Ozvěny dne 12. června 2010

12. červen 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

moderátorka:
Obyvatelé Slovenska vybírají své zástupce v parlamentních volbách. V Lidicích u Kladna si připomněli osmašedesáté výročí vypálení obce nacisty. Na jihu Kyrgyzstánu pokračují ozbrojené nepokoje. Rusko vojensky nezasáhne. Zítra bude polojasno až oblačno, postupně se má zatahovat, večer na jihu přeháňky, teploty do 23, na horách kolem 14 stupňů.

Slovenské parlamentní volby

moderátorka:
Další 4 roky s Robertem Ficem, nebo střídání stráží a návrat pravice? To je ve zkratce poenta dnešních parlamentních voleb na Slovensku. Průzkumy ukazují, že Fico volby sice vyhraje, po volbách ale bude těžko hledat partnery pro sestavení vlády. Otevřela by se tak cesta k vytvoření pravicové koalice složené z několika stran.

Vojtěch BERGER, Bratislava:
Zatímco preference Ficovy koalice dlouhodobě klesají, pravice posiluje. I proto byla volební lídryně strany SDKÚ a jedna z nejvýraznějších tváří opozice Iveta Radičová u voleb optimistická.

Iveta RADIČOVÁ, volební lídryně strany SDKÚ:
Hodnocení, co je, anebo není úspěch, je samozřejmě zejména to, zda odcházíte do opozice, anebo máte šanci sestavovat vládu. Já v tomto okamžiku věřím a doufám, že budeme sestavovat vládu.

Vojtěch BERGER, Bratislava:
Slovenská předvolební kampaň vyvrcholila skandálem kolem strany Smer vedené premiérem Ficem. Fico měl stranickým sponzorům na oplátku garantovat místa na volebních kandidátkách. Prezident Ivan Gašparovič byl ve volební místnosti z kampaně znechucený.

Ivan GAŠPAROVIČ, slovenský prezident:
To byly nechutné útoky, klamání lidí.

Vojtěch BERGER, Bratislava:
Letos se čeká vyšší volební účast než v roce 2006, kdy přišlo k volbám historicky nejméně Slováků 55 procent. První odhady volebních výsledků budou k dispozici dnes po dvaadvacáté hodině. Vojtěch Berger, Český rozhlas, Bratislava.

moderátorka:
Volební místnosti se uzavřou ve dvaadvacet hodin a o průběžných výsledcích vás samozřejmě budeme informovat.

Tropické počasí vystřídaly na severovýchodě republiky silné deště

moderátorka:
Tropické počasí vystřídaly na severovýchodě republiky silné deště. Bouřka se odpoledne přehnala přes Šumpersko a Jesenicko. Radiožurnálu to potvrdila Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Marie ODSTRČILOVÁ, Český hydrometeorologický ústav:
Byla doprovázena kroupami a srážkami s intenzitou kolem 30 milimetrů za 30 minut. Není vyloučeno, že v dalších hodinách zasáhne i severní oblasti okresu Bruntál v Moravskoslezském kraji. Během dnešního dne byl na 18 stanicích překročen teplotní rekord. Jednalo se většinou o stanice na Moravě a ve Slezsku. Nejvyšší teplota byla naměřena na stanici Bělotín ve Zlínském kraji 31,7 stupně Celsia.

moderátorka:
Podobné počasí můžete na severovýchodě republiky čekat i v noci. Meteorologové varují právě před lokálními bouřkami a nárazovým větrem. Na některých místech se proto mohou rychle rozvodnit malé toky, potoky i jindy suchá koryta. Hrozí tak zatopení sklepů, anebo podemletí silnic.

68 let od vypálení Lidic nacisty

moderátorka:
Stovky lidí si dnes v Lidicích u Kladna připomněly 68 let od vypálení obce nacisty kvůli atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Tehdy němečtí vojáci postříleli všechny lidické muže a většinu žen a dětí poslali do koncentračních táborů. Lidice tak 10. června 1942 téměř zmizely z mapy.

