Jan Macháček: Bitva zdaleka ještě neskončila

29. listopad 2011
Ozvěny dne

Premiér Nečas se v poslední době hned dvakrát vyjádřil k tématu korupce. Před týdnem přirovnal odboráře demonstrující proti korupci k lidem, kteří se dali k partyzánům až v dubnu 1945. To není šťastné vyjádření. Pokud byl někdo v dubnu 1945 u partyzánů, možná se choval docela statečně a já bych jím osobně nepohrdal.

Ještě v pražském povstání po pátém květnu bylo zastřeleno spoustu lidí, i když konec války byl za humny. Především není šťastné, když si někdo myslí, že boj s korupcí lze někdy dobojovat nebo že se takový boj blíží k vítěznému konci. Boj proti korupci je věc stálá a žádná země na světě ho nemá vyhraný na věčné časy.

Ve včerejších Hospodářských novinách odsoudil premiér Petr Nečas zástupce protikorupčních iniciativ, že prý mluví se zahraničními novináři o korupci a negativně ovlivňují mediální obraz České republiky v zahraničí. Nevím, pozitivní obraz má asi šířit vládní politik. My ostatní k tomu povinováni nejsme, zvláště když nám téma korupce leží na srdci a něco se proti ní snažíme činit.

Obraz boje s korupcí za této vlády je přitom v nejlepším případě smíšený. Máme premiéra, který sám není z ničeho podezřelý. Byl zrušen obří ekologický tendr, ještě však uvidíme, zda se budou ekologické zátěže odstraňovat levně a efektivně.

K určitému průlomu došlo na městském státním zastupitelství, odkud s definitivní platností odešel jeho šéf Vlastimil Rampula. Pražské vrchní státní zastupitelství je ale pořád jedno z mnoha. Za určitý úspěch leze považovat poslední politický vývoj v Praze a zatím úspěšný pokus o odstavení kmotrů a stávajících vlivových skupin. Je taktéž dobře, že se o korupci více a více mluví, jakkoli to může dočasně náš mediální obraz zhoršit.

Jiné zprávy jsou opačného gardu. Nový zákon o veřejných zakázkách neumožňuje svléknout žadatele až k poslední firmě a poslednímu majiteli v řetězci na sebe navazujících vlastníků. Ministr Kocourek sice odešel, ale pořád nikdo nechápeme, kde vlastně vzal tolik peněz.
Ministr Vondra vyseděl kauzu ProMoPro, zakázku bez soutěže předraženou o stovky milionů korun.

Europoslanci ODS vytahali z VZP miliardy za projekt IZIP, který nefunguje. Po dvanácti letech se začne česká vláda zajímat o dvanáct miliard korun zabavených ve Švýcarsku. Přicházíme o miliardy korun evropských peněz, protože je přidělujeme netransparentně a pravděpodobně korupčně. Ministr Drobil podezřelý z korupce je stále místopředsedou ODS. Soudkyně na základě velmi pochybné argumentace náhle zastavila trestní stíhání Martina Knetiga, který měl u Komerční banky shánět pro ODS peníze. A výčet by mohl být ještě dlouhý.

Navíc dosud platí, že za korupci nebyla odsouzena ještě žádná velká ryba. Takže bitva zdaleka ještě neskončila.

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu