Zprávy o šesté 24. srpna 2011

24. srpen 2011
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Přehled zpráv

moderátor:
Vláda schválila návrh daňové reformy. Bez ministrů za TOP 09.

Petr NEČAS, premiér:
Za zvlášť neuvěřitelné považuji, že dnes vláda České republiky projednávala daňovou reformu a projednávala to za nepřítomnosti příslušného ministra.

moderátor:
Navzdory porážkám na bitevním poli se Muammar Kaddáfí odmítá vzdát.

Ondřej BOUDA:
Kaddáfí chce bojovat až do vítězného konce nebo se stát mučedníkem. Své věrné vyzval k vyhlazení zrádců.

moderátor:
Fotbalisté Plzně jsou blízko Lize mistrů. Odvetu s Kodaní budou hrát ofenzivně.

osoba:
Pokud máme typy hráčů, kteří jsou rychlí, kteří jsou brejkoví, no, tak přece by bylo špatně, kdybychom toho nevyužili.

moderátor:
A počasí, zítra bude jasno až polojasno, teploty do 34 stupňů.

Vláda schválila návrh daňové reformy

moderátor:
Vláda dnes schválila návrh daňové reformy. Do poslanecké sněmovny půjdou mimo jiné návrhy zákonů, které zavádí jedno inkasní místo pro výběr daní zdravotního a sociálního pojištění nebo zrušení zaměstnaneckých benefitů, například stravenek. Nově také daní 20% hazard. Podoba daňové reformy se nelíbí opozici. ČSSD se už dala slyšet, že návrh ve sněmovně nepodpoří. Jednání vlády se nezúčastnili ministři za TOP 09. Ti takto protestují, jak deklarují, kvůli politické ochraně extremismu ve státní správě.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Neomluvená a neomluvitelná, tak označil premiér Petr Nečas absenci ministrů za TOP 09 na dnešním jednání vlády. Jedinou výjimkou je ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který má dovolenou. Neúčast ministrů chce Nečas ještě řešit.

Petr NEČAS, premiér:
Budu určitě kolem toho něco dělat, nebudu to sdělovat ministrům prostřednictvím sdělovacích prostředků.

Věra MASOPUSTOVÁ:
O tom, že je premiér touto situací, mírně řečeno, rozladěn, svědčí jeho reakce na informaci, že Miroslav Kalousek výsledek hlasování o daňových změnách vítá.

Petr NEČAS, premiér:
To se mu to vítá, když si to nemusel odpracovat.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Ministr financí kontroval tím, že na návrhu pracoval před dnešním jednání kabinetu řadu let.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí:
Pokud ta hodina dnes znamená, že jsem si to nedopracoval, pak je to výrok, který mohu přisoudit pouze dusnu a horku.

Věra MASOPUSTOVÁ:
S výslednou podobou daňových změn nejsou spokojené Věci veřejné. Ty chtějí ve sněmovně bojovat například za zachování stravenek. Věra Masopustová, Radiožurnál.

moderátor:
Vládnímu návrhu daňové reformy se budeme podrobně věnovat za několik minut v dnešních Ozvěnách dne.

Libyjská povstalecká rada nabídla amnestii za dopadení nebo zabití Kaddáfího

moderátor:
Libyjská povstalecká rada nabídla amnestii komukoliv z Kaddáfího spolupracovníků, který jim plukovníka vydá nebo zabije. Jeden podnikatel v Benghází navíc za dopadení autoritářského vůdce slibuje odměnu ve výši 1 milionu a 300 000 dolarů. Muammar Kaddáfí se má skrývat někde v okolí Tripolisu nebo ve svém rodišti Syrtu, kam se stahují vládní jednotky.

Ondřej BOUDA:
Ani po pádu Kaddáfího pevnosti v centru Tripolisu boje o hlavní město neskončily. Povstalci sice tvrdí, že ovládají už 95% země, ale stále se snaží získat kontrolu nad metropolí. Těžké boje se odehrávaly například v okolí hotelu, ve kterém bydleli zahraniční novináři. Ti se na svobodu dostali až v podvečer. Město stále ostřeluje Kaddáfího dělostřelectvo. Mezitím se přechodná Národní rada snaží zajistit chod státu. Chybí jim na to ale finance. Úřady proto svolávají zaměstnance, kteří pracovali na ropných zařízeních v již osvobozených městech. Chtějí těžbu černého zlata obnovit co nejdříve. Ondřej Bouda, Radiožurnál.

