Palachův týden na Radiožurnálu. Takhle vypadal začátek konce

15. leden 2014

Uplynulo přesně čtvrt století od chvíle, kdy se čas komunistické totality v Československu začal definitivně nachylovat. Právě před 25 lety začal takzvaný Palachův týden – série občanských protestů, která poprvé po dvou desetiletích radikalizovala dosud nečinnou veřejnost. Šlo o skutečný začátek konce – a ve svém vysílání ho nyní, po 25 letech, připomene i Radiožurnál.

Třetí lednový týden roku 1989 v Československu nečekaně otřásl dosud zdánlivě neměnným totalitním režimem. Pietní akt k uctění 20. výročí smrti Jana Palacha se totiž změnil v největší masové demonstrace od roku 1969, které se tak staly předzvěstí revolučních listopadových událostí.

Všechno přitom začalo nenápadně. Na 15. ledna 1989 ohlásilo pět opozičních iniciativ pietní akt k připomenutí činu Jana Palacha, od nějž tenkrát uplynulo přesně 20 let. Necelou tisícovku přítomných rozehnala tehdejší Veřejná bezpečnost, jejíž příslušníci použili kromě obušků i slzný plyn, psy a vodních děla. Tvrdý zákrok spustil nečekanou protestní lavinu.

Od pondělí 16. ledna do pátku 20. ledna demonstrovaly každé odpoledne na Václavském náměstí v Praze tisíce převážně mladých lidí. Vzpomínkové akce se konaly i na dalších místech země. Pražské demonstrace policisté a milicionáři násilně rozháněli za použití slzného plynu a vodních děl, během protirežimních demonstrací od 15. do 21. ledna 1989 zadržely bezpečnostní složky více než 1400 lidí.

Palachův týden pro komunistickou moc znamenal významné vnitřní oslabení. A nejen to. Prohrávat začala i na mezinárodním poli. Ve stejném období, kdy byla rozháněna pokojná opoziční shromáždění, totiž vrcholila následná vídeňská schůzka Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě. Československá delegace byla opakovaně kritizována za nedodržování svých mezinárodních závazků v oblasti lidských práv.

Záběr z filmu Hořící keř

Palachův týden na Radiožurnálu

Přelomové události počátku roku 1989 připomene od 15. do 21. ledna také Radiožurnál. Kromě nejdůležitějších okamžiků Palachova týdne ve vysílání uslyšíte i vzpomínky přímých účastníků nebo 45 staré archívní záznamy z doby upálení Jana Palacha v lednu roku 1969.

autor: als
Spustit audio