Novinky přímo z Himálaje! Lucie Výborná a Radek Jaroš míří na K2

5. srpen 2014

Není sice nejvyšší, ale pro horolezce je nejzrádnější. Řeč je o K2. A právě o její zdolání se pokusí Radek Jaroš spolu se třemi horolezci. Přemýšlíte, co má jejich cesta společného s Radiožurnálem? S expedicí se vydává také moderátorka Lucie Výborná, která vás bude pravidelně informovat přímo z této druhé nejvyšší hory světa.

Už ve středu 2. července odlétá výprava Radka Jaroše ke druhé nejvyšší hoře světa. A pokud počasí a technika dovolí, z obávané K2 se bude do vysílání hlásit Lucie Výborná. Její vstupy poslouchejte každý den mezi 11. a 12. hodinou.

„Mým hlavním cílem je přiblížit posluchačům, jak expedice vypadá,“ popisuje. Do základního tábora, který je ve výšce přes 5 tisíc metrů, proto ponese nahrávací zařízení, laptop, satelitní anténu, solární nabíječky, redukce, dráty i náhradní baterie. A také vlajku sbírky Světluška. „Ráda bych, aby vlála nejen na mém stanu v základním táboře, ale také na K2,“ doufá.

Čtěte také

Expedice je výzvou pro Radka Jaroše, který si dal za cíl vystoupit na vrcholy všech 14 osmitisícovek světa bez pomoci kyslíkového přístroje. Zatím zdolal 13 z nich. Chybí mu K2, kterou se pokusí pokořit popáté.

Lucie Výborná na horském výšlapu

„Myslím, že mám strážného anděla,“ řekl v jednom z dílů pořadu Host Radiožurnálu. Při výstupu na Annapurnu mu omrzly prsty u nohou a lékaři mu nakonec museli amputovat 11 článků.

Na horolezectví však nezanevřel. „Na K2 se mnou polezou Petr Mašek neboli Miska, Honza Trávníček a Martin Havlena. Všechno to jsou vyzkoušení parťáci. Navzájem se na sebe můžeme spolehnout a bude nám to klapat,“ popisuje Radek Jaroš.

A tak můžete na Radiožurnálu vždy mezi 11. a 12. hodinou slyšet, jak se mu daří zdolávat zrádnou K2. Své postřehy vám zprostředkuje známá moderátorka Lucie Výborná. Zážitky si můžete přečíst také blogu Radka Jaroše nebo jeho facebookovém účtu.

autor: šše
Spustit audio