Zprávy o šesté 14. června 2011

14. červen 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

moderátor:
Část vlaků by při čtvrteční stávce mohly nahradit autobusy soukromníků.

osoba:
Případně budou připraveny jako posila autobusy a mikrobusy dodané z ministerstva obrany.

moderátor:
Obce mohou samy regulovat videoloterijní terminály. Ústavní soud totiž potvrdil vyhlášku Chrastavy na Liberecku.

osoba:
To je generální vítězství, je to triumf nejen pro Chrastavu, je to triumf pro všechna města v České republice.

moderátor:
Česko by mohlo v dohledné době uznat povstaleckou vládu v Libyi. Slib měl v Praze vyslechnout ministr prozatímního kabinetu.

osoba:
Bohužel to trvá dlouho, ale snad se v blízké době i vy přidáte.

moderátor:
Zítra bude oblačno až polojasno, postupně přeháňky, teploty do 27 stupňů.

Přípravy na čtvrteční stávku v dopravě se stupňují

moderátor:
Přípravy na čtvrteční stávku v dopravě se stupňují. Ještě na zítřejší dopoledne premiér svolal jednání vlády s odbory a zaměstnavateli. Zatím ale není jisté, jestli schůzka bude, protože šéf odborů je v cizině. Jisté naopak je, že vlaky, které ve čtvrtek vůbec nepojedou, nahradí na nejkritičtějších místech autobusy. Městská doprava se zastaví v Brně a také v Praze. Pro nemocnice stejně jako pro školy nebude jednodenní výpadek dopravy velkým problémem, na komplikace jsou připravené.

Jan HERGET:
Někde lékaři přespí, jinde se omezí plánované operace. Se zásobami léků nebo potravin problém není. Na dráze vypomůže 200 autobusů tam, kde je vlak jedinou variantou spojení. Dohodl se na tom premiér Petr Nečas s ministrem dopravy.

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Dalších zhruba 100 až 150 autobusů a mikrobusů by v případě zájmu mohlo dodat ministerstvo obrany.

Jan HERGET:
V Praze a okolí pojede jen asi třetina autobusů a tramvaje žádné. Šéf dopravního podniku Martin Dvořák věří, že metro bude fungovat alespoň částečně.

Martin DVOŘÁK, šéf dopravního podniku:
Nevyvineme maximální snahu o to, aby metro v omezeném provozu jezdilo.

Jan HERGET:
Odboráři ale chtějí, aby bylo metro zavřené úplně.

Jiří OBITKO, předseda odborové organizace:
My se obáváme, že těch lidí, které budou moc pracovat, bude tak málo, že ten provoz bude nebezpečný.

Jan HERGET:
Říká Jiří Obitko. V Brně se zastaví veřejná doprava kompletně a velké komplikace se dají čekat na celé jižní Moravě. Naopak na Vysočině a v Královéhradeckém kraji se zastaví jen železnice. Jan Herget, Radiožurnál.

Problémy s dopravou do práce a škol nebudou mít ve čtvrtek lidé v Ostravě

moderátor:
Problémy s dopravou do práce a škol nebudou mít ve čtvrtek lidé v Ostravě. Tamní odboráři se ke stávce nepřipojí.

Michal KLIMENT:
Důvodem jsou finance. Ostravští odboráři už stávkovali na začátku června a nechtěli znovu trestat dopravní podnik, cestující, ani sebe.

Jana MALOUŠOVÁ:
Pořád ještě ty naše platy nemáme až tak vysoké, abychom si mohli dovolit takovéto finanční ztráty. Ty čtyři dny, myslím si, že /nesrozumitelné/.

Michal KLIMENT:
To říká jedna z odborářek Jana Maloušová. Ostravští dopraváci ale stávku podpoří symbolicky.

Ivo PROTIVÍNSKÝ, odborový předák:
To znamená, že vyvěsíme letáky v dopravních prostředcích a řidiči, kteří podporují tuto stávku, budou mít na sobě během práce žlutou bezpečnostní vestu.

Michal KLIMENT:
Dodává odborový předák Ivo Protivínský, podle kterého by část ostravských dopraváků mohla přijet podpořit své kolegy do Prahy. Pro Radiožurnál Michal Kliment, Ostrava.

Obce mohou samy regulovat videoloterijní terminály

moderátor:
Obce si mohou samy určit místa, na kterých povolí videoloterijní terminály. Ústavní soud dnes potvrdil, že zřizování těchto centrálně řízených výherních automatů mohou města regulovat vyhláškami. Chrastava na Liberecku tak obhájila svou vyhlášku, kterou vymizela místa pro provozování terminálů. Dosud přitom videoloterijní terminály povolovalo jen ministerstvo financí.

