Zprávy o šesté 30. září 2012

30. září 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Prezident i další ústavní činitelé jsou po útoku v Chrastavě na Liberecku v ohrožení

moderátorka:
Prezident i další ústavní činitelé jsou po útoku v Chrastavě na Liberecku v ohrožení. Záběry muže střílejícího po Václavu Klausovi plastovou pistolí totiž mohly inspirovat další možné útočníky.

Květa MORAVCOVÁ:
Potencionální pachatele by mohlo podle bezpečnostních expertů zaujmout, jak snadné je dostat se k prezidentovi.

Andor ŠÁNDOR, bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby:
Tak jako ho sledovali všichni normální lidé, myslím ten útok, tak ho samozřejmě mohli registrovat všichni potenciální pachatelé a mohli se tím samozřejmě povzbudit.

Květa MORAVCOVÁ:
Řekl Radiožurnálu Andor Šándor, bývalý šéf Vojenské tajné služby. Podle odborníka na bezpečnost Mariana Brzybohatého je proto nutné zkvalitnit ochranu ústavních činitelů i výcvik samotných ochránců.

Marian BRZYBOHATÝ, odborník na bezpečnost:
Ten výcvik musí být dostatečně intenzivní, ti lidé si vytvářejí určité vzorce chování na určitý podnět, čili nejednáte na základě rozumové úvahy a jednáte na základě toho, co jste se naučili ve výcviku.

Květa MORAVCOVÁ:
Kromě toho by mělo ústavní činitele hlídat více lidí a ochranka by také měla pečlivěji prohlížet místa, kam má chráněná osoba přijet a prověřovat s kým se má setkat. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Kvalitu potravin by mělo v budoucnu garantovat jediné ministerstvo

moderátorka:
Kvalitu potravin by mělo v budoucnu garantovat jediné ministerstvo. Na nejbližším zasedání vlády to chce navrhnout ministr zemědělství Petr Bendl z ODS.

Jakub ŠÍDLO:
V současnosti dohlíží na kvalitu potravin ministerstva zemědělství a zdravotnictví. Petr Bendl ale v televizi prohlásil že chce, aby kontroly spadaly pouze pod jeho úřad a netýkalo by se to jen lihovin. Jde také o kvalitu potravin, například masa, zejména zvěřiny, kde cítíme jistá rizika, která bychom rádi tímhle odstranili a proto máme připravený zákon o potravinách, který s tímto počítá.

Jakub ŠÍDLO:
Stát zároveň bude kompenzovat škodu prodejcům alkoholu, kteří museli zlikvidovat už nakoupené zboží. Miroslav Kalousek z TOP 09 jim chce poskytnou kredit, pomocí kterého si sníží daň z příjmu. Řekl to v ČT.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/:
Budeli platit daň z příjmu právnických osob, budeli platit svojí daň z příjmu jako fyzické osoby, tak si to od tohoto kreditu může odečíst a zaplatí státu o to méně.

Jakub ŠÍDLO:
Obchodníci teď smějí prodávat bez problémů alkohol, vyrobený před prvním lednem letošního roku. K ostatním lahvím si musejí sehnat doklad o původu. Jakub Šídlo, Radiožurnál.

Už skoro devět tisíc žáků a jejich učitelů v Německu onemocnělo střevní chřipkou

moderátorka:
Už skoro devět tisíc žáků a jejich učitelů v Německu onemocnělo střevní chřipkou. Německé úřady intenzivně pátrají po zdroji nákazy. Epidemie se šíří v pěti takzvaných nových spolkových zemích včetně sousedního Saska.

Klára STEJSKALOVÁ:
Původcem epidemie jsou pravděpodobně noroviry. Lékaři ale nevylučují ani bakteriální původ choroby. Většina žáků, studentů a jejich učitelů trpí průjmy a zvracením v nemocnici ale skončilo jen pár nemocných. Expertní skupina intenzivně pátrá po zdroji nákazy. Laboratoře zkoumají vzorky ze školních jídelen, stopy zatím ukazují na firmu, která dodávala jídlo do většiny zařízení, kde se choroba objevila. Po skandálu s bakterií EHEC, kdy následnému onemocnění podlehlo třiapadesát lidí si úřady pochvalují, že spolupráce mezi jednotlivými spolkovými zeměmi funguje podstatně lépe. Výsledky laboratorních testů by měly být známy počátkem příštího týdne. Klára Stejskalová, Český rozhlas, Berlín.

Boje o syrské Aleppo zničily středověké tržiště zapsané na seznamu UNESCO

moderátorka:
Při prudkých bojích o syrské Aleppo lehla popelem velká část historického tržiště v centru města. Středověký bazar je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Požár, který se tam rozšířil, ale zničil stovky obchodů a dílen.

