Hollywoodská hudební špička míří do Prahy. Brzy začne festival Film Music Prague

30. červenec 2014

Do Prahy se chystá nejen americký skladatel Elliot Goldenthal a jeho britský kolega Patrick Doyle, ale také další špičkoví umělci. Už brzy totiž začne festival Film Music Prague.

Elliot Goldenthal dostal Oscara za hudbu k filmu Frida a britský skladatel Patrick Doyle je zas autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter nebo Zrození planety opic. Oba přijedou na Film Music Prague, který se koná od 24. do 26. září.

Vznik tohoto festivalu inicioval redaktor Českého rozhlasu Nikola Bojčev. A nejde jen o kulturní akci. Výtěžek festivalu je každoročně věnován na výzkum léčby rakoviny v Masarykově onkologickém ústavu v Brně. Tentokrát půjdou peníze na zkoumání nádorů tlustého střeva. Právě v jejich počtu je Česko ve světové špičce.


„Když jsme se rozhodovali, kterého skladatele oslovíme pro letošní ročník, Elliot Goldenthal byl jasnou volbou. Jeho hudba je nádherná, velmi specifická a je nám velkou ctí, že přijal pozvání a přijede do Prahy,“ popsal ředitel festivalu Nikola Bojčev.

Celý festival zahájí galakoncert Pocta Goldsmithovi & Goldenthalovi. Uslyšíte mimo jiné hudební motivy z hollywoodských hitů Planeta opic, Čínská čtvrť, Vetřelec, Gremlins, Titus a Frida.

Samotná hudba by se v Hollywoodu bez filmů neobešla, a tak 25. září můžete vyrazit do kina Atlas na snímky Legenda, Frankenstein a Interview s upírem.

Festival zakončí galakoncert největších hitů Patricka Doylea, který patří k současné skladatelské špičce. V pátek 26. září proto na vás čekají motivy z filmů Harry Potter a Ohnivý pohár, Thor, Hamlet nebo Rebelka.

autor: šše
Spustit audio