Rozhovor s náměstkem ministryně obrany Martinem Bartákem

Dobrý večer, od mikrofonu i dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu vás zdraví Martin Veselovský. Předevčírem v deset hodin večer vláda rozhodla, že jednání o nejdražší veřejné zakázce za více než dvacet miliard korun nákupu obrněných transportérů bude pokračovat ještě dva měsíce. Rakouská zbrojovka Steyr a spolu s ní i český stát mají termín do 5. března. K tomu, aby se pokusili najít kompromisní řešení a zjistili, zda a za jakých podmínek je možno vzít zpátky smlouvu, kterou jsme vypověděli v půli prosince loňského roku. Jedním z klíčových lidí při jednáních mezi českým státem Steyrem a jeho majitelem, americkou korporací General Dynamics, byl a bude první náměstek ministryně obrany Martin Barták. Vítejte ve Dvaceti minutách. Dobrý den.

Martin BARTÁK, první náměstek ministryně obrany:
Dobrý den.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
O čem vlastně hodláte jednat se Steyrem v těch příštích dvou měsících?

Martin BARTÁK, první náměstek ministryně obrany:
Tak já bych jenom na úvod chtěl říct, že vláda nám potvrdila ten mandát na vyjednávání s původním dodavatelem ve středu a domníváme se, že toto nám ten rámec velmi přesně vymezuje a zabraňuje to různým spekulacím. To, o čem budeme jednat, je dílem součástí, řekněme, té uzavřené části, ale samozřejmě veřejnost má nárok na to býti informována. Já bych to uvedl na pravou míru, protože hodně se hovoří o tom, vlastně v jakém rámci jednáme, nebo proč jednáme. Tak my jednáme proto, že my jsme odstoupili v prosinci od té původní smlouvy na základě nedodání zboží a nesplnění kontrolních zkoušek. Odstoupení od smlouvy bylo jednostranné, ten dodavatel doposud toto neuznal a má nárok na to, aby s ním bylo dále jednáno. Navíc využil i některých paragrafů smlouvy, která je neveřejná, je součástí obchodního tajemství a požádal o další jednání tak, jak na to má nárok. My jsme absolvovali ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jenom, abych si to ujasnil, pane náměstku, to znamená, že do značné míry ten další dvouměsíční limit do 5. března je způsoben také tím, že Steyr požádal o další jednání?

Martin BARTÁK, první náměstek ministryně obrany:
To jednání, které probíhalo dneska, bylo po vzájemné dohodě, to jednání, které probíhalo bezprostředně po vypovězení smlouvy, bych řekl, také bylo po vzájemné dohodě, my jsme, my jsme to akceptovali a poté v lednu jsme svolávali takzvaný společný řídící výbor, který existuje, ještě po zániku smlouvy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Jak dopadlo to dnešní jednání?

Martin BARTÁK, první náměstek ministryně obrany:
Dnešní jednání já bych hodnotil jako konstruktivní a otevřené.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To je nějaký terminus technicus, kterým říkáte, že něco nechce říct.

Martin BARTÁK, první náměstek ministryně obrany:
To není terminus technicus, kterým chci toto explicitně vyjádřit, nýbrž je to fakt, protože při těch minulých jednáních, já se domnívám, že to lze říci, ta druhá strana, byla možná trochu zaražena tím chováním, protože pořád jsme v pozici velká země, malá země a není zvykem, že možná v minulosti byly ty věci hodnoceny až takhle příkře, vyjednávalo se mnohdy o prodlužování termínu, o různých dalších dodatcích a podobně. My jsme k tomu přistoupili skutečně zodpovědně a drželi jsme se litery té smlouvy, takže ze začátku po jejím vypovězení to byla spíš definice toho, co se stalo, proč a jaký je další možný rámec, v tu dobu to nemělo příliš jasné vyústění. My tím, že jsme ve středu dostali ten mandát, jak už jsem říkal, poměrně přesně zadaný a hovoří o tom, že s původním dodavatelem se má jednat, a to i proto, že je to samozřejmě korektní, my přece nezavřeme dveře při takhle velké zakázce největší v těch, v té novodobé historii polistopadové, tak to patří, si myslím, i k dobrému, dobrému jménu České republiky, že se snažíme najít, najít nějaké východisko nebo řešení.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že tam na straně českého státu je vůle se nějakým způsobem se Steyrem, potažmo americkou korporací General Dynamics dohodnout?