Břetislav TUREČEK:
Majitelé živností a další obyvatelé Aleppa se marně snažili oheň zastavit. Plameny se pod klenutými stropy uliček šířily velmi rychle, protože mnoho obchodů stále mělo historická dřevěná vrata a uvnitř byly uložené stovky tun koberců, textilií a kůží. Předpokládá se, že historický súk zapálila minometná nebo dělostřelecká palba. Povstalci ve čtvrtek ohlásili začátek rozhodující bitvy o Aleppo. Od té doby ve městě naplno zuří nové boje mezi rebely a vládními silami. Státní média tvrdí, že armáda dobyla další dvě čtvrti. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Řekové nezvládají šetřit podle plánu

moderátorka:
Řekové nezvládají šetřit podle plánu, přesto ale dostanou další mezinárodní pomoc. S odvoláním na diplomatické zdroje to napsal německý týdeník Wirtschaftswoche. Eurozóna a Mezinárodní měnový fond prý Athénám pošlou asi 770 miliard korun. Půjčka je součástí rok starého záchranného plánu pro zadluženou zemi.

Ondřej HOUSKA:
Eurozóna i měnový fond podle týdeníku dobře vědí, že Řekové ani tentokrát nesplní podmínky pro obdržení pomoci. Vládě se totiž nepodařilo snížit schodek rozpočtu podle plánu. Do Athén ale přesto přijdou nové půjčky. Eurozóna se totiž bojí, že by se bez nich Řecko muselo vrátit k vlastní měně. Pak by prý mohla vypuknout panika, která by ohrozila stabilitu mnohem větších zemí jako je Španělsko. Řecký parlament proto bude muset pouze schválit zatím blíže neurčené reformy. Okamžitě poté má země dostat další část pomoci. Ondřej Houska, Český rozhlas, Brusel.

Přibývá dětí s poruchou učení i chování

moderátorka:
V Česku je stále víc dětí, které mají poruchu učení, nebo chování. Přesná čísla odborníci neznají, podle posledních poznatků je ale takových školáků mezi dvěma až 12 procenty. Zjistili to experti díky evropskému projektu Škola bez překážek, když učitelům radili, jak s takovými dětmi pracovat.

Klára BÍLÁ:
Stát se totiž systematické přípravy učitelů v této oblasti dost nevěnuje, říká Lenka Felcmanová z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Lenka FELCMANOVÁ, Pedagogická fakulty Univerzity Karlovy v Praze:
Není dostatečný natolik, aby se budoucí učitelé cítili býti skutečně připraveni na to, jak tedy ty děti včasně rozpoznávat.

Klára BÍLÁ:
Škola ale za každého žáka, který má potvrzenou diagnózu, dostává peníze navíc. Jenže některé poradny vydávají na žádost rodičů špatnou diagnózu, říká předsedkyně Somatopedické společnosti Vanda Hájková.

Vanda HÁJKOVÁ, předsedkyně Somatopedické společnosti:
To selhání my vnímáme na úrovni poradenských pracovníků, protože tam už tedy došlo k pochybení.

Klára BÍLÁ:
V zahraničí ale taková praxe není, upozorňuje přední světový odborník na problematiku specifických poruch učení Gavin Reid.

Gavin REID, přední světový odborník na problematiku specifických poruch učení:
Rodiče ve skutečnosti nechtějí, aby jejich dítě dostalo nějakou nálepku, která vlastně není pravdivá.

Klára BÍLÁ:
Poruchy učení ovlivňuje dědičnost, nebo narušení centrální nervové soustavy v období narození dítěte. Klára Bílá, Radiožurnál.

Březen příštího roku je nejspíš definitivní termín začátku rekonstrukce dálnice D1

moderátorka:
Březen příštího roku je nejspíš definitivní termín začátku rekonstrukce dálnice D1. V ČT to prohlásil šéf ŘSD David Čermák. Ten má už v pondělí zveřejnit podmínky soutěží na opravy páteřní silnice.

David ČERMÁK, šéf ŘSD:
Termín pro dání nabídek je teď 12.11. Budou se podávat nabídky, dojde k vyhodnocení, které bude v řádu několika dnů, v případě že nebude potřeba doplňující dotazy na zhotovitele, pak je to pouze otázka pro potencionální odvolání, to znamená patnáctidenní lhůta a pak je možno uzavřít smlouvu a předat staveniště následně. Měli bychom předpokládám v první polovičce prosince podepisovat smlouvy.

Knihovna Václava Havla večer pořádá koncert s poctou Václavu Havlovi

moderátorka:
Knihovna Václava Havla večer pořádá koncert s poctou Václavu Havlovi. Křtít se na něm bude v pražském Paláci Akropolis i stejnojmenné DVD se záznamem z prosincového vystoupení přátel Václava Havla. Koncert měl tehdy unikátní atmosféru, navázal na státní pohřeb ve svatovítské katedrále a sešli se na něm přátelé bývalého prezidenta, které spojovala stejná záliba rocková hudba, divadlo a film, říká ředitelka Knihovny Václava Havla Marta Smolíková.

Marta SMOLÍKOVÁ, ředitelka Knihovny Václava Havla:
Já si myslím, že to DVD může připomenout lidem tu událost, protože tehdy to bylo ta Lucerna byla plná a bylo tam spousta jak přátel, tak i lidí, kteří vlastně pana Václava Havla obdivovali.

autor: evo
Spustit audio