoby tím, že říkají žádná restituce nic nemá vracet, je to brnkání na závist, to znamená, že /nesrozumitelné/ nepomůže, neboť obě dvě strany, bohužel k mé lítosti, ČSSD i ODS jsou zakopány v zákopech, to znamená, že podle mě ta restituce dlouho nebude. Navíc je tu dohoda mezi Svatým Stolcem a vládou Jana Fischera, že v době ekonomické a finanční krize se tato otázka řešit nebude.

Jan BUMBA, moderátor:
Nepomůže tato dohoda ale ani jako právě takový ten signál nebo symbol toho, že nějaká spolupráce, plodná spolupráce státu a církve je možná, pane Svobodo?

Cyril SVOBODA, předseda strany /KDUČSL/:
Ale já myslím, že takových signálů tady bylo tak 160, které o /nesrozumitelné/, signálů bylo velmi mnoho, ale to je moje zkušenost, že dokud se o nic nejedná, dokud se nehlasuje, tak všichni chodí do kostela, všichni ujišťují církev, jak to s ní myslí dobře a že to je zapotřebí udělat. Ale když jde nalámání chleba, aby se zvedla ruka a začalo se hlasovat nebo rozhodovat, tak v tu chvíli všichni říkají není to dobře spočítáno, chybí nám analýza, nevíme si s tím rady, je potřeba ještě něco dopracovat a podobně, to je stejný prohrát jako sázka, dokud nezmění postoj dvě klíčové politické strany ODS a ČSSD, nic se nezmění.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Bublane, samozřejmě musíte na to reagovat, že se nic moc nezmění, dokud velké strany, včetně té vaší, nebudou hlasovat třeba pro církevní restituce?

František BUBLAN, poslanec /ČSSD/:
Tak my jsme nechtěli hlasovat pro ten způsob, který byl navržen a který vlastně znamenal, že by v době nějakých 20 nebo 30 let bylo církvím navráceno 270 miliard, to bylo pro nás nepřijatelné, to bylo nepřípustné, v době krize vůbec nemá cenu o tom mluvit, my samozřejmě jsme pro to, aby se odblokoval ten církevní majetek, který teď je ve správě obcí, aby obce s ním mohly disponovat, jsme pro to, aby se vyrovnala nějaká část toho církevního majetku, ale především dbáme na to, aby se nepřetrhala vazba mezi církvemi a státem, protože tady to, co bylo navrženo, znamenalo, že ty církve se budou vlastně starat o sobě úplně samy, stát s nimi nebude mít vůbec žádnou spojitost, nebude mít třeba ani zájem na tom, aby ty církve pro stát něco dělaly a naopak. Takže to je spíš taková otázka, jak nastolit tu vzájemnou souvislost mezi státem a církvemi a nikoliv stále mluvit o majetku. A já aspoň ze svého pohledu vím, že církve nestojí a nepadají s nějakým majetkem a církve jsou postaveny úplně na jiných základech.

Jan BUMBA, moderátor:
Pánové, prosím ještě velmi, velmi krátce jednou větou vaší reakci k jedné další konkrétní věci, myslíte, že touto dohodou o katedrále se nějak přiblížila třeba ratifikace Českovatikánské smlouvy z roku 2002, pane Svobodo?

Cyril SVOBODA, předseda strany /KDUČSL/:
Tak podle mě k mé lítosti opět ne, protože to blokuje právě jak ČSSD, tak ODS, to blokují, to znamená, že já tedy jsem /nesrozumitelné/ velmi skeptický. Tuto smlouvu se Svatým Stolcem vyjednala vláda Miloše Zemana, byl to Jan Kavan, který to vyjednal, a nakonec pro to nezvedli ruku vůbec nikdo, myslím, že omylem, omylem pan poslanec Škromach tehdy, jinak jako všichni hlasovali proti, to znamená, že v tomto jsem já velký skeptik.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Bublane, prosím ještě vaše slovo, skutečně už velmi krátce, možná ratifikace Českovatikánské smlouvy?

František BUBLAN, poslanec /ČSSD/:
My nejsme proti ratifikaci, určitě musí k ní dojít, uvidíme, jakou budou mít podobu ta smlouva, ale záleží to /nesrozumitelné/ katedrály, na to asi nebude mít příliš velký vliv.

Jan BUMBA, moderátor:
Pánové, oběma velice děkujeme za rozhovor. Poslanec sociální demokracie, bývalý kněz František Bublan. A předseda KDUČSL Cyril Svoboda.

Hokejoví fanoušci dnes v Praze slavně uvítali velkou část reprezentace

Jan BUMBA, moderátor:
Hokejoví fanoušci dnes v Praze slavně uvítali velkou část reprezentace, která včera večer ještě slavněji vybojovala v zápase s Ruskem titul světového šampiona. Český tým se z mistrovství vrací se zlatými medailemi po dlouhých letech a to, popravdě, dosti nečekaně. Tomu odpovídalo i nadšení, s nímž přijel hokejisty dav na pražském Staroměstském náměstí, natáčel tam náš reportér Zbyněk Zikmund.

