Jan Macháček: Role prezidenta v současné vládní krizi

12. duben 2011
Ozvěny dne

Prezident Václav Klaus se stal předmětem kritiky, protože prý oddaluje schválení změn ve vládě, které mu teprve včera premiér Nečas doručil. Premiér dokonce vyzval prezidenta, aby dodržoval ústavu.

Tato kritika je zjevně ukvapená, přehnaná a neadekvátní. Kdyby hlava státu váhala s Nečasovými návrhy třeba týden, byla by už kritika opodstatněná. Předseda vlády mu však přinesl požadavky teprve včera.

Všichni se asi shodnou, že prezident má jednat „neodkladně“. V rámci debaty o tom, co ono „neodkladně“ znamená, bychom snad mohli připustit, že institut hlavy státu není průtokový ohřívač. A možná ani ta karma není správný příklad, protože aby se voda ohřála, musí v karmě přeci jen chvíli setrvat. Zdá se, že si leckdo institut prezidenta představuje jen jako nějakou hluchoněmou trubku či rozvod studené vody, kam tekutý materiál přitéká a bez překážky odtéká. To by na hradě mohl sedět rovnou automat, do kterého budou házet mince ve Strakově akademii.

Měli bychom rozlišovat dvě věci: prezident by měl co nejrychleji přijmout demisi ministra Víta Bárty, který ji podal sám. Má cenu někoho držet proti jeho vůli? Naopak Klausovy dotazy k Nečasovu odvolání dalších dvou ministrů z Věcí veřejných jsou zatím adekvátní. Proč by prezident nesměl požádat prezidenta o to, aby mu představil koncept, na základě kterého má vláda existovat? Vždyť pokud by se takový koncept brzy rozpadl, bude pak hlava státu vypadat jako pitomec či neodpovědný amatér.

Prezident – ať už si o něm osobně myslíme cokoli – je instituce a jako takový má mít právo zahrát i jakousi „moralitku“ a ohradit se proti „hře na přeběhlíky“. Myslí si snad někdo, že fenomén „přeběhlictví“ je pro českou politiku užitečný? Když nepůjde o přeběhlíky, o co se má tedy loajalita VV k vládě opírat? A navíc - ochotu trojkoalice pokračovat, dohodla tzv. K9 teprve v noci ze včerejška na dnešek.

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu