Ozvěny dne 18. ledna 2009

18. leden 2009
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Plynová krize má skončit zítra podpisem konečné dohody

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Energetické firmy Gazprom a Naftogaz pracují na dokumentech, které jsou nutné pro obnovení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu. Oznámil to mluvčí ruského Gazpromu. Text podle něj bude odpovídat výsledku nočních rozhovorů mezi premiéry Ruska a Ukrajiny.

Lenka KABRHELOVÁ, redaktorka:
Ruský premiér Vladimir Putin a jeho ukrajinská kolegyně Julija Tymošenková by už zítra měli osobně dohlédnout na podpis dohody mezi Gazpromem a Naftogazem. S odvoláním na zdroje v ruské vládě o tom informuje agentura Interfax. Šéfové obou vlád přitom už předtím uvedli, že dodávky plynu budou obnoveny ihned po podpisu. Obě země by podle v noci uzavřené dohody měly od příštího roku přejít na tržní ceny platné pro zbytek Evropy, což se týká jak dodávek ruského plynu na Ukrajinu, tak tranzitu ruského plynu přes ukrajinské území. Letos dostane Kyjev dvacetiprocentní slevu pod podmínkou, že zachová Rusku za tranzit cenu z minulého roku. Přesnou sumu, kterou má Ukrajina platit, nicméně ani jeden z premiérů neuvedl. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Evropská komise čeká na skutečné obnovení dodávek plynu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Evropská komise se ale zatím příliš neraduje, čeká na skutečné obnovení dodávek.

Pavel NOVÁK, redaktor:
Evropská komise vítá moskevské prohlášení premiérů Putina a Tymošenkové, že tranzit plynu do Evropy může být obnoven v pondělí. Už určitou dobu vyzývaly komise i české předsednictví k zahájení seriozních jednání obou stran. Zdůraznily, že víkendové rozhovory jsou pro Rusko a Ukrajinou zkouškou jejich důvěryhodnosti jako dodavatelů plynu. Uvádí se v první reakci Evropské komise na oznámení, že v pondělí Moskva a Kyjev uzavřou dohodu a hned potom se mají dodávky suroviny k západním odběratelům obnovit. Evropská komise ale také připomíná, že v této záležitosti se už objevilo mnoho mylných závěrů. Své prohlášení končí větou: "Dokud plyn opravdu nepoteče k zákazníkům, je Evropa stále v očekávání." Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

EU a Česko nemají prostředky k donucení splnění smluv mezi Moskvou a Kyjevem

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Pokud i nová dohoda mezi Ruskem a Ukrajinou zkrachuje, nemají Česko ani Evropská unie žádné prostředky, jak přinutit obě země k plnění smluv.

Monika RYBÁKOVÁ, redaktorka:
Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman nicméně věří, že po jedenácti dnech už plyn do Evropy opět poteče.

Martin ŘÍMAN, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:
Pokud něco takového řekli premiéři těchto států a vlastně už podruhé, že už si opravdu nikdo nedovolí udělat něco jiného.

Monika RYBÁKOVÁ, redaktorka:
K mírnému optimismu se přidává i ekonom a bývalý ministr průmyslu Vladimír Dlouhý.

Vladimír DLOUHÝ, bývalý ministr průmyslu /ODS/:
Gazprom dříve nebo později musí začít prodávat. Momentálně ty ceny má velmi solidní, nicméně dříve nebo později dojde i k prudkým poklesům cen plynu. Za druhé, Gazprom potřebuje prostředky na investice jak do těžby, tak do transportu.

Monika RYBÁKOVÁ, redaktorka:
Po podpisu kontraktů a obnovení přepravy ruského plynu přes Ukrajinu už nebudou nutní ani mezinárodní pozorovatelé. Monika Rybáková, Radiožurnál.

Skončil mezinárodní summit v egyptském Šarm ašŠajchu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Výzvou k zastavení násilí v izraelskopalestinském konfliktu dnes skončil mezinárodní summit v egyptském Šarm ašŠajchu. Po třech týdnech bojů oznámil jednostranné příměří Izrael a pár hodin po něm i palestinské ozbrojené frakce v pásmu Gazy. Několik evropských státníků, včetně českého premiéra Mirka Topolánka a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, se po summitu přesunulo do Izraele. V Jeruzalémě všechno sleduje náš zpravodaj Břetislav Tureček. Břetislave, kdo přesně se tedy večer schází?

Břetislav TUREČEK, redaktor:
Hezký večer. Izraelský premiér Ehud Olmert pozval na večeři mimo jiné i německou kancléřku Angelu Merkelovou nebo britského premiéra Gordona Browna. Jejich večerní rozhovory tady v premiérově rezidenci teprve začnou. Hlavní těžiště blízkovýchodní diplomacie dnes ale bylo právě v Egyptě. Jak mi řekl mluvčí českého předsednictví v Evropské unii Jiří Potužník, hledání vyváženého přístupu bylo opravdu důkladné. Na izraelský požadavek, že je nutné zastavit pašování z Egypta do pásma Gazy, zazněla námitka, že Izrael musí zároveň ukončit hospodářskou blokádu Gazy. Tam se totiž podzemní tunely z Egypta nepašují pouze zbraně, ale také potraviny a spotřební zboží, které Izrael přes pozemní přechody nepouští. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
A situaci na Blízkém východě okomentuje na Radiožurnálu i kolega Milan Slezák v příští půlhodině víkendového vysílání.