Zbyněk ZIKMUND:
Autobus s hráči na Staroměstské náměstí dorazil po půl 3 odpoledne. Tam už na něj čekaly davy fanoušků. Každý český hráč si užil ovace, když šel na pódium. Proč jste tady?

fanoušek:
No, tak naši, ne.

fanoušek:
Tak naši, že jsme vyhráli, jsme fandili, fandili.

Zbyněk ZIKMUND:
A jak se vám to líbilo celé to mistrovství?

fanoušek:
Nádhera, úplně úžasný.

Zbyněk ZIKMUND:
A viděli jste už naše hokejisty, nebo myslíte si, že se dostanete třeba někam blíž?

fanoušek:
To asi těžko, protože mám dceru v jiným stavu, takže jako drát se dopředu nebudeme, ale kdyby nebyla, tak jsme byly vepředu stoprocentně.

Zbyněk ZIKMUND:
Bylo trochu horko, ale fanoušci na Staroměstském náměstí si atmosféru pochvalovali. Někteří už tady na velkoplošné obrazovce sledovali i včerejší finále proti Rusku.

fanoušek:
Je to super, super atmosféra.

Zbyněk ZIKMUND:
Užili jste si to?

fanoušek:
No, my jsme tady byli včera, dneska jsme přišli kluky pozdravit.

fanoušek:
Jo, úplně suprová atmosféra, akorát takový počasí trochu, no, to pivo a sluníčko.

Zbyněk ZIKMUND:
Je horko. Dohromady s tím pivem to nejde, jo?

fanoušek:
No, moc ne, no, jsem tady od včerejška a super, no. Včera večer to bylo nejlepší.

Zbyněk ZIKMUND:
Slavili jste do noci?

fanoušek:
No, až do pěti do rána. Pak druhej den do práce, tak to bylo těžký, no.

Zbyněk ZIKMUND:
Pak v práci jste /nesrozumitelné/.

fanoušek:
No.

Zbyněk ZIKMUND:
Hráči lidem ukázali pohár, poděkovali jim za podporu a společně si zazpívali státní hymnu. Na pódiu také probíhaly improvizované rozhovory. Někteří fanoušci před pódiem čekali už od 12 hodin. Jiní se stavili jenom na chvilku. Co na to říkáte tady?

fanoušek:
No, je to hezká atmosféra. Co tomu říkáš, Tomášku? Líbí se ti to?

dítě:
Jo.

Zbyněk ZIKMUND:
Co se ti líbilo nejvíc?

fanoušek:
My jsme přišli před chvilkou, takže on toho moc neviděl.

Zbyněk ZIKMUND:
Po 16 hodině nastoupili hokejisté do autobusu a za mohutného skandování odjeli. Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Odkud pramení náš kolektivní duch?

Jan BUMBA, moderátor:
A k triumfu českých hokejistů máme i dnešní poznámku Ozvěn dne od Petra Fischera z České televize.

Petr FISCHER, Česká televize:
Mistrovství světa v hokeji plní v české kolektivní psychice roli každoroční orgie národní hrdosti. Když prohrajeme, spílá se schovanému štěstí nebo jiným špatným okolnostem, jako je nezájem státu o sport. Když se vyhraje, vyzdvihuje se um brankáře a nekonečná bojovnost borců v poli. Letos o to víc, že mužstvo, které na mistrovství odjelo, bylo považováno za outsidera. Za vítězstvím byla obrovská síla týmového ducha, což je nanejvýš překvapivé. Považte: vyhráli jsme mistrovství světa v kolektivním sportu, protože jsme byli nejlepším, nejsoudržnějším kolektivem. Přehnané zdůrazňování síly celku, vzájemné bojovnosti podceňovaných, není možná úplně náhodné. Z hlediska historické zkušenosti to k malému národu, který je vláčen dějinami velkých, tak nějak patří. Za každoroční potřebou projevování národní hrdosti prostřednictvím hokeje se ovšem neskrývá pouze tato dějinná neuspokojenost, ale zřejmě i nenaplňovaná potřeba vzájemnosti jako takové. Právě neustálé opakování, že Češi byli opravdovým týmem, bojovali jeden za druhého, je také zároveň přiznáním, že obvykle nám taková síla schází nejen na ledě, ale hlavně v každodenním životě. Hokejová plocha, na níž jsme jako malí a podceňovaní dosáhli už tolik úspěchů právě proti velkým, se pak snadno proměňuje v projekční plátno národního nedostatku. Vzájemnost? Společné? Tým? V českém společenském či politickém světě skoro cizí slova. Oslava vítězství, která je tak příjemně opojná, euforická a povznášející, pluje vždy na hormonech radosti ze společného. Tam se ho, třeba při zpěvu hymny v obývacím pokoji při nadšených objetích v hospodě či při hopsání na náměstí, nějak umíme dotknout. Víme o něm bezprostředně, nemusíme jej složitě hledat, popisovat nebo konstruovat. Společné námi proniká a my jím. Jakmile ale hokejová euforie odezní, zmizí společné a smysl pro ně snadno kdesi v mlze, jako by nikdy nebylo. S radostí z titulu mistra světa nakonec přichází i jisté zklamání z vytrácení smyslu pro společné. A proč to jinde a jiindy nejde? Hokejová odpověď je vcelku snadná: nemáme Vokyho, rozhodčí nepískají rovinu a chybí trochu toho štěstíčka.

Jan BUMBA, moderátor:
Poznamenává Petr Fischer z České televize.

Vláda schválila emisi povodňových dluhopisů za 3 miliardy korun

Štěpánka ČECHOVÁ:
Vláda schválila emisi povodňových dluhopisů za 3 miliardy korun. Do sněmovny chce návrh dostat ještě do voleb. Škody po povodni podle předběžných odhadů Asociace krajů dosahují 3 až 4 miliard korun. Premiér Jan Fischer bude kvůli novým dluhopisům po ministrech požadovat další úsporná opatření, aby vláda udržela plánovaný deficit veřejných financí ve výši 5,3 procent HDP. Jak Radiožurnálu řekl hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík, peníze z dluhopisů jsou pro kraje významnou pomocí.

Martin TESAŘÍK, hejtman Olomouckého kraje /ČSSD/:
Jsou hodně podstatné, protože očekávám, že z těchto peněz budou realizovány zejména protipovodňová opatření. Vnímám tento krok vlády, že směřuje k tomu cíli, k naplnění vlastně olomoucké vizi. Tady jedním z těch hlavních prvních bodů byl právě požadavek, aby byl vytvořen takový finanční rámec na budování protipovodňových opatření, aby v nejbližší době došlo k realizaci.

Poslankyně Hana Šedivá bude jmenovaná soudkyní

Štěpánka ČECHOVÁ:
Poslankyně ČSSD a předsedkyně sněmovního mandátového a imunitního výboru Hana Šedivá přijde ještě několik dní před volbami o mandát. Důvodem je, že ji má prezident republiky jmenovat soudkyní. Uvedlo to Rádio Česko s tím, že nahradit by ji měl bývalý poslanec ČSSD a také bývalý ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi. Prezident Václav Klaus jmenuje na Pražském hradě nové soudce obecných soudů ve středu odpoledne.

Stát by měl lépe kontrolovat účinnost peněz, které dává do vědy

Štěpánka ČECHOVÁ:
Stát by měl lépe kontrolovat účinnost peněz, které dává do vědy. I když slyšíme stížnosti, že Česká republika dává málo financí na školství, vědu a výzkum, z hlediska použití a přínosu je těchto peněz prý až dost. Prohlásil to dnes Vladimír Mařík, vedoucí katedry kybernetiky ČVUT, a to na diskusním fóru o efektech podpory českého průmyslu. Podle Maříka je česká ekonomika příliš malá na to, aby podporovala plošně všechny odbory.

Vladimír MAŘÍK, vedoucí katedry kybernetiky ČVUT:
Měli bychom především na národní úrovni, na státní úrovni zanalyzovat, v jaké jsme situaci, co budeme potřebovat v rozmezí 10, 15, 20 let, které obory mají šanci přinést něco pro náš průmysl, pro naše moderní služby a do těch začít investovat cíleně, orientovaně, nikoliv jenom rozdělovat prostředky bez jakéhokoliv záměru, bez jakýchkoliv priorit.

Čína a Spojené státy plánují pomoc Evropské unii

Štěpánka ČECHOVÁ:
Čína a Spojené státy se dohodly na pomoci Evropské unii při překonávání dluhového krize. Potvrdil to během druhého kola strategického a ekonomického dialogu v Pekingu guvernér čínské centrální banky. V pevnější spolupráci obou velmocí doufá i čínský ministr obchodu Čchen Teming.

Čchen TEMING, čínský ministr obchodu:
Věřím, že naše pekingské setkání bude mezníkem v čínskoamerických obchodních jednáních a přinese vzájemným vztahům jen prospěch.

Kateřina PROCHÁZKOVÁ:
Washington a Peking plánují společně řešit zadluženost Evropské unie. Jejich spolupráce by tak mohla pomoci nejen k vyrovnanému růstu obou zemí, ale i Evropě. Řecko, které získalo od zemí eurozóny příslib na půjčku ve výši 110 miliard eur, je podle ministra Čchena hrozbou i pro Peking, ten se totiž obává rozšíření krize do dalších evropských zemí. Což by mělo nemalý dopad i na čínský trh. Kateřina Procházková, Radiožurnál.

