Zprávy o šesté 27. září 2012

27. září 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Tvrdý alkohol se částečně vrací do restaurací a na pulty obchodů

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Tvrdý alkohol se částečně vrací do restaurací a na pulty obchodů. Ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 odpoledne zmírnil prohibici. Na trh můžou loňské a starší lahve a také ty s prokázaným původem lihu, takzvaným rodným listem. Totéž se týká vývozu. Alkohol, u kterého se původ nepodaří prokázat, budou muset obchodníci zlikvidovat.

Lenka JANSOVÁ:
Zcela nový alkohol spotřebitelé poznají podle kolků s červeným značením a nápisem nový. Zmírnění prohibice ale neznamená, že bychom mohli pít všechno bez obav. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera z TOP 09 jsou mezi lidmi ještě tisíce litrů jedovatého alkoholu.

Leoš HEGER, ministr zdravotnictví /TOP 09/:
Stále se předpokládá, že v té naší síti je okolo 15 tisíc litrů jedovatého směsi s metanolem v lihovinách a proto ta opatření není možno odvolat úplně.

Lenka JANSOVÁ:
Podle obchodníků bude také složité poznat mezi skladovanými lahvemi destilátu ty, které jsou vyrobené před rokem 2012. Některé lahve totiž datum výrobu nemají. Lenka Jansová, Radiožurnál.

Do nabídky hospod a barů se zatím vrací hlavně zahraniční alkohol

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Do nabídky hospod a barů se zatím vrací hlavně zahraniční alkohol s loňským datem výroby. Jak jsme říkali, letošní produkty můžou hospodští prodávat až s prokázaným původem lihu, s takzvaným rodným listem. Někteří majitelé ale nechtějí nařízení ministerstva zdravotní respektovat.

osoba:
Budeme čekat až dostaneme ty flašky s novýma kolkama, pak je znova prodávat, no, a ty starý se prodají zároveň s tím potom, vždyť s tím nic není.

Alžběta HAVLOVÁ:
Řekl Radiožurnálu majitel restaurace na Vysočině. Pražští barmani ale většinou takové řešení, za které hrozí i několik let za mřížemi, odmítají.

osoba:
Ty načaté bychom měli zlikvidovat. Měli bychom je asi zřejmě vylít do kanalizace, ale budeme asi o ně bojovat, jako personál, třeba už za /nesrozumitelné/, která nestojí pár korun, tak si můžeme nechat zkontrolovat, jestli je ta pravá, ale jinak u těch pár českých lahví, ty asi půjdou do kanálu, no.

Alžběta HAVLOVÁ:
S vracením lahví do regálů naopak váhají v supermarektech.

osoba:
Ještě nemám přesně daný informace od majitele.

Alžběta HAVLOVÁ:
Tvrdý alkohol se tak v některých obchodech objeví možná až v pondělí. Majitelé menších obchodů si totiž chtějí přes víkend zkontrolovat data výroby. U některých lahví už budou také znát původ lihu. Třeba likérka Jan Becher na svých stránkách nabízí možnost online ověření šarže jednotlivých lahví. Speciální web pijbezpecne.cz zprovoznila také firma Stock Plzeň Božkov. Podnikatelé tam najdou veškeré potřebné informace, třeba to, že rodný list na skladové zásoby zajistí dodavatel. Alžběta Havlová, Radiožurnál.

Karlovarská Becherovka už zase vyrábí

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Karlovarská Becherovka už zase vyrábí. Zaměstnanci, kteří byli na nucené dovolené, se vrací do práce. Někteří i na mimořádné víkendové směny. Výrobní linky jedou, ale ještě není jasné, na jak dlouho. Všechno záleží na poptávce i na tom, jak rychle se stihnou vyplňovat nové formuláře o původu alkoholu. Čím dřív budou mít výrobky nový rodný list, tím rychleji se můžou začít prodávat.

osoba:
Takže rozjedeme linku.

osoba:
Ano, v pořádku.

Andrea STROHMAIEROVÁ:
Několikadenní ticho opět v Becherovce vystřídal hluk a cinkot lahví. Výrobu zaměstnanci zahájili přesně v sedm hodin ráno. Všichni byli spokojeni. Aby ne. Vždyť strach o práci byl velký.

osoba:
Samozřejmě, vždyť je to moje práce, jsem rád, že jsme se rozjeli. Ta nejistota, to je strašnej pocit.

Andrea STROHMAIEROVÁ:
Nové výrobky už jsou opatřené novými kolky. Tady problém není. Komplikace ale způsobí překolkování skladových zásob. Je jasné, že Becherovka bude muset přijmout další zaměstnance.

Vladimír DAREBNÍK, výrobní ředitel:
Pro praxi to znamená velké množství ruční práce, protože samozřejmě ty nové kolky aplikovat na ty staré strojově nelze, předpokládám, že to bude vyžadovat nějaké nové pracovní síly.