Martin BARTÁK, první náměstek ministryně obrany:
Určitě, určitě je ta vůle na souhlasné vyústění toho sporu, ke kterému jsme se dostali, protože my jsme vypověděli, oni s tím nesouhlasí, tak si myslím, že ta vůle tam je, to dnešní jednání to potvrzuje, došlo tam k vyjasnění mnoha argumentů, padly tam různé návrhy, obě strany teď potřebují nějaký čas na to, aby se nad tím zamyslely, co tam bylo řečeno, ale toho času není mnoho, jak už jste říkal, 5. března není daleko, navíc armáda nějakou komoditu tohoto typu potřebuje, takže příští týden začnou jednat expertní týmy, jeden bude technický, druhý bude právní, a to hlavní, o čem se bude hovořit, je náš původní návrh ze začátku tohoto roku, a to provést ověření toho, jak dodavatel odstranil nedostatky zjištěné v těch původních kontrolních zkouškách novými zkouškami, na kterých se oboustranně dohodneme, prověříme, zdali to vozidlo je schopno vůbec, aby bylo námi akceptováno a budeli to tak, tak se můžeme souběžně bavit o tom, jaký by mohl být právní rámec toho, jestliže v tomto bude shoda, tak ministerstvo předloží tento návrh vládě, protože garantem jakékoliv možné dohody další je pouze vláda a vládní rozhodnutí. A ta nám dá další, další pověření k tomu buď jednat nebo nejednat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Rozhodně. Jen připomínám pro posluchače Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu, že mým dnešním hostem je první náměstek ministryně obrany Martin Barták a hovoříme, jak jinak, než v tomto týdnu o zakázce na nákup obrněných transportérů. Vy jste říkal, že by v těch příštích dvou měsících po jednání expertních týmů mělo dojít i na přezkoušení toho, zda byly odstraněny ty závady či nedostatky na obrněných transportérech Pandur 2. Co se změnilo od toho 9. ledna, kdy ta protistrana odmítla návrh české strany na to, aby to vozidlo bylo předloženo zkouškám v nezávislé zkušebně?

Martin BARTÁK, první náměstek ministryně obrany:
No, víte, my jsme neřešili dneska, proč odmítli, nebo co je k tomu vedlo nebo vůbec jsme nekomentovali ten, ten předchozí průběh. My jsme na dnešním jednání zopakovali, že pro nás je toto jeden z předpokladů a my se nechceme dostat samozřejmě do budoucna do situace, že bychom řešili stav, kdy by opět nebylo vyhověno.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A teď jenom, abych si to ujasnil, tak znamená to, že oni, tím myslím Rakušané a Američané, souhlasí s nezávislou zkušebnou, anebo to bude v rámci české armády, ty zkoušky?

Martin BARTÁK, první náměstek ministryně obrany:
Tak ta zkušebna je vždycky svým způsobem nezávislá, ona není na nic navázána, je vybírána ve shodě. My jsme tou nezávislostí mysleli skutečně vydefinování takových podmínek, aby nemohli ty zkoušky být nějak zpochybněny ani zvenčí, ani dodavatelem, tak ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
A proto to bude?

Martin BARTÁK, první náměstek ministryně obrany:
Takto se o tom bude příští týden jednat, my jsme svůj návrh znovu dali, nebyl odmítnut a dohodli jsme se, že na té definici to znamená, kdy by se zkoušelo, jak by se zkoušelo, co by se zkoušelo a jakým způsobem, což je daná metodika, tak bude předmětem jednání příští týden.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Když už hovoříme o jednání technických týmů, tak podle materiálů, který ministryně obrany předložila právě ve středu vládě a který má Český rozhlas 1 Radiožurnál k dispozici, tak je definováno, za jakých podmínek, nebo které podmínky jsou, řekněme, pro český stát v jednání se Steyrem nepřípustné, a to je například, kdyby Steyr chtěl měnit technickotaktické parametry celého vozidlo, anebo kdyby si kladl nepřijatelné cenové požadavky, cituji z toho materiálu.

Martin BARTÁK, první náměstek ministryně obrany:
Ano, to vyplývá z toho, že záleží na tom, v jakém se bavíme prostředí, jestliže my nyní hovoříme s dodavatelem, který zatím jedná na bázi své smlouvy té původní, protože z jeho strany nadále jakoby pokračuje a jestliže my chceme najít to možné řešení v tomto prostředí, tak musíme velmi pečlivě dbát na to, aby byly dodrženy všechny ty původní požadavky, samozřejmě nemůžeme z ničeho slevit, především technickotechnická data, jinými slovy, musí splnit kontrolní zkoušky, musí projít veškerými zkouškami, ty jsou podnikové, kontrolní a finálně vojskové, po nich teprve může být jakýkoliv materiál zaveden do armády a zaplacen, to je jedna věc. A ta jednotková cena, pochopitelně, protože máte nějaký objem a z toho se dá odvozovat, nebo z toho se odvozuje původně cena jednoho kusu a my musíme mít garanci, že ty cenové podmínky budou, budou stejné, ale to je pochopitelně předmětem vyjednávání.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tomu rozumím, jinak, když už jsme u té jednotkové ceny, tak se bavíme neustále o sto, sto patnácti milionech za kus?