Přehled následujících zpráv

Jan BUMBA, moderátor:
A co uslyšíte dále? Jaká opatření požaduje Ostrava po státu v rámci úsilí o zlepšení ovzduší? Kam může vyústit spor obou Korejí týkající se potopení jihokorejské vojenské lodi? A snese nedávný útok dvojice romských mladíků na chlapce v severních Čechách srovnání s útoky pravicových extremistů na Romy.

Zlepšení ovzduší v Ostravě

Jan BUMBA, moderátor:
V podstatě třetinu loňského roku museli lidé v některých částech Ostravy snášet ovzduší znečištěné více než povolují limity. Podle informací ostravského magistrátu byly mezní hodnoty překročeny stoosmnáctkrát. Dnes měla o řešení ekologické situace v Moravskoslezském kraji jednat vláda a ministři se k tomuto dostávají ve dnech, kdy zřejmě k pražskému městskému soudu doputuje žaloba na stát, kterou hodlalo kvůli znečištěnému ovzduší podat město Ostrava. Na lince je náměstek ministryně životního prostředí Karel Bláha. Dobrý den.

Karel BLÁHA, náměstek ministryně životního prostředí:
Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:
Máte, pane náměstku, řešení, která by mohla okamžitě pomoci k lepšímu vzduchu na Ostravsku?

Karel BLÁHA, náměstek ministryně životního prostředí:
Tak já bych začal asi tím, že těch řešení je, nebo ten soubor řešení neutěšené situace v Moravskoslezském kraji je věc, kterou se ministerstvo životního prostředí dlouhodobě zabývá, ale nikdy bych nepoužil této souvislosti krátkodobé okamžité, protože jakákoliv opatření, která budou přijata, jsou během na dlouhou trať.

Jan BUMBA, moderátor:
Kdy tedy by bylo možné zavést opatření do praxe?

Karel BLÁHA, náměstek ministryně životního prostředí:
Budeme se snažit zahájit je okamžitě a k tomu by nám měl výrazně pomoc materiál, který dnes projednala vláda a který nese název "Návrh zabezpečení finančních prostředků pro realizaci konkrétních opatření obsažených ve zprávě o způsobech řešení vhodné situace z hlediska životního prostředí v Moravskoslezském kraji."

Jan BUMBA, moderátor:
Tak tomuhle nemohl rozumět vůbec nikdo. Abychom, abychom měli jasnější představu, co přesně navrhujete, co by pomohlo?

Karel BLÁHA, náměstek ministryně životního prostředí:
Abychom mohli něco udělat, musíme na to zajistit peníze, máme připravený několik, několik, řeknu kategorií opatření a k nim jsme vládě navrhli cesty, jak ta opatření zafinancovat.

Jan BUMBA, moderátor:
Dobrá. A ta opatření jsou jaká, řekněte, prosím, jeden, dva, tři příklady, co se má udělat?

Karel BLÁHA, náměstek ministryně životního prostředí:
Ano. Rozhodným krokem bude omezení emisí. Omezí emisí z průmyslové činnosti, omezení emisí z dopravy, zcela jednoznačně.

Jan BUMBA, moderátor:
Náměstek ministryně životního prostředí Karel Bláha. Děkujeme za rozhovor. A ve spojení jsme také s náměstkem ostravského primátora, radním pro životní prostředí Daliborem Madejem. Dobrý den přeji i vám.

Dalibor MADEJ, náměstek ostravského primátora, radní pro životní prostředí:
Dobrý večer z Ostravy.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Madeji, jak je to s tou žalobou na stát, už jste to podali?

Dalibor MADEJ, náměstek ostravského primátora, radní pro životní prostředí:
Ta žaloba má datum 21. 5., takže v této chvíli bude asi někde na cestě do Prahy.

Jan BUMBA, moderátor:
Podávali jste to nakonec sami nebo ve spojení s dalšími obcemi?

Dalibor MADEJ, náměstek ostravského primátora, radní pro životní prostředí:
Podávali jsme to sami a máme signály, že obce a okolí se k nám chtějí připojit, k této žalobě.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane náměstku, co si od toho slibujete, myslíte, že přinutíte vládu k nějakému rychlejšímu jednání. Pan náměstek Bláha teď říkal, že ať se udělá cokoliv, tak vždycky to bude běh na dlouhou trať.

Dalibor MADEJ, náměstek ostravského primátora, radní pro životní prostředí:
Slibujeme si od této žaloby hlavně to, že konečně vzal někdo problém ovzduší v Ostravě vážně a začne konat konkrétní opatření. To, že to nebude jednoduché a že to je běh na dlouhou trať, to samozřejmě víme. To, že nejde o to, abychom jaksi požadovali rychlejší jednání vlády, to snad ani ne, ale jedná se o to, ať ta rozhodnutí a opatření jsou smysluplná, která povedou teda k řešení, k zlepšení stavu ovzduší v Ostravě.