Jana KÁNINSKÁ, Lidice:
Řádění nacistů v Lidicích zažila před 68 lety tehdy desetiletá Marie Šupíková.

Marie ŠUPÍKOVÁ:
Co nejvíc lidí a hlavně mladých by měli tady být na tomto místě, aby si teda uvědomili jednu věc, že naše generace v tom jejich věku, že prožila to nejhorší, co mohla, když člověk ztratí domov a rodiče, ztratí všechno. Každý rok se nám to vrací.

Jana KÁNINSKÁ, Lidice:
I podle premiéra Jana Fischera je každoroční připomenutí toho, co se v Lidicích za druhé světové války stalo a zejména uctění památky obětí přímo na místě důležité zejména kvůli mladé generaci.

Jan FISCHER, premiér:
Asi právě proto, abysme jim tragické poselství Lidic uměli dobře předat a aby byli hodně imunní vůči těm, kteří se to snaží třeba vyprávět úplně nějak jinak.

Jana KÁNINSKÁ, Lidice:
Pro Radiožurnál Jana Káninská, Lidice.

Etnické nepokoje v Kyrgyzstánu

moderátorka:
Kyrgyzstán požádal Rusko o pomoc při uklidnění etnických nepokojů na jihu země, při kterých zahynulo nejméně 65 lidí. Dočasná prezidentka Roza Otunbajevová apelovala na Moskvu, aby poslala do středoasijské země vojenské posily. Zároveň připustila, že se situace ve městě Oš vymkla z pod kontroly. Rusko ale zatím důvody pro zásah nevidí.

Lenka KABRHELOVÁ, Moskva:
Moskva zatím odmítla vojenské posily do Kyrgyzstánu vyslat. Jak uvedla mluvčí Kremlu, Rusko považuje konflikt za kyrgyzskou vnitřní záležitost. Středoasijské zemi ale nabízí humanitární pomoc. Situace v regionech, které zachvátilo etnické násilí, se prudce zhoršuje. Tisíce etnických Uzbeků prchají v obavách ke kyrgyzskouzbecké hranici, která byla otevřena pro přechod ženám, dětem a starým lidem. Podle kyrgyzského ministerstva zdravotnictví chybějí potraviny, nemocnice se potýkají s přílivem stovek zraněných, pro něž se nedostává léků a zdravotnického materiálu. Části města Oš jsou v plamenech. Dočasná kyrgyzská vláda vyhlásila výjimečný stav i ve městě Džalalabád. Přiznala ale, že bez pomoci zvenčí není schopna pokračující násilí zastavit. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Severní Korea opět hrozí Jižní Koreji útokem

moderátorka:
Severní Korea opět hrozí Jižní Koreji útokem. Pchjongjang varoval, že Jihokorejce zmizí ..., pokud obnoví propagandistické vysílání z tlampačů na hranici. To chce Soul spustit poté, co Rada bezpečnosti OSN rozhodne o sankcích proti komunistickému severu. Napětí ve výbušném asijském regionu se tak stupňuje.

Robert MIKOLÁŠ, východní Asie:
Pchjongjang ve své dosud nejostřejší reakci varuje, že reproduktory zničí a v rámci odvety může podniknout i nemilosrdný úder, při kterém se Soul ocitne v plamenech. Jižní Korea totiž znovu nainstalovala na společné hranici obří tlampače složené z dvanácti reproduktorů, každý o výkonu 500 wattů, celkem na 11 místech. Do roku 2004 z nich vysílala informace o přednostech demokracie, o ekonomické vyspělosti jihu a životě ve svobodné společnosti, slyšet byly až do vzdálenosti 24 kilometrů. K další eskalaci napětí dochází krátce před šedesátým výročím začátku Korejské války. Robert Mikoláš, Český rozhlas, východní Asie.

