Černá, nebo růžová? Nalaďte si budoucnost!

1. listopad 2013

Česko, rok 2023. V čele republiky stojí první žena-prezidentka. Fotbalová reprezentace má za sebou úspěšnou účast na mistrovství světa, kde po senzačním vyřazení Španělska postoupila až do semifinále. Cena za litr benzínu poprvé přesáhla pětieurovou hranici, zákaz kouření v restauracích se i přes rozsáhlé protesty podařilo prosadit a v oblacích se začínají objevovat neidentifikované létající předměty... Co myslíte – bude takhle vypadat naše budoucnost?

V roce 2023 oslaví Český rozhlas 100. narozeniny. Jaký bude v té době svět kolem nás? Kolik bude stát benzín? A bude ještě kouření legální? Zkuste s námi odhadnout, jaký bude svět za 10 let!

Od 4. do 30. listopadu můžete na stránkách Cesko2023.cz odhadovat, jak budeme žít v roce 2023. Vaše poselství pro budoucnost následně zapečetíme, abychom se o 10 let později mohli k vašim dnešním odhadům vrátit – a porovnat je se skutečností.

Přemýšlet o budoucnosti rozhodně nebudete sami. Všechny stanice Českého rozhlasu – včetně Radiožurnálu – budou od 4. listopadu vysílat o tom, co všechno nás může, ale také nemusí čekat za 10 let. A nebudou to vždy úplně růžové představy…

Česko 2023 na Radiožurnálu: od cigaret k UFO

Na Radiožurnálu si budoucnost naladíte od 4. listopadu do 15. listopadu, a to každý všední den v reportážích po sedmé a před 15. hodinou a v pořadu Host Radiožurnálu.

Čtěte také

Každý den nás přitom bude zajímat jiné téma. 4. listopadu se budeme ptát, jak to bude v roce 2023 s kouřením v restauracích nebo jakého průměrného věku se budou Češi dožívat, o den později zkusíme odhadnout, zda budou za 10 let v našich peněženkách cinkat eura, nebo koruny.

Ve středu 6. listopadu se podíváme na dno pivního půllitru, ve čtvrtek a v pátek se zamyslíme nad tím, kam směřují česká kultura a sport. V pondělí 11. se zaměříme na moderní technologie a v úterý 12. listopadu zkusíme odhadnout, jak to bude v roce 2023 s dopravou.

Ve středu 13. listopadu nás budou zajímat média, ve čtvrtek budeme mluvit o možné roli prezidenta v roce 2023. No a co by to bylo za budoucnost, kdyby v ní chyběli mimozemšťané? Právě ti se – minimálně jako téma ve vysílání – objeví v pátek 15. listopadu.

Bude se kouřit do igelitového sáčku?

Každý den – a tedy i každé téma – bude mít svého patrona z řad známých osobností. Například sport zaštítí komentátor Jaromír Bosák, média budou pod patronací Viral Brothers a kouření si vzal na starost herec (a známý kuřák) Jiří Bartoška. Koneckonců, podívejte se sami.

Všechna videa, která jsme s patrony jednotlivých témat natočili, najdete na webové stránce Cesko2023.cz. A když už tam budete, zkuste si také tipnout, jak to vlastně všechno za těch 10 let dopadne...

autor: als
Spustit audio