5. března se rozhodne o nejlepším filmu roku 2015. Nominace na Českého lva jsou ale jasné

22. leden 2016

Po roce se budou předávat ceny tvůrcům těch nejlepších českých filmů. Česká filmová a televizní akademie vyhlásila nominace pro 23. ročník výročných cen Český lev, a tak už teď víme, že největší šance mají snímky Ztraceni v Mnichově, Kobry a užovky a Domácí péče.

Nominace na České lvy ovládl snímek Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově s celkovým počtem 15 nominací. 12 nominací si odnesl film Kobry užovky a Domácí péče 9. Akademici vybírali ze 42 celovečerních hraných, animovaných a dokumentárních filmů uvedených do distribuce v roce 2015.

V královské kategorii si sošku za nejlepší celovečerní film může odnést Petr Zelenka za Ztraceni v Mnichově, Jan Prušinovský za Kobry a užovky, Slávek Horák za Domácí péči, Irena Pavlásková za Fotografa a Štěpán Altrichter za snímek Schmitke.


5. března bude jasno
Vyhlášení vítězů se uskuteční v pražském Rudolfinu a slavnostním večerem bude opět provázet moderátorka Lucie Výborná. Sledovat můžete na České televizi od 20 hodin.

V počtu nominací je nejúspěšnější film Ztraceni v Mnichově. Jak jeho režisér Petr Zelenka prozradil, původní scénář byl napsán jako DVD nosič, který někdo během přehrávání různě přetáčí. A objevit se měla i pornografie. „Nakonec jsem to zredukovat,“ vysvětlil v Hostu Radiožurnálu.

Čtěte také

Mezi dokumenty má šanci na získání České lva třeba Helena Třeštíková s filmem Mallory. Známá režisérka natáčela film dlouhých 13 let. „Těší mě, že příběh končí nadějí, na konci je pozitivní moment. A že nějaký příběh ze života není depresivní? To je přeci radostné,“ připomněla v červenci 2015 ve vysílání Radiožurnálu.

Novinkou 23. ročníku Českého lva je udílení cen za televizní tvorbu – za nejlepší televizní film nebo minisérii, dramatický televizní seriál a nejlepší dokumentární televizní film nebo seriál.

autor: šše
Spustit audio