Andrea STROHMAIEROVÁ:
Říká výrobní ředitel Vladimír Darebník. První kamiony s novým zbožím by mohly Becherovku opustit už v pondělí. Pro Radiožurnál Andrea Strohmaierová, Karlovy Vary.

Slovensko ani po zmírnění prohibice v ČR neplánuje uvolnit dovoz a prodej českých lihovin

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Slovensko ani po zmírnění prohibice v Česku zatím neplánuje uvolnit dovoz a prodej českých lihovin. Chtějí tam mít jistotu, že na slovenském území žádný nebezpečný alkohol není. Slovenští importéři dostali nařízeno zásoby českých lihovin vrátit zpátky do České republiky, anebo nechat zkontrolovat každou šarži.

Španělská vláda představila návrh úsporného rozpočtu na příští rok

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Španělská vláda představila návrh úsporného rozpočtu na příští rok. Ušetřit chce kolem 40 miliard eur. Nespokojenost Španělů, hlavně s klesající životní úrovní, ale zesiluje. Podle premiéra Mariana Rajoye půjde o nejúspornější rozpočet v demokratických dějinách země. Ministr financí Montoro o rozpočtu mluví jako o velmi realistickém.

Lubica ZLOCHOVÁ:
Zmrazené platy budou mít už třetí rok státní zaměstnanci. Noví se přijímat nebudou, ještě ani na příští rok. Výlohy na chod ministerstev se mají snížit o 12 procent. Škrty /nesrozumitelné/ i jiná odvětví. Jak vláda vyřeší téma důchodů, zatím známé není. Rozpočet plný úspor má zaručit redukci u státního deficitu za 6,3 na 4,5 procent. Španělská vláda si je vědoma, že nový rozpočet je pod drobnohledem Bruselu a že o od něho bude záviset, jestli Španělsko dostane finanční pomoc od eurozóny a hlavně, za jakých podmínek. Ze Španělska pro Radiožurnál Lubica Zlochová.

Muslimové mají ve Francii novou největší mešitu

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Muslimové mají ve Štrasburku novou mešitu. Vůbec největší v celé Francii. Projekt vznikl už v 90 letech. Potýkal se ale s mnoha problémy i s odporem části veřejnosti. Celkové náklady přesahují 10 milionů eur. S financováním pomohli nejvíc Saúdská Arábie, Kuvajt a Maroko.

Jan ŠMÍD:
Mešitu, která pojme až 1500 věřících a nad níž se tyčí velký měděný dóm, ale která nemá minaret, slavnostně otevřel před zástupci muslimské, katolické i židovské komunity ministr vnitra Manuel Valls. Podle něj nastal čas, aby si Islám ve Francii uvědomil svou zodpovědnost a věnoval se budoucnosti vzdělání ale i financování svých institucí. Podle ministra vnitra je důležité, aby muslimové měli ke svému modlení důstojné stánky, měly by být ale financovány z Francie, a nikoli ze zahraničí. Valls rovněž varoval před radikálním islamismem a těmi, kteří se nechtějí přizpůsobit většinové společnosti a neuznávají francouzské zákony. Jana Šmíd, Český rozhlas, Francie.

V Armádním muzeu v Praze na Žižkově mají nový exponát

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Armádním muzeu v Praze na Žižkově mají nový exponát. Prvorepublikový tank LTP. Po poledni doslova přistál na nádvoří muzea. Přes bránu ho musel přenést jeřáb, dveřmi by totiž neprojel. Stroj se do Česka vrátil z Peru. Až do 70. let minulého století jich tamní armáda používala 24. A trvalo 10 let, než se povedlo tank pro muzeum získat, říká ministr obrany Alexandr Vondra.

Alexandr VONDRA, ministr obrany /ODS/:
Dneska už se veřejnost bude moc přesvědčit, že ty pragovácké, tak škodovácké obrněnce byly skutečně na špici v 30. a 40. letech vojenského průmyslu. Ve 4 kontinentech tento tančík sloužil.

Zemřel britský herec českého původu Herbert Lom

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
V Londýně zemřel britský herec českého původu Herbert Lom. Bylo mu 95 let. U nás ho známe hlavně z filmu o Růžovém panterovi, jako inspektora Dreyfusse.

Jitka MALÁ:
Do Británie se Herbert Lom, potomek židovských rodičů, dostal v roce 1939, když utíkal před nacisty. Přestože třeba Napoleona hrál ve filmu hned dvakrát, nejvíc ho proslavila postava komisaře Dreyfusse, který v sérii filmů o Růžovém panterovi šílí z inspektora Clouseau. Klasického padoucha pak Lom ztvárnil ve vinnetuovce Poklad na Stříbrném jezeře, kde škodil jako Cornell Brinkley. Jitka Malá, Radiožurnál.

autor: tet
Spustit audio