Jan BUMBA, moderátor:
Mimochodem, znáte ty návrhy, které teď má ministerstvo životního prostředí, to, o čem teď jednala vláda?

Dalibor MADEJ, náměstek ostravského primátora, radní pro životní prostředí:
Já jsem to viděl, tu zprávu, některé věci mi tam ještě chybí, ale to je na další jednání.

Jan BUMBA, moderátor:
Vítáte tedy ta opatření, která, se kterými v těchto dnech nebo v těchto týdnech přichází ministryně Bízková, je to to, co požadujete?

Dalibor MADEJ, náměstek ostravského primátora, radní pro životní prostředí:
Já za Ostraváky můžu říct jedno, vítáme každé opatření, které pomůže dodržovat zákon a /nesrozumitelné/ limity platné v této zemi a musím říct, že paní Bízkové touto cestou aspoň děkuji, protože za její účasti ve vládě toto, tento problém vypadá, že se začal opravdu řešit.

Jan BUMBA, moderátor:
Náměstek ostravského primátora Dalibor Madej. Děkuji i vám, na shledanou.

Dalibor MADEJ, náměstek ostravského primátora, radní pro životní prostředí:
Na shledanou.

Kam může vyústit spor obou Korejí týkající se potopení jihokorejské vojenské lodi?

Jan BUMBA, moderátor:
Jižní Korea dnes přináší na půdu Rady bezpečnosti OSN svůj nejnovější a za dlouhou dobu nejvážnější střet s vládou v Pchjongjangu. Na základě závěrů, k ním před několika dny dospělo mezinárodní vyšetřování, Soul obviní Severokorejce z toho, že koncem března zaútočili torpédem na jihokorejskou vojenskou loď a potopili ji. O život přišlo 46 námořníků. Jihokorejský prezident už oznámil, že jeho země mimo jiné zmrazí veškeré obchodní styky s KLDR a zakáže jejím plavidlům vstup do jihokorejských vod. Na telefonu je koreanista Petr Bláha. Dobrý den.

Petr BLÁHA, koreanista:
Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:
Co, pane Bláho, znamenají ta opatření, která oznámila Jižní Korea pro styky obou států na poloostrově v nejbližší době, jak zásadní to může být pro KLDR?

Petr BLÁHA, koreanista:
Tak je třeba si uvědomit, že Jižní Korea má značně svázané ruce, jak už jste řekl, tak v podstatě zmrazení vzájemné spolupráce těch obchodních styků je jedním bodem, nicméně podle toho prohlášení jihokorejského se nemá týkat toho průmyslového komplexu ve městě Kesong, což je vlastně ten nejvýznamnější bod dosud fungující spolupráce. Dále jde o tu efektivní blokádu, která samozřejmě může být jaksi významnou, pokud skutečně jihokorejské loďstvo efektivně blokovat ta severokorejská plavidla. Zároveň jde o možnost společných vojenských cvičení mezi Spojenými státy a Jižní Koreou, která by měla jaksi signalizovat odhodlání Spojených států reagovat na případné další provokace severu.

Jan BUMBA, moderátor:
Ten incident a zároveň tedy ten závěr, že právě Severokorejci potopili jihokorejské plavidlo, poznamená vážně ovzduší, atmosféru v regionu na delší dobu?

Petr BLÁHA, koreanista:
Tak tady je třeba si uvědomit a jaksi dát ten incident do kontextu, musíme si uvědomit, že zanedlouho, 25. června uplyne 60 let od zahájení korejské války, kdy Severní Korea zaútočila na jih. A v podstatě od té doby existuje jenom příměří, nebyla podepsána tedy smlouva o míru, ale existuje jenom příměří. A z tohoto hlediska je ten severokorejský torpédový útok jaksi flagrantním porušení příměří a v podstatě ...

Jan BUMBA, moderátor:
A není pochyb o tom, že to opravdu byl severokorejský torpédový útok?

Petr BLÁHA, koreanista:
Tak podle toho sdělení a podle mezinárodní ..., já jsem samozřejmě ty ... jaksi ty části toho torpéda viděl pouze na Internetu, jak to bylo prezentováno, nicméně mezinárodní komise složená ze zástupců jak Jižní Koree, Spojených států, Austrálie a dalších zemí, potvrdila, že skutečně šlo o torpédo, které se podobá cvičnému torpédu, které nalezli zhruba před 10 lety.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Bláho, jak myslíte, že tenhle incident ovlivní nějaké snahy oživit ona jednání o severokorejském jaderném programu?

Petr BLÁHA, koreanista:
No, tak samozřejmě snaha podle mého názoru Severní Koree to vyhrocení toho napětí vede k tomu, domnívám se, že jaksi dalším krokem ze strany Severní Koree bude snaha o zmírnění toho napětí, to znamená, ochota vrátit se k tomu šestistrannému jednání. Takže z tohohle hlediska bych viděl ten severokorejský útok, jako jakýsi zastírací manévr, který ve skutečnosti má vést k tomu, abychom poškozenou tváří mohli přistoupit k těm jednáním.

Jan BUMBA, moderátor:
Děkuji vám za rozhovor. Koreanista Petr Bláha. Na shledanou.

Petr BLÁHA, koreanista:
Na shledanou.

Útoky pravicových extremistů na Romy

Jan BUMBA, moderátor:
V severních Čechách napadla na začátku května dvojce romských mladíků třináctiletého chlapce. Útočníci mu způsobili těžká zranění. Podle lékařů byl jeho stav velmi vážný. Případ vzbudil velké emoce, po internetové síti se rozběhly nejrůznější texty, včetně těch, kteří v incidentu vidí rasismus naruby nebo obdobu útoku z Vítkova, při kterém byla popálena dvouletá Natálka. Do jaké míry jsou podobná srovnání na místě? Pavel Vaníček je předsedou sdružení HERPNO, neboli Hnutí za efektivní řešení problematiky nepřizpůsobivých obyvatel. Dobrý den.

Pavel VANÍČEK, předseda sdružení HERPNO:
Ano, dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:
A naším hostem je také František Valeš, člen předsednictva Českého helsinského výboru. Dobrý den i vám.

František VALEŠ, člen předsednictva Českého helsinského výboru:
Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Vaníčku, vy jste dnes chtěli demonstrovat před Poslaneckou sněmovnou, hodlali jste také předat petici vládnímu zmocněnci pro lidská práva Michaelu Kocábovi. Co ta petice obsahuje?

Pavel VANÍČEK, předseda sdružení HERPNO:
Tak ta petice obsahuje právě to, že my požadujeme, aby se těmto případům měřilo stejným metrem, že ať v případě Natálky nebo tady v případě Patrika, akorát, že na rozdíl od Patrika případ té Natálky z Vítkova zaplnil celá média, řešilo se to na titulních stránkách, přenosy ze soudních síní, všechno, ale nebýt jedné nejmenované redaktory, tedy jednoho ústeckého deníku, tak se skoro ani neví tady o tom případu Patrika, který byl vlastně naprosto prokazatelně rasisticky motivován.

Jan BUMBA, moderátor:
Proč ale myslíte, že se neměří stejným metrem, kdo, kdo myslíte, že něco přehlíží nebo nedělá dobře, policie útočníky zatkla, starší byl obviněn, mladší je nezletilý, čeká na rozhodnutí soudu, ta reakce byla velice rychlá.

Pavel VANÍČEK, předseda sdružení HERPNO:
No, jeden z hlavních problémů je v tý medializaci těch případů, podle mě, rozhodně, protože jsou tady určité tlaky na to, co média mají dávat nebo co mají jako, co mají věnovat více času nebo čemu mají věnovat méně času.

Jan BUMBA, moderátor:
Počkejte, jaké tlaky myslíte, média podle vás nerozhodují samostatně?

Pavel VANÍČEK, předseda sdružení HERPNO:
No, já takhle to samozřejmě nevidím, ale ten poměr je naprosto jasný, když prostě v případu, který je naprosto stejně brutální, stejně tragický, je věnováno nepoměrně více času a informací, než stejně brutálním případům na straně druhé.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Veleši, je to skutečně tak stejné, tyto dva případy, tedy žhářský útok ve Vítkově a napadení onoho mladíka v severních Čechách?

František VALEŠ, člen předsednictva Českého helsinského výboru:
Tak já samozřejmě určitě považuji to napadení toho chlapce za velmi nepřijatelné. Na druhé straně ale ty argumenty, které říká pan Vaníček, považuji za na prosto absurdní, jednak srovnání tohoto napadení s neakceptovatelným žhářským útokem ve Vítkově mně přijde velmi zvláštní, jednak, a to považuji za zvláště důležité, valná většina útoků, které jsou rasově motivované nebo motivované nenávistí, se v médiích vůbec neobjeví a zvláště tak v případě, kdy oběťmi těchto útoků jsou právě Romové, kteří jsou ostatně oběťmi těchto útoků nejčastěji. To, že byla věnována taková, jak říká pan Vaníček, mediální pozornost a je stále věnována případu ve Vítkově, to je podle mého názoru zcela pochopitelné, protože ten útok byl jedním z nejbrutálnějších útoků, ke kterým došlo v posledních letech, naposledy takto brutálním rasově motivovaným vraždám nebo pokusům o vraždy docházelo v 90. letech a vždy jim byla věnována samozřejmě velká mediální pozornost.

Jan BUMBA, moderátor:
A proč myslíte, že není stejná mediální pozornost, jak říká pan Vaníček, věnována tomu případu ze severních Čech, tedy tomu, kdy dva romští mladíci napadli toho třináctiletého bílého chlapce?

