Výsledky prezidentských voleb v Srbsku

4. únor 2008
Zblízka

Třináct minut po deváté hodině je na Radiožurnálu čas pro prezidentské volby, nikoliv pro ty naše, ale pro ty srbské. Z lidí v Srbsku totiž konečně spadla nervozita spojená právě s volbami. Radikální kandidát Nikolič měl velkou podporu voličů a nevědělo se, jestli demokrat Tadič dokáže seskupit tolik hlasů, aby nad ním vyhrál. Ovšem vítězství dosavadního prezidenta je dáno hlavně tím, že bylo plno lidí, kteří radikála u moci nechtěli. Nakonec Boris Tadič zvítězil o tři procenta.

Martin JEŽEK:
Na náměstí v Bělehradě se skandovalo Pobeda, Pobeda, jako vítězství, ale skandovalo se i proti premiérovi Vojislavu Koštunicovi. Někteří pozorovatelé uvedli, že by v dohledné době mohla padnout vláda. Staronový prezident přijel hned poté, co zjistil, že nad svým rivalem Tomislavem Nikoličem vede hned o několik procent a vyhlásil vítězství. V centru Bělehradu se kvůli oslavě zastavila doprava a Tadič poděkoval z balkónu sídla své strany. Sešlo se až deset tisíc lidí, bylo plno srbských vlajek i vlajek demokratické strany. Objevily se i dvě evropské. Euforie ale nebyla tak veliká, jak se na první pohled zdálo, potvrdil to student Vladimir z Bělehradu. On stál opodál a moc se mu slavit nechtělo, takže první otázka zněla, tak slavíš, anebo ne?

Vladimir, student, Bělehrad:
Já slavím hlavně proto, že v poslední době bylo lépe než, dejme tomu, v devadesátých letech. A chtěl bych, aby bylo ještě lépe než teď.

Martin JEŽEK:
I když na mítinku v Bělehradě byla hlavně mládež, našli se i starší lidé. Pan Tasič je důchodce a řekl, že od staronového prezidenta čeká hlavně, aby bránil Kosovo, aby se neodtrhlo.

pan TASIČ, důchodce:
On ho sám ubránit nemůže, ale měl by to zkusit.

Martin JEŽEK:
Na oslavu Tadičova vítězství přijel z dvousetkilometrové vzdálenosti.

pan TASIČ, důchodce:
Spravedlnost a Bůh stále existují.

Martin JEŽEK:
Říká pan Tasič, který si myslí, že tohle bylo sice malé, ale skutečně důležité vítězství. Pár kilometrů odsud, na Novém Bělehradě, byl štáb pozorovatelů voleb. Organizace CESID jako první přišla se zprávou, že Tadič vyhrál a na tom se pak už nic nezměnilo. Výsledky tam komentovalo hodně lidí, ale nejostřejší byl bývalý ministr zahraničí Goran Svilanovič. Vyzval premiéra Vojislava Koštunicu k demisi.

Goran SVILANOVIČ, bývalý ministr zahraničí:
Je tu mnoho velvyslanců a cizích zpravodajů a já bych jim rád řekl, voliči radikálů nejsou lidé, kteří nenávidí jiné národy, to jsou hlavně lidé, kteří jsou velmi nespokojeni s vývojem v této zemi za posledních osm let.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Martin Ježek
Spustit audio