Francie připravuje návrh nové rezoluce OSN o Libyi

moderátor:
Návrh nové rezoluce OSN o Libyi připravuje Francie se svými partnery. Na jejím základě by měly být odblokovány účty libyjského režimu a peníze z nich předány do rukou povstalců, respektive přechodné Národní rady. O možnostech politické transformace v Libyi má dnes s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym jednat jeden z vůdců libyjských rebelů Mahmúd Džibríl. Za uvolnění zablokovaných účtů libyjského režimu se už postavilo Turecko, Německo i Velká Británie. Šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová prohlásila, že Evropská unie je připravena uvolnil libyjská aktiva v okamžiku, kdy k tomu OSN dá souhlas.

Ratingová agentura Standard & Poor's zvýšila rating Česka

moderátor:
Ratingová agentura Standard & Poor's zvýšila rating Česka o 2 stupně. Hodnocení dlouhodobých závazků v cizích měnách zlepšila z A na AA. Výhled u známky označila za stabilní.

Tomáš MEDEK:
Agentura tak zlepšila pozici Česka z pohledu zahraničních investorů. Standard & Poor's pozitivně hodnotí nízkou míru zahraničního zadlužení státu a stabilní bankovní sektor s minimem půjček v cizí měně a dobře fungující nezávislou Centrální bankou. Analytici agentury do zlepšení ratingu také promítli očekávání, že bude schválena důchodová reforma. Na zvýšení ratingové známky odpoledne reagovala česká měna i tuzemské akce. Koruna k euru zpevnila na 24 korun a 30 haléřů, index PX pražské burzy v závěru obchodování přidal 10,6%. Tomáš Medek, Radiožurnál.

Rumburk střeží spolicisté ze speciální jednotky

moderátor:
Už podruhé vyrazilo do ulic ve Šluknovském výběžku 50 policistů ze speciální jednotky. Přítomnost policejních těžkooděnců situaci prozatím uklidnila. Místní politici současně ale varují, že se jedná jen o bezprostřední řešení. Co policie hlídá v Rumburku zjišťovala redaktorka Gabriela Hauptvogelová.

Gabriela HAUPTVOGELOVÁ:
Policisté se na hlídkách zaměřují na sídliště i centrum města. Právě u náměstí jsou 3 panelové domy, kde bydlí problémové lidé. Muži zákona kontrolují i zákazníky heren a lidi, kteří posedávají na lavičkách. Obyvatelé města to vítají. Obávají se ale toho, že až za několik týdnů posily odjedou, situace se opět zhorší. Na páteční odpoledne jsou v Rumburku nahlášena 2 shromáždění. Úředníci zvažují, že 1 akci nepovolí. Svolává ji jedna facebooková skupina. Očekává se ale, že lidé se tu stejně sejdou. Právě proto dnes strážníci upozorňovali obchodníky na možné nepokoje. Z Rumburka pro Radiožurnál Gabriela Hauptvogelová.

V americkém Clevelandu bude pohřben Ctirad Mašín

moderátor:
V americkém Clevelandu pohřbí s vojenskými poctami protikomunistického odboráře Ctirada Mašína. Na obřad za Českou vládu dorazí ministr obrany Alexandr Vondra. Jeho účast i udělení nejvyššího českého vojenského vyznamenání oběma bratrům Mašínům kritizují opoziční strany a část české společnosti. V Clevelandu bude i náš severoamerický zpravodaj Vít Pohanka. Vítku, kdo se obřadu zúčastní?

Vít POHANKA:
Hezký podvečer. Tak vy už jste zmínil ministra Vondru, měl by tady být mimo jiné třeba i senátor Jaromír Štětina, Tomáš Grulich a také bývalý senátor Liška. S nimi má tedy dorazit i skupina historiků, jmenovitě Petr Blažek z Ústavu soudobých dějin, Aleš Knížek z Vojenského historického ústavu. To, si myslím, že je vypovídající, že to dodává tomu pohřbu, řekněme, větší váhu. Samozřejmě zde budou i nejbližší příbuzní Ctirada Mašína, jeho mladší bratr Josef, sestra Zdena a další. Chybět nebudou ani přátelé rodiny Mašínových, ať už z České republiky nebo odsud ze Spojených států. My o tom budeme v každém případě podrobněji informovat na zpravodajských stanicích Českého rozhlasu po obřadu zítra ráno, doufám, i v reportáži natočené přímo na místě. Ode mě zatím vše. Vít Pohanka, Český rozhlas, Ohio.