Zbyněk ZIKMUND:
Zrušení části chrastavské vyhlášky navrhlo ministerstvo vnitra. Samospráva prý překročila své pravomoci, protože povolování terminálů je věcí ministerstva financí. Ústavní soud byl ale jiného názoru. Starosta Chrastavy Michael Canov označil rozhodnutí soudu za generální vítězství.

Michael CANOV, starosta Chrastavy:
Necháme tyto přístroje na vymezených místech, který vlastně máme, my si nechceme hrát na prohibici, máme tři místa, kde má po dvou přístrojích, tak je to domluveno, ale nechceme v Chrastavě typické klasické herny.

Zbyněk ZIKMUND:
Starosta Bohumína Petr Vícha řekl, že rozhodnutí má pro obce velký význam, ale je tu ještě jiný problém. Ministerstvo financí totiž povolilo přes 50 tisíc videoloterijních terminálů, některé až na dobu 10 let.

Petr VÍCHA, starosta Bohumína:
Proto bude důležité, jak teď bude v parlamentu přijata zákonná novela, která by měla omezit platnost těchto povolení.

Zbyněk ZIKMUND:
Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Střídavou péči o děti možná začnou soudy rozvádějícím se rodičům nařizovat častěji

moderátor:
Střídavou péči o děti možná začnou soudy rozvádějícím se rodičům nařizovat častěji. Poslanci dnes totiž poslali do dalšího projednávání novelu zákona o rodině, která institut střídavé péče posiluje. Jednání sněmovny sleduje reportérka Martina Spěváčková. Martino, jakou měla norma v dolní komoře podporu.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Střídavá péče tady ve sněmovně měla zhruba podporu poloviny poslanců, a to napříč politickým spektrem. Stejný počet zákonodárců byl proti. Autor normy Pavel Staněk z ODS musel čelit námitkám, že si rodiče budou přes střídavou péčí vyřizovat vzájemné účty, v čemž by mohl případně stranit i soudce. To ale Staněk odmítá.

Pavel STANĚK, poslanec /ODS/:
Pokud soud nevyhoví takovým návrhům a bude zjevné, že se jedná třeba o obstrukce ze strany druhého z manželů rodičů, tak prostě bude muset odůvodnit, proč to neudělal.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Jedním z největších odpůrců novely je sociálnědemokratická poslankyně Vladimíra Lesenská.

Vladimíra LESENSKÁ, poslankyně /ČSSD/:
Současná legislativa je dostatečně schopná ošetřit tento problém, takže mi to opravdu přijde nadbytečný.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Novela tak bude během závěrečného čtení čelit návrhu na zamítnutí. Z Poslanecké sněmovny Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Česká republika by mohla údajně brzy uznat povstaleckou vládu v Libyi

moderátor:
Česká republika by mohla údajně brzy uznat povstaleckou vládu v Libyi. V rozhovoru pro Český rozhlas to prohlásil člen prozatímní vlády v Benghází Muhammad alAllaquí. Ministerstvo zahraniční zatím zkoumá různé varianty uznání.

osoba:
Doufali jsme, že budete jedni z prvních, kdo nás oficiálně uzná. Bohužel to trvá dlouho, ale snad se v blízké době i vy přidáte, vyslechl jsem si v Praze příslib ministra zahraničí Schwarzenberga, že se tak v blízké době stane.

Jiří HOŠEK:
Povstalecký ministr spravedlnosti Muhammad alAllaquí si myslí, že pád režim plukovníka Kaddáfího je otázkou příštích několika týdnů a že Česko velkou příležitost v Libyi už málem propáslo. Naše ministerstvo zahraničí vzkazuje, že stále zkoumá možné právní alternativy uznání prozatímní vlády v Benghází. Pravděpodobná je údajně varianta, kterou se vydalo Německo, tedy uznání prozatímní vlády coby legitimního představitele libyjského lidu. Jiří Hošek, Radiožurnál.

Státy platící eurem právě teď jednají o možném bankrotu předluženého Řecka

moderátor:
Státy platící eurem právě teď jednají o možném bankrotu předluženého Řecka. Jako částečný bankrot prosazuje Německo. Kvůli této možnosti se v Bruselu na mimořádné schůzce sešli ministři financí zemí eurozóny.

