NEPŘEHLÉDNĚTE: O cestě Radka Jaroše na K2 vzniká unikátní dokument

29. srpen 2014

Král českých horolezců Radek Jaroš zdolal všech 14 osmitisícovek světa a stal se tak 15. člověkem, který dosáhl Koruny Himálaje. Celé dva roky sleduje jeho expedice filmový štáb. Co všechno zaznamenal? To odhalí dokument Cesta vzhůru, který vstoupí do kin na jaře příštího roku.

„Zásoby se krátí a zítra z toho nezbude nic,“ okomentovala moderátorka Lucie Výborná situaci v kuchyni základního tábora pod K2. Druhá nejvyšší hora světa byla poslední, která Radku Jarošovi chyběla do sbírky zdolaných osmitisícovek.

Lucie Výborná se s expedicí Radka Jaroše vydala do Himálaje. Její příspěvky jste mohli slyšet ve vysílání Radiožurnálu a táborem provedla i filmový štáb. Nezapomněla ukázat ani toaletu. „Systém hygieny je jednoduchý. Zajišťuje ji bublající potůček,“ popsala.

Tvůrci dokumentu o Radku Jarošovi dva roky sledovali úspěchy i zklamání tohoto českého horolezce, jenž se vydal bez několika prstů na noze k vrcholu K2. Režie a kamery se chopil David Čálek, který spolupracoval například na snímku Mamas & Papas režisérky Alice Nellis.

„Radek Jaroš dal mnohokrát přednost záchraně života cizího člověka. To je skutečná oběť a nezištná pomoc,“ shoduje se celý tým dokumentaristů. „Z pohledu laika je to mnohem podstatnější než samotný sportovní výkon,“ dodávají filmaři.

autor: šše
Spustit audio