Martin BARTÁK, první náměstek ministryně obrany:
Víte, ono to opravdu, opravdu záleží na té konfiguraci, ty vozidla nejsou stejná, to není tajemstvím, jedná se o různé verze, různé modifikace a dle té nástavby, protože to, co je stejné, tak je většinou ten kolový podvozek základní, ale ta nástavba hodně osciluje, takže možná, když to zprůměrujete, tak se dá hovořit o této ceně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Takhle zhruba by to podle představ českého státu a zástupců ministerstva obrany mělo zůstat i nadále?

Martin BARTÁK, první náměstek ministryně obrany:
Ta jednotková cena by měla zůstat taková, jaká byla původně.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Když už jste mluvil, pane náměstku Bartáku, o těch jednotlivých verzích, jestli se úplně nepletu, tak v té smlouvě je požadováno zhruba osmnáct subverzí pro Armádu České republiky, zůstane ten počet?

Martin BARTÁK, první náměstek ministryně obrany:
Ten počet verzí, stejně tak jako nová operační potřeba Armády České republiky je definována v jiném bezpečnostním prostředí, v jiné době, tak byla podrobena revizi a je možné, že se bude hovořit i o různých modifikacích. Jestli osmnáct verzí je otázka pro toho uživatele, zdali všechny jsou nutné, jestliže on například řekne, že by mohl existovat i s méně verzemi, možná i s méně kusy, tak je to ale samozřejmě také součást toho jednání a nemusí to být akceptováno, to předesílám.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tou protistranou?

Martin BARTÁK, první náměstek ministryně obrany:
Tou protistranou samozřejmě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tuším, že 12. prosince byl hostem tady ve Dvaceti minutách předseda české vlády Mirek Topolánek a na otázku, která zněla, jestli se bude měnit počet obrněných transportérů, které bude český stát požadovat, jenom podotýkám, že ta úvodní zakázka zněla na sto devadesát devět kusů a opci na dalších pětatřicet, tak jestli se tento počet bude měnit, říkal, není to vyloučeno, je do značné míry pravděpodobné, že těch kusů bude méně. Stále to trvá?

Martin BARTÁK, první náměstek ministryně obrany:
Tak já myslím, že to, co říká pan premiér je pravda, on je o tomto projektu průběžně informován, myslím si, že velice vnímá jeho důležitost, stejně tak jako ostatní členové vlády a paní ministryně obrany. Takže já říkám ano, určitě to možné je, pro dokreslení zopakuji a už jsme to říkali mnohokrát, tím důvodem k odstoupení a ukončení z naší strany tohoto kontraktu není a nebyla snaha o redukci počtu, prostě když by nebyly problémy, vozidla by byla dodána a prošla zkouškami, my bychom je odebírali tak, jak je, harmonogram platili, došlo k tomu, že se vozidla nedodala, to už bylo mnohokrát řečeno proč a jak, na základě čeho. A my jsme udělali to, co je správné pro stát, pro uživatele a pro daňového poplatníka, my jsme nemohli toto zboží převzít, nyní se vytváří nový rámec, nové prostředí, v kterém se můžeme pohybovat, i když se, jak jsem předeslal, dohodnout snažíme a v tomto novém prostředí je docela dobře možné, že na základě požadavků uživatele, což je Armáda České republiky, ústy náčelníka generálního štábu, dojde k definici modifikace verzí a počtu směrem dolů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Když bych si jako laik, pane náměstku Bartáku, představoval, že v tuto chvíli, dva měsíce před tím vypršením limitu 5. března by už armáda měla mít tedy předefinované podmínky a měla by vědět, jestli potřebuje těch transportérů dvě stě nebo sto, tak bych si to myslel opravdu jen laicky a možná zpozdile?

