Obama ztrácí popularitu, ale čeští farmáři v Nebrasce mu věří

10. srpen 2009
Zblízka

Popularita Baracka Obamy klesá. Svědčí o tom průzkumy veřejného mínění, podle kterých schvaluje jeho počínání o něco víc než polovina Američanů. Většinou v tradičních demokratických baštách na východě země a v Kalifornii. Ale jak se to dívají čeští farmáři v Nebrasce na středozápadě země?

Nebraska volí tradičně pro republikány, a tak tomu bylo i v loňských volbách. O protiobamovské náladě svědčí i komentátor místní rozhlasové stanice. Prezidenta Obama podle něj ničí americký průmysl a přinutí velké společnosti, aby opustily Spojené sáty.

Mířím do městečka Wilber, které se pyšní titulem hlavní české město Spojených států. Ze 1700 obyvatel jich má asi polovina české předky a tradice se tady úzkostlivě dodržují.

Kapela Skalák Band na hlavní ulici vyhrává, protože právě začíná každoroční český festival. Je to moc hezká podívaná a všichni mají na první pohled dobrou náladu. Jak se vlastně na životě zdejších lidí, v drtivé většině farmářů, podepsala ekonomická krize?

Ptám se Rosse Skaláka, který sice vede kapelu, ale jinak na svých polích pěstuje kukuřici a sojové boby. "Zatím nás v téhle části státu zpomalení ekonomiky nezasáhlo ani nepoznamenalo. Cena pšenice byla v uplynulém roce dobrá, trh s kukuřicí a sójou má sice výkyvy, ale právě teď není cena špatná. Takže tahle krize aspoň v tuhle chvíle farmáře nebolí," svěřil se.

Slova Rosse Skaláka potvrzuje a rozvádí Charlie Keller, jeden z předních představitelů české komunity a prezident festivalu. "Krize nás nezasahuje, protože hodně z nás žije bez těch krásných věcí, které ve velkých městech musíte mít, jako je stále nové auto, nový dům, kreditní karty a podobně. A nejvíc trpí lidé, kteří si takové věci pořizovali. Neměli bychom také zapomínat na jednu věc. Když chcete tvrdě pracovat, vždycky se nějaká práce najde. Jde jen o to, abyste opravdu chtěli a pustili se do ní," vysvětlil.

A co tedy říkají farmáři v Nebrasce všemu tomu shonu ve Washingtonu a hektické aktivitě prezidenta Obamy, o které se mluví a píše každý den v médiích? Stimulačnímu balíku, reformě finančního trhu a zdravotnictví?

"Myslím, že to, co dělá, nás trochu překvapuje. Už jen způsob, jakým se do toho pustil. Vypadá to, že se nebojí pustit do pranice a zkusit prosadit změny k lepšímu. Nečekáme žádné zázraky ani za čtyři roky, natožpak za šest měsíců. Ale myslím, že se mu musí nechat, že chce problémy vážně řešit," domnívá se Ross Skalák.

"Máme určité výhrady k tomu, co plánuje pro zdravotnictví, a nelíbí se nám, kolik peněz se dalo na záchranu bank. Ale ono to šlo z kopce už docela dlouho a jeden člověk nemůže najednou dělat zázraky za půl roku. Myslím, že to co dělá, jde dobrým směrem, musíme jen počkat, jak se to vyvrbí," říká Ross Skalák.

A v podobně smířlivém duchu mluví i Charlie Keller: "Ocitl se v situaci, kterou nevytvořil a teď se jí snaží napravit. Jsem přesvědčený, že to upřímně usiluje. V téhle zemi je hodně věcí, které je třeba zlepšit, abychom neměli tak velké životní náklady. A jestli se to povede, budeme na tom opravdu dobře. Myslím, že to vzal Obama za dobrý konec a něco se mu povede prosadit. Jen to bude nějakou dobu trvat."

Nebraska patří mezi konzervativní státy a farmáři jsou nepochybně konzervativní lidé. Ale to neznamená, že jim současný demokratický prezident vadí. Koneckonců vize, které zatím Barack Obama prosazuje, se zemědělství a tedy i jich samotných týkají jen okrajově, pokud vůbec. Troufnu si odhadnout, že pokud je nechá na pokoji, nebudou o něm mluvit ve zlém ani za rok nebo dva.

autor: vpo
Spustit audio