František VALEŠ, člen předsednictva Českého helsinského výboru:
No, tak já se jednak domnívám, že ta mediální pozornost je tomu případu věnována obdobná, a jednak je zde přeci jenom určitý rozdíl, který je patrný, v případě Vítkova se jednalo o útok, který byl organizovaný příslušníky neonacistického hnutí, velmi aktivními jaksi neonacisty. Aktivisty toho hnutí. Kromě toho se jednalo o naprosto bezprecedentní pokus o vraždu provedenou velmi brutálním způsobem. Myslím, že je jaksi pochopitelné, že je takovému případu věnována zvýšená pozornost. Kromě toho já bych rád ještě připomněl tu skutečnost, že k obdobným útokům nedošlo pouze ve Vítkově, ale k takovým útokům dochází zejména v regionu severní Moravy v posledních letech velmi často. Valná většina těchto případů se v médiích vůbec neobjeví a nejenom v médiích, ale není jim věnována ani dostatečná pozornost ze strany Policie České republiky, většina těchto případů je odložena.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Vaníčku, František Valeš hovořil o tom, že pokud jde o Vítkov, tak tam šlo o útok, organizovaný útok lidí, kteří se hlásí k extrémistické ideologii, nemyslíte si, že tohle skutečně je zásadní rozdíl oproti tomu, k čemu došlo v těch severních Čechách, kdy dva nějací výrostci napadli chlapce a chtěli, pokud tedy máme správné informace, tak chtěli ho okrást?

Pavel VANÍČEK, předseda sdružení HERPNO:
Podle mě se z principu jedná o /nesrozumitelné/, já bych si dovolil reagovat tady ve dvou bodech. Ten první bod, že naše sdružení HERPNO vzniklo právě na popud podobného incidentu, jako se stal u té Krupky, kdy našeho mladšího spolužáka v Kolíně také málem pár romských výrostků ubila k smrti a našli ho tam tehdy ředitel školy ležet v krvi a díky tomu to naše sdružení po roce a půl se stalo tady něco podobného a právě, jak říkal pan Valeš, že je to horší tím, že to byl organizovaný útok neonacistů, tak na to bych navázal tím, že vláda premiéra Fischera má ve svém prohlášení vypořádání se s extremismem, ale dle mého názoru tuto politiku k tomu, /nesrozumitelné/ staví zády, naopak tento pravicový extremismus podporuje.

Jan BUMBA, moderátor:
Počkejte, vy máte nějaké informace o tom, že ti dva romští mladíci, kteří padli toho třináctiletého chlapce, byli nějak organizováni v nějaké skupině, že ten útok plánovali a podobně, jako tomu bylo v případě Vítkova?

Pavel VANÍČEK, předseda sdružení HERPNO:
To si nemyslím, to si nemyslím.

Jan BUMBA, moderátor:
Ani není v tom ten zásadní rozdíl?

Pavel VANÍČEK, předseda sdružení HERPNO:
No, rozdíl, to už je přeci jedno, jestli se ty zranění někomu způsobí organizovaně nebo neorganizovaně, tady je určitý problém v tom, že tyhle ty lidi, co to dělají, tihle ti romští výrostci, tak díky tomu, že se jim tady věčně nadržuje, téhle té skupiny, díky tomu, že mezitím, co ostatní lidi chodí do školy, potažmo potom vstávají ráno do práce, tak oni mezitím někde se snaží někoho okrást, nebo já samozřejmě teďka nechci házet všechny do jednoho pytle, já se bavím jako ..., ale právě, když to teda zahrneme pod ten pojem nepřizpůsobivý, tak tady v tom si myslím, že je ten problém.

Jan BUMBA, moderátor:
A vy si tedy myslíte, že český stát, abych citoval vaše slova, věčně nadržuje romské menšině?

Pavel VANÍČEK, předseda sdružení HERPNO:
No, právě. A tím, že té menšině nadržuje, tak tím spousta lidí se uchýlí k tomu pravicovému extremismu, já ještě chci zdůraznit, já nesympatizuji se žádnou pravicově extremistickou stranou, já ale vidím právě jako problém tady ten nárůst pravicového extremismu, který je způsoben tou laxní politikou, tou neochotou státu tady toto řešit, prostě řešit trochu jinak, než to dělá doposavaď, řešit jiným to způsobem, než tak, že budeme těmto nepřizpůsobivým nadržovat.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Valeši, jak byste odpověděl na ten názor, který jistě zastává více lidí, než jen Pavel Vaníček, že stát, opět použiju ten citát, věčně nadržuje romské menšině a že možná potom lidé se uchýlí k nějakému pravicovému extremismu.

