Americký obranný radar na japonské Okinawě

8. červenec 2008
Zblízka

Česká média od rána nemluví o ničem jiném. Česká republika a Spojené státy dnes uzavřou smlouvu o radaru. Radar má stát v Brdech a spolu s raketovou základnou, která má být buď v Polsku nebo v Litvě, se má stát součástí evropského protiraketového deštníku. Ve východní Asii je už tato obrana z velké části vybudována v Japonsku, kde jsou Američané rozmístěni hlavně na Okinawě. Více detailů vám nabídne reportáž tamního zpravodaje Českého rozhlasu Roberta Mikoláše.

Robert MIKOLÁŠ:
K nebi míří americká stíhačka F15 Eagle. Stojíme vedle startovací dráhy na jedné z největších leteckých základen Spojených států mimo vlastní území Kadena na Okinawě. Burácení motorů je slyšet ještě dlouho a je jasné, že obyvatelé rodinných domků stojících v sousedstvích základny z toho nejsou vůbec nadšeni. Nadzvukovým strojům s označením US Air Force se navíc po chvíli připojují jejich japonští kolegové, kteří ale ke startu i přistání používají civilní letiště u metropole ostrova Naha.

osoba:
Říkáme si shogunové, je to vlastně jakési týmové označení. Samozřejmě je ale naše role tady vážná a extrémně důležitá. Cvičíme pravidelně a často právě s Japonci, abychom byli co nejlépe zkoordinováni a připraveni na globální válku s terorismem. Prostě být připraveni na zítřek, protože nikdy nevíte, co se může stát.

Robert MIKOLÁŠ:
Po chvíli pokračujeme v prohlídce jedné z nejdůležitějších amerických základen na Dálném východě, kde v minulosti bylo uskladněno i dvanáct set jaderných zbraní a kde jsou nyní rozmístěny zbraňové systémy za čtyři miliardy dolarů. Právě odtud v minulosti vzlétávala i bojová letadla na mise ve Vietnamu, účastnila se i konfliktů na Korejském poloostrově a naposledy v Iráku.

kapitán Gonzales:
Během hodiny můžete zasáhnout v Tchajwanu, v tchajwanské úžině, za dvě hodiny jste nad třemi městy s největší populací na světě Pekingem, Tokiem a Soulem, za čtyři hodiny pak můžete být nad Indií a většinou území Ruska, tedy rychle dokážeme pokrýt území států, které se účastnily velkých konfliktů minulého století.

Robert MIKOLÁŠ:
Dodává kapitán Gonzales. Mezitím se blížíme k další jednotce, která také patří v současném světě k nejdůležitějším, baterii protiraketových střel Patriot PAC3. Je jasné, že až k nim mě ovšem nepustí. Kadena Air Base je jednou z celkem šestašedesáti základen a vojenských zařízení USA v Japonsku, celkem na padesát tisíc příslušníků amerických ozbrojených sil má v případě ohrožení naplnit dohodu mezi Washingtonem a Tokiem o obraně Japonska a posledním přírůstkem je radar X band za dvě miliardy dolarů určený k rozpoznání všech odpálených střel, který je součástí protiraketového deštníku USA a před týdnem byl představen na základně Misawa na severu země. Obsluhovat ho čtyřiadvacet hodin denně bude na sto profesionálů. Tento sňatek z rozumu, tedy obranu zajišťovanou Spojenými státy, přišel vloni císařskou pokladnu na dvě miliardy dolarů, které Tokio na provoz amerických základen vydalo. Vše se ale uskutečňuje na základě svobodně uzavřené smlouvy. To mi také o něco později připomíná generální konzul USA na Okinawě Kevin Maher, který ví o tom, že se v naší zemi objevily v souvislosti s podpisem smlouvy o radaru i názory mluvící o nové okupaci České republiky. Na to má však jedinou odpověď.

Kevin MAHER, generální konzul USA na Okinawě:
Srovnávat americkou vojenskou přítomnost v Japonsku nebo kterékoliv jiné zemi včetně České republiky a Polska s okupací sovětskou armádou skutečně není dobré. My nejsme okupanti. Působíme v daném státě na základě uzavřené dohody. Navíc naprostá většina Japonců, přes sedmdesát pět procent, spojenectví s USA podporuje.

Robert MIKOLÁŠ:
Stejně se podle něho mýlí ti, co uvažují v rovině, že když daný stát nebude mít armádu nebo nezajistí obranu své země, že se tím zbaví veškerých hrozeb, tedy, že na něho nikdo nezaútočí.

Kevin MAHER, generální konzul USA na Okinawě:
Filozofie týkající se bezpečnostní politiky, kterou v minulém století zastávala tehdy nejsilnější opoziční strana socialistů, byla, že v takovémto případě vlastně nikoho neohrožujeme a nikdo tím pádem nemá důvod ohrožovat nás, tento způsob uvažování je ale mimořádně naivní a historie to jen potvrzuje.

Robert MIKOLÁŠ:
Většina obyvatel Okinawy ale ani tento argument nepřijímá. Nehody a kriminální delikty Američanů, i když jsou pod celostátním japonským průměrem, jsou pro ně prostě více vidět. Od roku 1952 zahynulo při různých většinou dopravních incidentech zaviněných Američany na jedenáct set Japonců. Naposledy byl zatčen letos v únoru příslušník námořní pěchoty kvůli obvinění, že znásilnil čtrnáctiletou studentku a dodnes se to projevuje i na provozu v ulicích měst na Okinawě. Restaurace nabízející pravé americké jídlo jsou prázdné a hvězdnatá vlajka u opraven automobilů nikoho nevítá. Vojáci mají rozkaz opouštět brány základen co nejméně.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mir
Spustit audio