Ondřej HOUSKA:
Podle Němců by se měli na pomoci Řecku podílet i investoři, kteří zemi půjčovali. Berlín chce, aby své peníze dostali zpět o 7 let později. Řecko by jim tak po tuto dobu nemuselo nic splácet. O to míň by mu pak museli půjčit země eurozóny. Proti tomuto plánu je ale Evropská centrální banka. Bojí se, že částečný řecký bankrot vyvolá paniku a strhne do propasti i Irsko nebo Portugalsko. Banka chce, aby investoři raději dobrovolně znovu nakoupili řecké dluhopisy. O další pomoci Řecku se jedná proto, že záchranný plán z loňska neuspěl. Země tak potřebuje další záchranné půjčky za desítky miliard eur. Ondřej Houska, Radiožurnál.

Hlavní palestinské frakce začaly jednat o zamýšlené vládě Národní jednoty

moderátor:
Měsíc po oficiálním usmíření začaly hlavní palestinské frakce jednat o zamýšlené vládě Národní jednoty. V Káhiře se sešel prozápadní Fatah a islamisté z Hamasu. První skupina kontroluje palestinské enklávy na západním břehu Jordánu, druhá vládne v Gaze. Fatah chce, aby i společný kabinet vedl dosavadní šéf vlády v Ramalláhu Salam Fajád. Hamas to ale odmítá.

Břetislav TUREČEK:
Podle londýnského deníku AlHajad bude Hamas požadovat, aby vládu vedl Ismaíl Haníja. Tedy politik, který byl palestinským premiérem do rozkolu před 4 lety a teď vede vládní aparát v Gaze. Hamas argumentuje i skutečností, že je vítězem demokratických voleb před 5 lety. Podle jiných informací nakonec obě strany najdou třetí kompromisní jméno. Konečnou podobu vlády mají za týden v Káhiře doladit vůdce Fatahu a palestinský prezident Mahmúd Abbás a za Hamas jeho politický vůdce Chálid Mišal. Palestinské usmiřování kritizuje Izrael s argumentem, že Hamas je teroristická organizace. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém.

Čtyři koně Převalského z pražské ZOO odletěli do země svých předků

moderátor:
Poprvé ve své historii zorganizovala pražská zoologická zahrada návrat koní převalského do volné přírody. Na cestě do Mongolska jsou právě teď tři klisny a jeden hřebec doprovázené týmem zoologů a veterinářů.

Květa MORAVCOVÁ:
Veterináři dali zvířatům uklidňující látky a do vojenského letadla je naložili ve vystlaných bednách. O jejich výběru rozhodly podle ředitele ZOO Praha Miroslava Bobka tři ukazatelé.

Miroslav BOBEK, ředitel ZOO Praha:
Výběr probíhal zejména na základě věku, zdravotního stavu a vlastně také podle původu právě proto, aby byli ti koně co nejméně příbuzní ke zvířatům, která teď žijí v Mongolsku.

Květa MORAVCOVÁ:
V letadle stráví zvířata a tým odborníků 17 hodin. Kapitán letadla Jiří Ulvr prý poletí pomaleji a klidněji.

Jiří ULVR, kapitán letadla:
Kvůli koním se při vzletu i při přistání nemůže využít plný výkon letounu kvůli tomu, aby vlastně koně, nedošlo k jejich poškození, že by si sedli a tak se s nima bude stoupat pomaleji.

Květa MORAVCOVÁ:
Po příjezdu do rezervace čeká klisny Limu, Cassovii, Kordulu a hřebce Matyáše karanténa, hned poté se připojí ke čtyřiadvacetičlennému stádu rezervace Khomiin Tal. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Akce Daruj krev s Českým rozhlasem

moderátor:
Znovu obnovenou pražskou premiéru má za sebou tradiční akce Daruj krev s Českým rozhlasem. Dnes se vrátila do naší zrekonstruované historické budovy na Vinohradské 12.

Pavla DLUHOSCHOVÁ:
K odborům přišlo 110 lidí, říká doktorka Lucie Baumruková z transfúzního oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Lucie BAUMRUKOVÁ, transfúzní oddělení Všeobecné fakultní nemocnice v Praze:
Byli jsme spokojeni i my, myslím si, že i dárci, že ta akce byla celkem v příjemném duchu, že se nesla v takové pohodové i atmosféře.

Pavla DLUHOSCHOVÁ:
Dopoledním hostem Radiožurnálu byla patronka akce Daruj krev, rychlobruslařka Martina Sáblíková. Živě vysílaná beseda přímo z foyer také přilákala mnoho lidí.

osoba:
Chodím navrhovat pravidelně do Thomayerovy nemocnice a dneska jsem využil příležitosti, že je tady Martina Sáblíková a spojil jsem příjemné s užitečným.

Pavla DLUHOSCHOVÁ:
Akce Českého rozhlasu opět pomohla omladit dárcovskou populaci. 40 lidí přišlo darovat krev poprvé. Pavla Dluhoschová, Radiožurnál.

autor: pez
Spustit audio