Martin BARTÁK, první náměstek ministryně obrany:
Asi je korektní říci, že jak armáda, tak ministerstvo obrany ten počet samozřejmě má zrevidovaný, vydefinovaný, je dobře doložitelný, ministerstvo obrany ho bude, bude předkládat vládě během měsíce, kde bude potřeba zdůvodnit, ale já myslím, že je dobře se na to ptát po tom i veřejně, k čemu budou tyto transportéry nebo vůbec tato technika sloužit, s jakou přibližně výzbrojí, kde bude nasazována, jak bude schopná ochránit teritorium, jak jí bude schopné dopravit do těch misí a v jakém počtu, jaké úkoly by tam mohlo plnit a pak si myslím, že skutečně lze toto jednoznačně říci a zdůvodnit, proč chcete tolik a tolik.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tomu rozumím. A jenom, to všechno, co jste vyjmenoval, tak mám napsáno před sebou ve svých notách na dnešek a chtěl jsem se na to ptát a protože to vyjmenováváte vy, pane náměstku, tak rozumím tomu, že mi to neřeknete, ale rozumím tomu dobře, že armáda a ministerstvo obrany už tyto parametry má definovány, akorát ještě nejsou určeny pro veřejnost?

Martin BARTÁK, první náměstek ministryně obrany:
Ano, dá se to, dá se to takto říci a já se domnívám, že je to, je to hodně specifická otázka a je to i dáno tou mírou dnešní otevřenosti, dříve toto byly údaje, o kterých se prostě nemluvilo, nakupovalo se v obrovských množstvích naprosto nesmyslně, stejně tak si myslím, že toto vedení od první vlády Mirka Topolánka se hodně snaží zracionalizovat ten proces na ministerstvu obrany a není to jednoduché, protože většina z těch procesů byla započata zavedení jiných, ale ta definice je, já si myslím, že je velmi racionální, že zohlední ty potřeby moderní a mobilní armády a že zohlední i to, že ta armáda má nějak reprezentovat v zahraničí v misích a samozřejmě má za úkol i fungovat na našem území a pak si dovedu představit, že ten počet, počet je dobře definovatelný.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Teď jenom, v podstatě jenom v rámci zkoušky toho, co jste ochoten a schopen říct, tak když se odrazím od tvrzení armádního analytika nebo bezpečnostního analytika Paula Beavera, který pracoval dlouhé roky pro Jane's Defence Weekly, tak ten říkal, že zhruba sto kusů je možných používat pro mírové mise a zhruba dvě stě kusů už je počet, se kterými je možno působit i v bojových misích. Tak se ptám, jestli to je zhruba v relaci, ve kterých uvažují jejich odborníci české armády?

Martin BARTÁK, první náměstek ministryně obrany:
Tak jsou, mise bojové jsou mise mírové, my jsme členy NATO, zapojujeme se do těch operací, jsme současně členy Evropské unie, takže nás čeká i zapojení v rámci evropské bezpečnostní politiky. A já si myslím, že toto tvrzení je, pana kolegy, správné.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Říká v těchto Dvaceti minutách Radiožurnálu Martin Barták, první náměstek ministryně obrany. Podle už toho zmiňovaného materiálu, který byl předložen ve středu vládě, panuje určitá obava, zda bychom ustáli mezinárodní žalobu na ochranu investic ze strany právě amerického vlastníka rakouské zbrojovky General Dynamics, pokud bychom opravdu od té smlouvy odstoupili a dále nejednali a tak dále. Pokud se 5. března vláda i přesto rozhodne, že Pandury od Steyru mít nebudeme, tak už ta obava nebude trvat, anebo zůstává?

Martin BARTÁK, první náměstek ministryně obrany:
Tak to je otázka obavy a toho, kdo se bojí a podobně, my prostě jednáme a snažíme se dojít k závěru, který bude, který bude výhodný, bude výhodný pro Českou republiku a bude akceptabilní pro druhou stranu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Já tomu rozumím. Tak já to jenom posunu, tu otázku poněkud. Jsou ty dva měsíce, ať už proběhnou jakkoliv ta jednání s jakýmkoliv výsledkem, poté dobrým argumentem pro případnou mezinárodní arbitráž na ochranu investic?

Martin BARTÁK, první náměstek ministryně obrany:
Já bych to takhle neřekl. Je otázka, zdali k té arbitráži dojde, jestli je legitimní, kdo by jí podával, já nejsem právník, to je dikce, která je do jisté míry spekulativní, ale málo kdosi troufne z těch právníků, kteří o tomto hovoří, vám říci, jak to může být, nebo jak by to mohlo dopadnout. Ty věci přicházejí tak, jak jsou, my jednáme a chceme dojít k nějakému výsledku, neznamená to, že 5. března přineseme nějakou jasnou dohodu, to bych chtěl taky zdůraznit, je to informace vládě o tom, jestli je možné nebo není možné dále pokračovat nebo se dohodnout s jasnými časovými termíny, protože dalším faktem je, že armáda, jak už jsem řekl na začátku, transportéry potřebuje a potřebuje je v nějaké dohledné době, nemusí to být ihned, protože s tím nasazením se stejně momentálně nepočítalo, ale nemůžeme to prodlužovat o dva, tři roky, v případě, že se ukáže, že by tato jednání byla lichá, nikam nevedla, tak je na vládě, aby rozhodla, jakým způsobem dále pokračovat a tam samozřejmě je i ta varianta nového tenderu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Pokud tedy, alespoň podle toho materiálu, který ve středu byl na vládě, panuje určitá obava z postoje americké korporace General Dynamics. Je nějakým způsobem zakomponováno jednání například předsedy české vlády při jeho návštěvě v posledním týdnu v únoru ve Spojených státech amerických?

