Český rozhlas spouští sbírku Pomáhejte s námi Nepálu. „Věříme, že vzedmeme vlnu solidarity,“ říká šéfredaktor Radiožurnálu Jan Pokorný

19. květen 2015

Zemětřesení, které na konci dubna zasáhlo Nepál, má na kontě už přes 8000 obětí, situace na místě je kritická. Český rozhlas proto spouští sbírku na pomoc těm, které zemětřesení zasáhlo nejvíc. V pátek 22. se otevře i speciální call-centrum.

Chcete pomoci i vy? Zavolejte v pátek 22. května na naši speciální linku 221 555 555. Váš telefon zdvihne a částku, kterou chcete darovat, pečlivě zapíše možná i šéfredaktor Radiožurnálu Jan Pokorný.

„Lidé budou moci volat od šesti ráno do 18 hodin. Na místě samozřejmě bude i pokladnička pro ty, kteří by chtěli dát částku v hotovosti. Věříme, že i tentokrát vzedmeme dostatečnou vlnu solidarity a vybereme částku, která lidem bude v nešťastné oblasti určitě hodně užitečná,“ říká.


Do našeho call-centra na číslo 221 555 555 volejte v pátek 22. května 2015 mezi 6.00 a 18.00.

Zkouška solidarity

V call-centru kromě osobností, které znáte z rozhlasu, usednou i lidé, kteří toho mají s Nepálem hodně společného. „Oslovili jsme hlavně horolezce, jednáme s dalšími známými osobnostmi, které Nepálem prošly, nebo tam byly pracovně. Možnost pobýt jednu hodinu v call-centru ale nabízíme každému, o kom si myslíme, že má nejen vztah k této zemi, ale i vztah k tomu, čemu se říká charita,“ vysvětluje Jan Pokorný.

O sbírce Pomáhejte s námi Nepálu neskrývaně tvrdí – je to zkouška. „Zkouška, jestli naše solidarita dokáže dosáhnout i přes území České republiky,“ vysvětluje.


Věříme, že naši posluchači budou ochotni obětovat třeba krabičku cigaret a pošlou ušetřené peníze lidem, kteří v Nepálu momentálně nemají ani střechu nad hlavou.

„Věříme, že naši posluchači budou ochotni obětovat třeba krabičku cigaret a pošlou ušetřené peníze lidem, kteří v Nepálu momentálně nemají ani střechu nad hlavou. Podmínky, o kterých referují naši zpravodajové, jsou příšerné. Nemluvě o tom, že Nepál od června zhruba do září čeká monzunové období, to znamená, že tam bude pršet, pršet, pršet a pršet. A my tam chceme co nejrychleji poslat nějakou akutní pomoc.“

Peníze posílejte i na účet nebo formou DMS

Pomoci můžete i prostřednictvím dárcovské SMS nebo zasláním peněz na speciální sbírkový účet, a to kdykoliv.

„Když vybereme dva milióny, bude to úspěch. A budu rád, když nebudu mít pravdu a vybereme víc,“ doufá Jan Pokorný.

autoři: als , mjp
Spustit audio