František VALEŠ, člen předsednictva Českého helsinského výboru:
Jako pro mě osobně to takový argument nebo názor, který se mně ani nechce komentovat. Já se obávám, že to, co nyní říkal pan Vaníček, tak to jsou natolik absurdní argumenty, kromě toho jaksi paušalizující argumenty hraničící s nenávistnými projevy, jakkoliv určité menší verbální rovině. Samozřejmě, že takovýto přístup z mého hlediska je naprosto nepřijatelný. Nedovedu si vůbec představit, z čeho pan Vaníček jaksi vychází, pokud říká, že je /nesrozumitelné/ komunit nadržováno. Česká společnost, která je natolik jaksi xenofobní, s tím, že ta xenofobie se stále zvyšuje, skutečně nepřináší Romům jakékoliv výhody či nevýhody. Možná, já bych se ještě vrátil, jestli mohu, k tomu, kdy pan Vaníček se vyjadřoval k otázkám toho, že případy, kdy se Romové dopustí určité trestné činnosti, tak ty případy nejsou dostatečně medializovány a těmto pachatelům je naopak jaksi nadržováno. Já to považuji za naprosto absurdní, protože naopak ty případy, které nejsou většinou medializovány, jsou právě ty případy, kdy se obětí nějakého útoku stanou Romové. Pokud ještě pan Vaníček hovoří o nadržování Romů. Já bych k tomu zmínil, jakkoliv k tomu neexistují žádná ... /nesrozumitelné/ data neexistuje, v současné době zatím žádný sociologický výzkum, ale dá se předpokládat, že v České republice se naopak projevuje ten zcela opačný jev, a to je institucializovaná diskriminace, to znamená, to, kdy právě příslušníci některých skupin obyvatelstva jsou více kriminalizováni ze strany státu, ze strany státních orgánů, než příslušníci majority, takže já opravdu ty argumenty považuji za zcela absurdní.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Vaníčku, když mluvíte o tom údajném nadržování romské menšině, vy si myslíte třeba, že pro Roma je jednodušší najít práci? Kdybyste, kdybyste vy byl Rom, myslíte, že by bylo jednodušší pro vás najít práci?

Pavel VANÍČEK, předseda sdružení HERPNO:
Já jsem na to téma hovořil na se šéfem kolínského lidu práce, víte tady je takový problém, samozřejmě naprosto souhlasím s tím, že když se o stejnou pozici bude ucházet bílý a Rom, tak dostane ve většině případech přednost ten bílý, je to prostě daný s tím, že toto etnikum má už bohužel určitý takový šrám na sobě.

Jan BUMBA, moderátor:
Nemyslíte si, že to je tím, že to je prachobyčejný rasismus?

Pavel VANÍČEK, předseda sdružení HERPNO:
Víte, kdyby nebyly spojeny nějaké jakoby předsudky, které ale vycházejí z nějakých objektivních faktů, tak by ten ...

Jan BUMBA, moderátor:
Takže vy mluvíte o odůvodněném rasismu?

Pavel VANÍČEK, předseda sdružení HERPNO:
Takhle, já těm zaměstnavatelům, podle mě je úplně jedno, jaký má ten člověk barvu pleti, zkrátka oni mají nějaké zkušenosti s většinou případů, s většinou lidí z určitého etnika, to neříkám nějak zabarveně, to je prostě bohužel fakt. A ještě chci jenom reagovat na pana Valeše. Jeden ten příklad. Proč teda, když stát nenadržuje této menšině, když se to snaží řešit efektivně, tak proč například ve městech, kde se to snaží řešit efektivně, kde to má podporu občanů, kde to funguje, jako je třeba Chomutov a paní Ivana Řápková, proč jí pan Kocáb hází klacky pod nohy, proč, proč tady tento stát netáhne s těma městama za jeden provaz.

Jan BUMBA, moderátor:
A to, to dobré řešení, to je co, podle vás, pane Vaníčku?

Pavel VANÍČEK, předseda sdružení HERPNO:
To řešení je daleko větší motivace, aby tito lidi žili řádovým způsobem života.

Jan BUMBA, moderátor:
Pane Valeši, zcela odmítáte, že by existoval nějaký dvojí metr, o kterém mluví sdružení HERPNO?

František VALEŠ, člen předsednictva Českého helsinského výboru:
No, já se domnívám, že určitý dvojí metr možná existuje, ovšem tím, kdo, komu je měřeno méně, jsou právě Romové a příslušníci dalších menšinových skupin.

Jan BUMBA, moderátor:
Pánové, děkujeme, děkujeme oběma za rozhovor. Díky, na shledanou.

František VALEŠ, člen předsednictva Českého helsinského výboru:
Taky díky, na shledanou.

Pavel VANÍČEK, předseda sdružení HERPNO:
Taky děkuju, na slyšenou.

Jan BUMBA, moderátor:
Tolik František Valeš z Českého helsinského výboru. A Pavel Vaníček, předseda sdružení HERPNO. Je 18 hodin a 57 minut, takové byly Ozvěny dne.


autoři: šče , bum
Spustit audio

Více z pořadu