Koruna Himálaje pro českého horolezce! Film Cesta vzhůru ukazuje neuvěřitelné výkony Radka Jaroše

26. srpen 2015

Umanutost, překonávání vlastních kompromisů a fyzický výkon – to všechno stojí za úspěchem Radka Jaroše, horolezce, který si jako první Čech a teprve 15. člověk na světě splnil svůj sen o získání Koruny Himálaje.

Úsilí, které za tímto úspěchem stálo, odhalí dokumentární film Cesta vzhůru, který vstupuje do českých kin už ve čtvrtek 27. srpna 2015.

Při jeho sledování budete mít jedinečnou příležitost absolvovat spolu s Radkem Jarošem a jeho horolezeckými přáteli Miskou a Trávou strastiplnou pouť na osmitisícový vrchol. Stanete se tak na chvíli součástí expedice na K2.


Koruna Himálaje zahrnuje 14 horských vrcholů, které přesahují 8 tisíc metrů nad mořem a nacházejí se v pohoří Himálaje a Karákóramu. Jako první je všechny zdolal Reinhold Messner v roce 1986.

„Točili jsme v místech, kde většina lidí bojuje o život jen kvůli tomu, že je tam jen třetina kyslíku,“ přibližuje Radek Jaroš natáčení během cesty na vrchol K2. Akční film však nečekejte. „Jde o dokument, ve kterém se míchají i moje vztahy, trápení, radost,“ dodává.

Čtěte také

Čtěte také

„Samotné natáčení bylo fyzicky i technologicky náročné,“ prozradil producent filmu Richard Němec. Účastníci expedice totiž prožili rovný měsíc v základním táboře ve výšce 5000 metrů, kam museli dojít 150 kilometrů po svých. „Nešlo nám o zachycení expedice, spíš o přenos atmosféry, který panuje ve výškách,“ vysvětluje.

Horolezec Radek Jaroš na vrcholu K2

Cestu na K2 sledoval také Radiožurnál, a to den po dni. Přímo z Himálaje se hlásila Lucie Výborná. „Radka Jaroše jsem sledovala od roku 2012, kdy jsme se dohodli na mojí účasti na expedici na K2. Výdrž, soustředění, profesionalita, přátelství i smysl pro humor v kritických situacích – toho všeho si na Radkovi opravdu vážím,“ tvrdí známá moderátorka.

autor: šše
Spustit audio