Expedice na Čo Oju je zpátky v Česku a těší se na vás. Přijďte na setkání se členy výpravy Čo-Oju!

18. říjen 2016

Ve čtvrtek 20.10. odpoledne od 13 hodin zasedne 9 členů výpravy v lobby Českého rozhlasu ve Vinohradské ulici. Jaká byla cesta na vrchol? Jak prožíval výstup na Tyrkysovou bohyni nevidomý horolezec? A proč je někdy lepší některé části cesty nevidět?

Šestá nejvyšší hora světa, Čo Oju (8201m), přezdívaná jako Tyrkysová bohyně je hora, která má ve svých svazích mnoho českých stop i prvenství. Dina Šterbová (ČSSR) a Věra Komárková (tehdy už USA), byly v roce 1984 vůbec prvními ženami na jejím vrcholu, Dina Šterbová byla první Čechoslovačka na osmitisícovce.


TK Lucie Výborné k expedici na Čo Oju
kdy: 20.10. 2016 od 13h (cca do 15h)
kde: ČRo, foyer Vinohradská

Čo Oju je ovšem i první osmitisícovkou, na kterou v prosinci 1985 vylezl poprvé v zimě český horolezec Stejskal se Slovákem Becíkem. Jejich výstup je dodnes považován za skvělý sportovní výkon.

Daw vede Honzíka ve výšce 7 600 metrů nad mořem


Je to Tyrkysová bohyně a myslím, že když jsem pak přelézal ten poslední kilometr, se kterým jsem bojoval přes 11 hodin, tak tam ta přítomnost bohů prostě je cítit. Je to neuvěřitelný pocit, něco nepopsatelně krásného.Horolezec Marek Novotný

Radiožurnál sledoval na svém webu a ve vysílání nevidomého horolezce Honzu Říhu v jeho snažení, ukazoval sílu týmové spolupráce, překonávání opravdových překážek i handicapu a snažil se pomoci posluchačům proniknout do světa nevidomých.

Nenechte si ujít setkání se členy výpravy a vyprávění o jejich neuvěřitelném výstupu!

Spustit audio