Martin BARTÁK, první náměstek ministryně obrany:
Já bych neřekl, že to je obava, to je součást toho materiálu, který faktograficky něco mapuje, něco, ani ne komentuje, ale předkládá té vládě tak, aby viděla, jaké jsou varianty. Vy taky přecházíte a nebojíte se, nebo možná bojíte, jestli vás něco přejede, nebo když plavete, že se utopíte, když třeba omdlíte, takže to není obava v pravém slova smyslu, to je nějaká možnost, ano, může nastat, někdo se jí bojí, někdo jí bere jako výzvu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
To znamená, že není důvod, aby Mirek Topolánek, předseda české vlády jednal s někým vysoce představeným General Dynamics?

Martin BARTÁK, první náměstek ministryně obrany:
Si netroufám radit panu premiérovi, o čem by měl ve Spojených státech jednat, zdali to bude předmětem agendy na tu nadcházející cestu koncem února, to já nevím, myslím si, že je asi, asi složité, aby to tam nezaznělo, ať z jedné či druhé strany, ale určitě to nebude, nebude nějaký hlavní bod nebo něco, s čím by tam pan premiér asi, asi jel, jakožto hlavní věcí, o které by se, nebo ani ne hlavní, ale důležitou věcí, o které by se hovořilo, to je nyní spíš na úrovni, bych řekl, obchodně technické, má to svůj politický rámec, své politické pozadí, ale nemělo by to přesáhnout někam, kam prostě nemá. My jsme rovnocenný partner, snažíme se být pro Spojené státy jak v oblasti transportérů, tak v oblasti protiraketové obrany, tak v oblasti obchodní spolupráce. Já myslím, že to je dostatečně řečeno.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak a pojďme zpátky do České republiky, možná na první pohled by se zdála naprosto, naprosto stejná situace, jako byla a je nastavena ve vztahu mezi českým státem a rakouským Steyrem. Situace mezi českým státem a Tatrou, tedy případným dodavatelem nových vojenských vozů pro Armádu České republiky, vojenských nákladních vozů podotýkám, je ta situace stejná?

Martin BARTÁK, první náměstek ministryně obrany:
Ta situace určitě není stejná, není identická, má tam jistou paralelu v tom, že u Tatry také došlo ke zpoždění a nedodání, ty dvě zakázky jsou v mnohem nesrovnatelné. Tatra je technicky jednodušší, ten rozsah není tak vysoký jako u těch obrněných transportérů, byť je to samozřejmě také velká zakázka. A ministerstvo souhlasilo s umožněním Tatry k náhradnímu plnění s tím, že je tady vyčíslena penalizace a nestaneli se tak, tak pořád trvá ta hrozba. A jestliže dojde k dalšímu neplnění, protože ta smlouva a ty termíny běží a nebudeli toto naplněno, tak zde samozřejmě také reálná hrozba a řekněme Damoklův meč nad Tatrou visí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Je tam nějaký časový termín?

Martin BARTÁK, první náměstek ministryně obrany:
Ten časový termín tam je, ale jelikož není veřejný a je předmětem té komunikace ministerstvo Tatra, která je uzavřena, tak já bych ho nyní nechtěl říkat, ale není daleký.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Vy se, pane náměstku, pohybujete v minovém poli informací, které nemůžete sdělit.

Martin BARTÁK, první náměstek ministryně obrany:
To já bych neřekl, já si myslím, že jsem toho řekl hodně, ten termín není daleký, je v řádu několika týdnů.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak takových bylo dnešních Dvacet minut. Mým hostem byl první náměstek ministryně obrany Martin Barták, děkuji za váš čas a na shledanou.

Martin BARTÁK, první náměstek ministryně obrany:
Děkuji, na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
U druhého mikrofonu byl Martin Veselovský, přeji vám příjemný podvečer strávený s Českým rozhlasem 1 Radiožurnálem. Přesně v osmnáct hodin začíná také Radiofórum Českého rozhlasu.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: mav
Spustit audio