Zprávy o šesté 29. září 2012

29. září 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Z výtržnictví obvinila policie 26letého muže, který v pátek v Chrastavě zaútočil na prezidenta

moderátorka:
Z výtržnictví obvinila policie 26letého muže, který v pátek v Chrastavě zaútočil na prezidenta Václava Klause. V současnosti je v cele předběžného zadržení v Liberci. U sídla liberecké policie je i reportérka Eva Malá.

Eva MALÁ:
Ano, tuto informaci jsem před malou chvílí ověřovala, zadržený 26letý muž strávil noc v cele předběžného zadržení v Liberci. Teď by ho ještě měla policie vyslýchat. Obvinila ho z přečinu výtržnictví, za což mu až 2 roky vězení. Ten jeho pobyt v cele je tak dlouhý proto, že policie nevěděla, jestli ho má obvinit z přečinu výtržnictví nebo z nějakého jiného trestného činu v souvislosti s útokem na hlavu státu. Podle všeho ale ještě dnes by měl odejít domů. Pro Radiožurnál Eva Malá, Liberec.

Při pátečním útoku na prezidenta ochranka profesně selhala

moderátorka:
Při pátečním útoku na prezidenta ochranka profesně selhala. Prohlásil to šéf policie Martin Červíček. Podle něj musí být co nejdřív přijata opatření, aby se nic podobného nemohlo opakovat.

Martin ČERVÍČEK, policejní prezident:
Včera při zajištění bezpečnosti pana prezidenta v Chrastavě budu odpovědně hodnotit na základě oficiálních závěrů odborného týmu, který jsem zřídil u náměstka policejního prezidenta a kterým samozřejmě prověřuje celou událost.

Série otrav metanolem nekončí

moderátorka:
Série otrav metanolem nekončí. V ostravské nemocnici dnes ráno přijali dalšího muže, který pil smrtící lihovinu. Nejdřív si lékaři mysleli, že má jiné potíže. Důkladnými rozbory ale potvrdili otravu metanolem. 49letý muž je ve vážném stavu a nekomunikuje. Kriminalisté proto vůbec netuší, o jaký typ alkoholu jde, říká policejní komisařka Gabriela Holčáková.

Gabriela HOLČÁKOVÁ, policejní komisařka:
Z těch prvních informací vyplývá, že poškozený muž alkohol nepožíval sám, proto jsou teď kriminalisté v terénu a nově zjišťují identitu možných dalších osob, které mohly rovněž požívat alkohol, aby případně zamezili dalším následkům.

Práce na výměnách výhybek metra na trase A jsou z poloviny hotovy

moderátorka:
Práce na výměnách výhybek metra na trase A jsou z poloviny hotovy. Někde už leží nové pražce s kolejnicemi.

Ondřej KRULICHOVSKÝ, šéftechnik:
Probíhá právě montáž toho železa, někde smontování té výhybky i vlastně večer potom podbití.

Květa MORAVCOVÁ:
Odpovídá mi šéftechnik Ondřej Krulichovský s tím, že v neděli už se budou dodělávat poslední práce.

Ondřej KRULICHOVSKÝ, šéftechnik:
Musíme se nějak, jak se říká, trefit do toho starého stavu a potom ty rozpory vlastně se dělají na milimetry v toleranci asi plus minus 2 milimetry.

Květa MORAVCOVÁ:
V podzemí stanic Náměstí Míru a Dejvická pracuje na střídačku 40 dělníků, kteří už vyměnili 100 metrů kolejnic, množství pražců a stovky tun kameniva. Podle Ondřeje Krulichovského bude hotovo podle plánu. Termín kdy? Platí? V pondělí ráno pojedeme?

Ondřej KRULICHOVSKÝ, šéftechnik:
Ano, určitě, zatím to tak vypadá, takže snažíme se samozřejmě pro to všechno udělat.

Květa MORAVCOVÁ:
S obnovením dopravy na trase metra A přestanou zároveň jezdit náhradní autobusy a tramvaje. S podzemí stanice metra Dejvická Květa Moravcová, Radiožurnál.

U hradu Krásná Horka na východě Slovenska se dnes sešli pravicoví extremisté

moderátorka:
U hradu Krásná Horka na východě Slovenska se dnes sešli pravicoví extremisté. Záminkou byl údajný úklid v romské osadě. Tamní majitelé pozemků si nevěděli rady s nelegálními romskými stavbami. Jeden z nich proto daroval část pozemků vůdci extremistů Marianu Kotlebovi. V Krásné Horce byl i náš zpravodaj Vojtěch Berger.

Vojtěch BERGER:
Akce nacionalistů se nakonec obešla bez vážnějších incidentů. Policie sice nejdřív zadržela lídra extremistů Mariana Kotlebu. Nakonec ho ale přece jen pustila do romské osady, kde si chtěl prohlédnout svoje pozemky. Extremisté obviňují Romy z toho, že letos v březnu zapálili hrad Krásná Horka a kritizují stát za to, že nebojuje proti nelegálním romským stavbám na soukromých pozemcích. Extremisté slíbili, že se pod Krásnou Horku vrátí a v úklidu pozemků v romské osadě budou pokračovat příště. Vojtěch Berger, Český rozhlas.

Němci vyšli do ulic měst, vadí jim údajně nespravedlivé rozdělování bohatství

moderátorka:
Tisíce lidí po celém Německu dnes vyšly do ulic, aby demonstrovali za spravedlivější rozdělování bohatství. Aktivistům se nelíbí, že většina lidí v krizi chudne. Zatímco úzké skupině bohatých se vede stále lépe. Protestní pochody se konaly v téměř 40 německých městech.

Klára STEJSKALOVÁ:
"Je skandální, že stále více chudých lidí, tahle země je natolik bohatá, že tu žádní chudí být nemusí," říká mi Uwe Hick z Přátel země. Od Postupimského náměstí míří pochod směrem k berlínské radnici. Mezi účastníky jsou národnostní spolky, lidé všech generací. "Jistě, že v průměru je životní standard v Německu vysoký, ale jak ukazují zprávy o stavu chudoby, obce jsou stále chudší, musí se zavírat knihovny, vzdělání je stále dražší. Musí prostě dojít ke spravedlivějšímu rozdělování." /nesrozumitelné/ se většina účastníků protestu ve vyšším zdanění bohatých. Kancléřka Merkelová ale vzkázala, že o takovém kroku zatím neuvažuje. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

autor: evo
Spustit audio