Severní Korea se vrátí za jednací stůl k šestistranným rozhovorům o svém jaderném programu.

moderátor:
Severní Korea se vrátí za jednací stůl k šestistranným rozhovorům o svém jaderném programu. Kreml to ohlásil po schůzce ruského prezidenta Dmitrije Medveděva se severokorejským lídrem Kim Čongilem. Jde o první návštěvu vládce komunistické země v Rusku po 9 letech. Kromě jaderného programu oba lídři jednali také o ekonomické spolupráci.

Lenka KABRHELOVÁ:
Podle mluvčí prezidenta Medveděva Kim Čongil během jednání uvedl, že Pchjongjang je připraven vrátit se k šestistranným rozhovorům o svém jaderném programu a diskutovat i o možnosti uvalení moratoria na testování jaderných zbraní. Jak Natálie Timakovová dodala, severokorejský lídr nezmínil žádné doplňující podmínky, za nichž je ochoten tento krok udělat. Mnohostranná jednání Pchjongjangu s představiteli Číny, Ruska, Spojených států, Japonska a Jižní Koree trvají dlouhá léta. Přerušena byla v roce 2008 po testech severokorejských jaderných zbraní. Těsně před cestou devětašedesátiletého Kim Čingila na Sibiř americká diplomacie vyjádřila naději, že se rozhovory po jeho návštěvě v Rusku podaří obnovit. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Smlouvy škol s rodiči o chování dítěte

moderátor:
Přes 30 škol chce v září podepsat s některými rodiči smlouvy o chování dítěte. Otestují si tak projekt ministerstva školství, kterým se má snížit agresivita dětí. Za 2 roky by smlouvy mohly uzavírat všechny školy, ale nepovinně.

Klára BÍLÁ:
Mezi prvními, kdo chtějí smlouvy zkusit, byla základní škola ze Žďáru nad Sázavou. Má totiž dost žáků jak s prospěchovými, tak i s kázeňskými problémy, vysvětluje její ředitelka Jana Svobodová.

Jana SVOBODOVÁ, ředitelka základní školy ve Žďáru nad Sázavou:
Já alespoň na základě zkušeností, které máme, já v té smlouvě spatřuju to, že můžeme všichni 3 partneři dohromady navázat lepší komunikační cesty.

Klára BÍLÁ:
Smlouva stanoví škole, rodičům i dítěti povinnosti a všichni se podpisem zavážou k jejich plnění. Má pomoci řešit individuálně kázeňské problémy dítěte a zlepšit právě i komunikaci s rodiči žáka. Učitelka ze základní školy Kralupy nad Vltavou Jana Nováková ale takové řešení ve smlouvách nevidí.

Jana NOVÁKOVÁ, učitelka:
Děti, který problémy nemají, rodiče vědí, že problémy nemají, tak vám takovou smlouvu klidně podepíší, ale rodiče, který mají problémový dítě, tak se budou zdráhat něco takového podepsat.

Klára BÍLÁ:
Klára Bílá, Radiožurnál.

Tropická vedra vydrží ještě několik dní

moderátor:
Česko zažívá nebývale teplý závěr srpna. Tropická vedra vydrží ještě několik dní. Hlavně pro děti a starší lidi jsou současné teploty velkou zátěží. Na co si mají dát lidé v takovém počasí pozor popsal přednosta III. interní kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice Štěpán Svačina.

Štěpán SVAČINA, přednosta III. interní kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice:
Velmi nepříjemné to zejména může být u starších a nemocných občanů a u malých dětí. Tam dochází snadno k dehydrataci, člověk ztrácí tekutinu, může mít kolapsový stav, může mu klesat krevní tlak a jeho stav může být i vážný. Je potřeba opravdu přidat v tom příjmu tekutin, to znamená teďko jsou to minimálně nějaké 3, 4 litry tekutiny za den určitě v tomto počasí.

autor: pez
Spustit audio