Není žádný host, kterého bych se bála, říká moderátorka Dvaceti minut Radiožurnálu

15. únor 2014

Pokud jste pravidelnými posluchači Radiožurnálu, určitě vám to neuniklo. Od začátku roku 2014 se na moderátorské židli ve Dvaceti minutách Radiožurnálu s Martinem Veselovským opět střídá Helena Šulcová. Nejde o žádného nováčka – tuto publicistickou dvacetiminutovku moderovala už v letech 2009 až 2010.

Po několikaměsíční rozhlasové pauze, kterou strávila v Německu, se Helena Šulcová nejprve ujala publicistického večerního pořadu Stalo se dnes. A nyní, v roce 2014, se vrací zpátky do Dvaceti minut Radiožurnálu.

Má tak prostor pro srovnání. Jak říká, oba typy pořadů mají své kouzlo. „Ve Stalo se je několik témat, která se probírají, a také několik hostů. Ve Dvaceti minutách má moderátor jen jednoho hosta a musí jít daleko více do hloubky,“ přibližuje Helena Šulcová.

Právě situace, kdy proti sobě sedí jen moderátor a host, Helenu Šulcovou na pořadu Dvacet minut Radiožurnálu nejvíc baví. „S hostem musíte pořádně diskutovat, důsledně hlídat, co vám odpovídá, a na rozdíl od debat, kdy má moderátor dva a více hostů, musíte být ve Dvaceti minutách svému hostu rázným oponentem a skládat argumenty proti tomu, co říká,“ vysvětluje Helena Šulcová.

Baví mě fotbalové rozhovory, směje se Helena Šulcová

Moderátor ve Dvaceti minutách Radiožurnálu musí věřit své přípravě. Nejinak je tomu i u Heleny Šulcové. I proto říká: „Nenapadá mě nikdo, s kým bych se bála vést rozhovor. Nemůžu vědět všechno, ale snažím se připravit tak, abych byla pro každého hosta partnerem.“

Speciál Radiožurnálu o budoucnsoti českého fotbalu

Navíc Helena Šulcová ví, že každý host si vyžaduje svůj přístup. „Dvacet minut Radiožurnálu nemusí být za každou cenu tím ‚tvrdým‘ a ‚nekompromisním‘ pořadem. Když je mým hostem třeba historik nebo politický komentátor, vedu rozhovor jinak než s politikem, který je placen z našich daní,“ popisuje Helena Šulcová.

Svůj osobitý přístup si vyžadují i různá témata. „Hodně mě baví si povídat o fotbalu. Tím nechci říct, že bych byla fotbalový expert. Ale baví mě třeba takové to analyzování, kdo měl být v sestavě, kdo jak hrál a podobně. Mám zkrátka ráda fotbalové rozhovory,“ přiznává.

Čtěte také

Každý moderátor by měl mít svůj styl

Druhým z moderátorské dvojice Dvaceti minut je už mnoho let Martin Veselovský. Helena Šulcová ho považuje za takřka ideálního spolumoderátora. „S Martinem se spolupracuje skvěle, je velmi kolegiální a také flexibilní, když si člověk náhodou potřebuje prohodit službu,“ směje se.

„Martin dělá kvalitní rozhovory. Je vždycky fajn dělat s profesionálem,“ dodává moderátorka Dvaceti minut.

Ale rozhodně nechce kopírovat styl svého moderátorského kolegy. „Každý máme svůj styl a je to tak dobře,“ uzavírá Helena Šulcová.

autor: mjp
Spustit audio