Petr Dudek: Všimli bychom si Breivika v Česku?

25. červenec 2011
Ozvěny dne

Je nepříjemným a tragickým překvapením, že se v srdci mírumilovné a tolerantní lidské společnosti může dlouho a nerušeně pohybovat její zapřísáhlý nepřítel. Dnes, tři dny po útoku, je Anders Behring Breivik velmi sledovanou osobností. Bohužel pozdě.

Víme, že strávil plánováním a přípravou útoku devět let. Pokud je tedy pravda to, co napsal ve svém 1500stránkovém manifestu, který několik hodin před útokem zveřejnil na internetu. Lidé, kteří ho v uplynulých hodinách přečetli, tvrdí, že je to myšlenkově neucelený, nepůvodní a logicky chatrný polemický text. Nicméně vykazuje několik rysů, které by nás měly znepokojit.

Jedinec schopný hromadné vraždy na základě svého zvráceného přesvědčení se může skrývat kdekoli. Třeba v Praze. Odhalit jej a zadržet ho včas může být náročné, ale při pohledu na truchlící Nory vidíme, že není namístě litovat námahy.

Je jasné, že mnohé z Breivikových postojů a výkřiků by nikde na světě nevzbudily zvláštní pozornost. Ani v Česku, přirozeně. Odpor k Evropské unii (popřípadě Organizaci spojených národů a jiným mezinárodním útvarům) se u nás stal bezmála národním sportem. Totéž platí o zastáncích multikulturalismu, i ti jsou u nás oblíbeným terčem. Pokud se Breivikovi opravdu zamlouvaly metody, kterými se Čechoslováci po válce zbavili německých spoluobčanů, pak by se také nemusel obávat, že proto bude u nás nápadný. A obdiv k ruskému premiéru Putinovi a vládě silné ruské ruky, z nichž se Breivik vyznává? Ani to není nic, s čím by se u nás člověk čas od času nesetkal.

Namítnete, že nenávist k muslimům srovnatelná s tou Breivikovou se u nás nenajde. To si ale na Facebooku si najděte skupinu s názvem Islám v České republice nechceme a chvilku si ji prohlížejte. Podpořilo ji 60 tisíc uživatelů. Mezi nimi by se klidně ztratilo hned několik Breiviků.

Ano, muž, který se přiznal k vraždám v Oslo a na ostrově Utöya, podnikal i mnohem výstřednější kroky. Kromě uniforem, do nichž se rád oblékal, hromadil zbraně a tuny umělého hnojiva na výrobu náloží. Něco takového by policii, a to třeba i té české, snad už bylo nápadné. Pokud je ovšem ostražitější a bdělejší než norská.

autor: pdu
Spustit audio

Více z pořadu