V Hesensku se uzavřely volební místnosti

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Doslova před několika minutami se uzavřely volební místnosti v německém Hesensku. Lidé tam vybírali nové složení Zemského sněmu. K volebním urnám šli už podruhé během jediného roku. Předchozí hlasování totiž skončilo patem. Po dnešku by už ale, aspoň tedy podle průzkumů, vládní koalice vzniknout měla. Teď by to měl živě potvrdit náš zpravodaj v Německu Jiří Hošek. Jirko, už znáš odhady volebních výsledků?

Jiří HOŠEK, redaktor:
Znám, hezký večer, potvrdily se odhady, že voliči v první řadě vytrestají sociální demokraty za jejich námluvy s postkomunisty navzdory slibům před volbami v roce 2008. Připomenu, že myšlenka vytvořit menšinovou vládu SPD se Zelenými s podporou postkomunistické Die Linke ztroskotala na odporu čtyřech odbojných poslanců sociální demokracie. Ta je tedy velký poraženým dnešního hlasování, když si ze sedmatřiceti pohoršila na dvacet tři a půl procenta, což je skutečně pro SPD katastrofa. Vládu tak s největší pravděpodobností a podle předpokladů vytvoří křesťanskodemokratická unie CDU dosavadního zemského premiéra Rolanda Kocha a liberální FDP. CDU podle takzvaných exit poll ze zveřejněných televizí CDF získala třicet sedm a půl procenta hlasů, tedy zhruba stejně jako před dvanácti měsíci. Ovšem liberálové měli získat neskutečných sedmnáct procent hlasů, což je v Německu nebývalé číslo. Postkomunistům přisuzují odhady přesně pět procent hlasů. Uvidíme, zda se nakonec do Zemského sněmu dostanou.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
To byl živě z Německa kolega Jiří Hošek, hezký večer.

Podle Julínka by se mohlo zdravotnictví dostat příští rok do dluhu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
České zdravotnictví by se mohlo v příštím roce kvůli ekonomické krizi dostat do dluhu, pokud by přišlo o peníze z regulačních poplatků nebo pokud by do něj nezačal další peníze nalévat stát. V České televizi to řekl odcházející ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Podle něj se ekonomická krize může na zdravotnictví projevit až s ročním zpožděním. Nepočítá ale s tím, že by se v následujících dvou letech zvyšovala částka, kterou stát odvádí za své pojištěnce.

Tomáš JULÍNEK, ministr zdravotnictví /ODS/:
V roce 2010 hrozí další zmražení této platby, což je významný výpadek, se kterým se dá vypořádat, pokud se nepřijmou některá opatření modernizační, pokud dokonce zmizí ty opatření, které jsme udělali proti plýtvání a zase si budeme kupovat paraleny a budeme chodit k lékaři a budou přijaty i některé nebezpečné návrhy některých poslanců, které se teďka můžou prosadit do té senátní verze, tak ta situace se zbytečně dramaticky zhorší.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tomáše Julínka střídá v čele ministerstva zdravotnictví Daniela Filipiová, která chce pokračovat v Julínkových reformách.

Před dvěma roky se přes Česko přehnal orkán Kiryll

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Přesně dva roky uplynou v noci od chvíle, kdy se Českem přehnal orkán Kiryll, zabil čtyři lidi a způsobil miliardové škody. Bez proudu byly tehdy jen na východě Čech tisíce lidí. Region patřil z pohledu energetiků i co do výše škod k nejvíce postiženým oblastem v republice. Jak dodává mluvčí v regionu ve společnosti ČEZ Šárka Beránková, opravit poničená vedení se podařilo ještě v tomtéž roce.

Šárka BERÁNKOVÁ, mluvčí společnosti ČEZ:
Jen ve východočeském regionu škody dosáhly částku přesahující padesát a půl milionu korun, což bylo nejvíce ze všech distribučních regionů skupiny ČEZ. V Královéhradeckém i Pardubickém kraji byl vyhlášen stav nouze, pak to bylo ještě v dalších devíti krajích v republice. My jsme ty opravy po orkánu Kiryll dokončili v květnu stejného roku.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Také v lesích byly obrovské škody. Mnohde se ani za dva roky nepodařilo vytěžit popadané dřevo. Většina poničených ploch je už ale většinou znovu zalesněná.

V Plzni dnes uctili památku Židů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Plzni dnes uctili památku Židů. Během tří lednových transportů v roce 1942 jich nacisté odvlekli do Terezína přes dva a půl tisíce. Po válce se jich vrátila pouhá stovka. Představitelé Plzně, zástupci židovské obce a katolické církve na jejich památku položili věnec u pamětní desky a minutou ticha uctili zmařené životy. Vzpomínkové shromáždění pak pokračovalo ve Velké synagoze. Byl tam i plzeňský primátor Pavel Rödl.

Pavel RÖDL, plzeňský primátor:
Jsou to lidé jako my všichni, jako každý druhý, že si to zaslouží. Musíme si uvědomit, co prožili, asi v lidském životě nejhorší co může být je beznaděj. A tito lidé vlastně neměli žádnou naději na to, že budou dál žít, takže jsem rád, že se i těmito akty dokládá, že ta historie taková byla a že je to naše historie a že se k ní my všichni nějakým způsobem hlásíme.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Také v Turnově si dnes připomněli první transport Židů v nedávno obnovené synagoze. Z Osvětimi se vrátilo jen několik členů turnovské židovské obce a obec pak krátce po válce zanikla.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu