Blíží se další MS v hokeji. Český tým na nich od rozdělení Československa získal 12 medailí

Už jenom pár dní zbývá hokejistům do začátku světového šampionátu v Rusku. Český tým na něm nebude patřit k největším favoritům, ale právě taková pozice mu v minulosti několikrát svědčila. Třeba před dvaceti lety ve Vídni, kde nečekaně vybojoval zlaté medaile.

Čeští hokejisté ve finále hokejového mistrovství světa ve Vídni v roce 1996 porazili Kanadu 4:2 a radovali se z prvního titulu od rozdělení federace. Za dvacet let jich dokázali posbírat ještě 5. Celkem vybojovali čeští reprezentanti na světových šampionátech 12 medailí. Tu poslední v roce 2012 ve Finsku, kde skončili na 3. místě.

„Jsem šťastný, že to alespoň dopadlo takhle. Věděli jsme, že Fini budou těžkým soupeřem a že to bude extrémně těžký zápas. Ve 40 letech poslední mistrovství světa,“ radoval se před 4 roky s bronzovou medailí na krku Petr Nedvěd, který je historicky nejstarším debutantem v národním týmu na mistrovství světa a zároveň i nestarším medailistou.

Když v Helsinkách oslavoval třetí místo, bylo mu 40 let 5 měsíců a 15 dnů. Ani v éře největších úspěchu ale nebyli Češi dopředu pasování na jednoho z favoritů. Vždy se našly týmy, které měly papírově lepší kádr.


Nejstarším debutantem na mistrovství světa v historii české hokejové reprezentace byl Petr Nedvěd. V roce 2012 měl premiéru ve 40 letech.

„Psychika dělá hodně, když víš, že musíš zápas vyhrát a nesmíš udělat žádnou chybu, aby ses dostal do čtvrtfinále, to se hraje velice těžko…,“ říkal po vítězném čtvrtfinále v Bratislavě v roce 2011 Jaromír Jágr. A jeho slova si mohou vzít k srdci i dnešní reprezentanti. Na šampionátu v Rusku, který začne už v pátek, rozhodně nepatří mezi adepty na zisk cenného kovu.

autoři: pka , pkr
Spustit audio