Česká národní banka otevřela své dveře veřejnosti

moderátorka:
Teprve počtvrté v historii otevřela Česká národní banka své dveře veřejnosti. Kromě stálých expozic zlatých cihel v historickém trezoru mohli lidé vidět i zázemí banky, mluvit se členy bankovní rady, dozvědět se o principech finančního trhu a vyzkoušet si své znalosti tak, aby věděli, na co si dávat pozor, například když si půjčují peníze. Zájem byl obrovský.

Jitka HANŽLOVÁ:
Den otevřených dveří přilákal tisíce návštěvníků.

osoba:
Je to jednou za čtyři roky, že jo, otevřený, tak jinak bysme tady nestáli.

osoba:
Chceme si potěžkat zlatou cihlu.

osoba:
Copak potěžkat, ale odnést.

Jitka HANŽLOVÁ:
Největším lákadlem byl trezor a možnost vidět zlaté cihly. Nejen vidět, ale návštěvníci si mohli cihlu i potěžkat.

osoba:
Ty bláho, to je těžký.

osoba:
To je teda činka.

osoba:
Ty brďo, no, to je teda.

Jitka HANŽLOVÁ:
Těžká cihla, co?

osoba:
No, hodně těžká.

osoba:
Uzdvihnout 10 milionů, to není tak jednoduchý. A jo, jde to.

osoba:
Tady mohou lidé vidět, jak vypadá místnost, ve které Bankovní rada České národní banky přijímá ta nejdůležitější rozhodnutí. Samozřejmě největší zájem je o místo pana guvernéra, fotografují se a myslím si, že budou mít krásnou památku na dnešní den otevřených dveří.

osoba:
No, já jsem přímo nadšená, protože ta výstava je tak krásně udělaná, je to luxusní prostředí, málokdy se to vidí.

Jitka HANŽLOVÁ:
Zajímavé je, že lidé mají velký zájem i o odborné přednášky a dokonce si fotí různé grafy. Ani to ale nemuseli dělat, protože to nejdůležitější z přednášek a prezentací bude na internetových stránkách České národní banky. Jitka Hanžlová, Radiožurnál.

Smetanova Litomyšl nabízí představení Gispy Way

moderátorka:
Pokračuje Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl. Letos nabízí také představení Gipsy Way. Jde o společný projekt houslového virtuóza Pavla Šporcla a cimbálovky Romano Stilo. Pro velký zájem diváků museli pořadatelé přidat odpolední koncert. Radiožurnálu Gipsy Way představil Pavel Šporcl.

Pavel ŠPORCL, houslový virtuóz:
Jak už tedy název napovídá, hrajeme cikánské skladby, rumunské, maďarské, ruské lidové písně a také něco z mého repertoáru, jako například Sarasateho cikánské melodie nebo Šavlový tanec Chačaturjana a podobné skladby. Ten projekt je velice úspěšný, objeli jsme mnoho měst z celé republiky, měli jsme velké turné, vyprodali jsme Lucernu, takže se na Smetanovu Litomyšl moc těším.

Pražská muzejní noc

moderátorka:
Dnes večer se otevřou brány téměř všech pražských muzeí. Tradiční Muzejní noc začíná v devatenáct hodin a trvá do jedné hodiny ranní. Zdarma můžete navštívit expozice s bohatým doprovodným programem. Čím se bude letošní Muzejní noc lišit od těch předchozích, Českému rozhlasu řekla koordinátorka Ivana Havlíková.

Ivana HAVLÍKOVÁ, koordinátorka:
Letos se do Pražské muzejní noci zapojilo celkem 28 institucí, které pro návštěvníky otevřou 53 objektů. Novinkou letošní Pražské muzejní noci je zejména větší zaměření na dětského návštěvníka, větší zaměření na rodiny s dětmi. Vstupné je i letos zdarma. Je to jedna z tradičních charakteristik Pražské muzejní noci.

moderátorka:
Program ukončí v Českém muzeu hudby skupina The /nesrozumitelné/, která hraje písničky legendárních Beatles.


autor: evo
Spustit audio

Více z pořadu