Největší překvapení voleb? Drtivá prohra SPOZ, shodují se moderátoři

26. říjen 2013
Volby 2013 - Radiožurnál

Volby jsou za námi. Někoho jejich výsledky potěšily, někoho otrávily. Řadu lidí překvapily. Radiožurnál vám po uzavření volebních místností nabídl speciální vysílání plné analýz, komentářů i horkých novinek. Celým vysíláním vás provázeli moderátoři Martin Veselovský a Jan Pokorný. Věřili byste, že spolu moderovali vůbec poprvé?

Skutečnost, že jde o jejich společnou premiéru, překvapila samotné moderátorské duo. „Na to, jak dlouho se známe, je to s podivem,“ glosuje Jan Pokorný a dodává: „Tomu se říká střídání generací.“

Báli jste se, jak vaše společná premiéra dopadne?

JP: Ze společného moderování jsem žádné obavy neměl. Martina znám přes deset let. Když sem přišel ještě jako budoucí výborný rozhlasový a televizní moderátor, tak tu dělal pořad, který se jmenoval Nad věcí (vysílal se od 23. hodiny do půlnoci) a už v něm jevil známky moderátorské geniality. A teď už to nejsou jen známky, teď už je to genialita. Já to říkám, kudy chodím, abych ostatní rozčílil: Martin Veselovský je pro mě nejlepší moderátor politických diskusí v České republice.

A co pro vás Jan Pokorný?

JP: To je takový trouba (směje se)

MV: Absolutní guru, který ještě k tomu na mě má při společném moderování špatný vliv. Když mluví, ztrácím pozornost, protože si říkám, že není potřeba se soustředit. A pak se Jan Pokorný zahledí, že přišla řada na mě, a já zjistím, že vůbec nevím, o čem je řeč.

Vysílání je v plném proudu, ale občas se najde i čas na zábavu...

JP: To je pravda.Jednou mě Martin zaskočil a jednou zase já jeho. Ale věřím, že při šestihodinovém maratónu nám to posluchač odpustí.

Jak vlastně z takového vzájemného zaskočení „vybruslit“?

MV: Výhoda v rozhlase je, že na sebe můžeme mávat, kulit oči a různě si signalizovat, protože nás nesleduje kamera, na které by to vypadalo divně.

Takže jste si u moderování užili i dost zábavy…

JP: Mě spolupráce s Martinem bavila hodně. Každý jsme si to před volbami nějak odpracoval. Martin na diskusních speciálech, což je náročný útvar, kdy máte ve studiu sedm osm lidí. A někdy tam máte hosty, jejichž umoderovatelnost se limitně blíží nule. Ale Martin to zvládá. A já jsem přispěl drobným dílkem, že jsem trávil dny s lídrem…

MV: Dlouhým dílkem…

JP: Tak dlouhým dílkem, že jsem trávil dlouhé dny s lídry a mohl jsem také nakouknout do zákulisí politického prostředí. A to je pro přípravu na předvolební studio velmi cenné.

Čtěte také

Jak podle vás volební studio dopadlo?

OBA: Vydrželo…

MV: Přiznám se, že devět minut po ukončení nejsem schopen sebereflexe. Jak říkají politici: Budu si muset udělat analýzu a pak to předložím…

Povolební vysílání za oknem studia pečlivě sleduje naše režie

JP: Tohle nebyl žádný masakr, byli jsme na to dva a netrvalo to deset hodin. Ale i mně se to těžko hodnotí. Ostatní říkají, že se jim to líbilo, tak snad dobré.

A překvapily vás něčím výsledky voleb?

MV: Překvapivé pro mě bylo, jak výrazně se zemanovci nedostali do Sněmovny, a o kousek mě překvapilo ANO. Myslel jsem si sice, že jejich zisk bude vysoký, ale ne až tak.

JP: Popravdě řečeno, já jsem si myslel, že se voliči občanských demokratů v závěrečné fázi kampaně, zvlášť, když ODS nabídla celkem vlídnou tvář Miroslavy Němcové, slitují nad stavem Občanské demokratické strany. Ukázalo se, že voliči ODS byli nelítostiví. To, co se stalo občanským demokratům, je pro mě překvapením a souhlasím s Martinem, dalším překvapením je pro mě drtivá prohra SPOZ a velice dobrý výsledek hnutí ANO.

Audiozáznam povolebního studia Radiožurnálu najdete v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio

Více z pořadu